SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > SU, POLİTİKA VE GERÇEK SORUNLAR

SU, POLİTİKA VE GERÇEK SORUNLAR

01 Eylül 2015 Salı - 09:36








SU, POLİTİKA VE GERÇEK SORUNLAR

Türkiye’nin vahim gündemi,gerçek ve yaşamsal sorunları tartışmamızı ve gelen felaketlere karşı hızla çözüm üretmemizi engelliyor. Memleketi yönetenlerin padişahlık özlemi, terör, kimlik sorunları, iç ve dış şiddet ortamı. İşsizlik, yoksulluk, eğitim ve sağlık gibi temel alanlar başta olmak üzere yaşanan ağır sorunlar. Hukuk devleti ve demokrasiyi ayaklar altına alan uygulamalar... Her alanda yaşanan ve korkunç boyutlara lgelen yozlaşma, talan.Siyasetin çözüm üretmemesi, hatta sorunun odağı haline gelmesi... Oysa konuşmamız gereken o kadar önemli olaylar var ki...

***

Hafta sonu Trabzon’da çevre ile ilgili olarak gazetecilere yönelik bir eğitim programı vardı. Dünya Kitleİletişim ve Araştırma Vakfı, Avrupa Birliği ve Avrupa Bakanlığı ve sivil toplum diyaloğu kapsamında yapıldı bu program. Programın konuşmacılarından biri de Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir’di. Suyu anlattı Demir. Çok çarpıcı rakamlar verdi. Bazılarını sizlerle paylaşalım:. Dünyadaki suyun sadece yüzde 3’ü tatlı su. İnsanlar sadece binde 2-3’ünü kullanabiliyor..2050’de 54 ülke su sıkıntısı çekecek. Ülkemiz de bunlardan biri. Bu ülkeler toplam nüfusun yüzde 40’ına tekabül edecek. Türkiye’nin içinde bulunduğu bölge krize gidiyor. Dünyada her 8 saniyede, her gün 6 bin çocuk su nedeniyle ölükişi temiz içme suyu bulamıyor.

Dünya çapında 2 milyar insan,günde sadece 2 litrenin altında içme suyuna ulaşabiliyor.. Dünyada kişi başına ortalama 7.6 metreküp su düşerken, Türkiye’de sadece 1.6 metreküp (m3). Yan ülkemiz su kaynakları bakımından zengin değil. Türkiye’nin kullanılabilir su potansiyel 98 kilometreküp (km3). Bunun 44 km3’ü kullanılabilir durumda, 12 km3’ü evde ve sanayide, yaklaşık 33 km3’ü tarımda kullanılıyor. Ancak tarımda kullanılan 19 km3 su, yanlış yöntemle heba ediliyor. . Doğu Karadeniz’de kişi başına yılda düşen su miktarı bin 700 m3. Marmara’da binin altında.. Uzmanlara göre iklim değişikliğinden dolayı Doğu Karadeniz dışında Türkiye’nin tamamı kurak olacak.. Bir de atık sorunu var. Sıkı durun, 1 litre yanık yağı yok etmek için 800 bin litre su kirleniyor. Deterjanda Türkiye’de yüzde 15-30 arasında fosfat var. Oysa bu oran AB ülkelerinde yüzde 5. Yaklaşık 30 yıl sonra içme suyuna bugünden 2 kat daha fazla ihtiyaç duyacağız.


***

Rakamlar böyle gidiyor. Peki bu duruma karşı devlet, hükümet, siyaset, belediyeler ve vatandaşlar olarak ne yapıyoruz? Bırakın yeni su kaynakları elde etmeyi, saklamayı, tasarruf etmeyi; bu kaynaklar yanlış kullanım, sözde yatırım ve kötü enerji politikalarıyla yok ediliyor. Sadece seyrediyoruz…

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap