SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Sorunlara karşı mücadeleye devam edeceğiz

Sorunlara karşı mücadeleye devam edeceğiz

17 Ocak 2017 Salı - 08:46




Ayasofya Semt Pazarı esnafları, pazarları ayakta tutmak için sorunlara karşı mücadele edeceklerini söyledi.





Karadeniz Gazetesi olarak semt pazarlarında yaptığımız röportajlara devam ediyoruz. Bugün Ayasofya Semt Pazarı’ndayız. Bu pazarda esnaf ve müşterilere sorduğumuz sorular karşısında aldığımız cevapları siz değerli okurlarımıza sunacağız. Ayasofya Semt Pazarı diğer pazarlara oranla biraz daha büyük bir pazar ve müşteri yoğunluğu açısından diğer pazarlardan bir adım önde. Ürün çeşitliliği bakımından geniş bir yelpazeye sahip olan bu pazarda köylü pazarcıların sayısı da bir hayli fazla. Gözlemlediğimiz kadarıyla Trabzon’un çeşitli yerlerinde yetiştirilip tezgahlara getirilen bu organik ürünler daha çok rağbet görüyor.

BİLİYORLAR AMA HAREKETE GEÇMİYORLAR

İlk sohbetimizi Ayasofya Semt Pazarı’nda meyve sebze satışı yapan esnaflar arasından Çakır Kotbaş ile gerçekleştiriyoruz. Tezgah arkasında yaktıkları ateşin sıcaklığıyla, soğuk havada zorlukla çalışıyor olmanın verdiği yükü biraz da olsa hafifletmeye çalışıyor Kotbaş. Pazarın yakınlarında bulunan çay ocağından gelen çayı da tezgahın üzerinde. Müşterilerden fırsat buldukça yudumluyor içini ısıtmak için. İçini ısıtmak dediğime de bakmayın, sözlerine bakılırsa zaten yüreği yangın yeri. Artık yetkililerin pazarcıların sorunlarına kayıtsız kaldığını düşünmek onu bir hayli yormuş olacak ki Kotbaş’a bir dokununca bin ah işitiyoruz. Yetkililerin pazarcıları umursamadığına değinen Çakır Kotbaş, sıkıntılarını şu sözlerle ifade ediyor:  “Satışlardan memnun değiliz. Çünkü ilkel şartlarda çalışıyoruz. Açık yerlerde, dar sokaklarda, soğuk havalarda mücadele veriyoruz.  Asıl kötü olan da bunun yetkililer tarafından biliniyor olması. Maalesef biliyorlar ama harekete geçmiyorlar. Bizim çalışma şartlarımızı bilmelerine karşın harekete geçmemelerini de kendilerinin rahat olmasına bağlıyorum ben. Biz onların umurunda değiliz maalesef. Çünkü istenseydi bizim sorunlarımız çözüme kavuşurdu.”

YETKİLİLER DEVREYE GİRMELİ

İşini ve emeğini her şeyin üstünde tutan Erdem Koçak satacağı ürünleri en güzel şekilde müşterisine sunmanın telaşını yaşıyor. Öyle ki ona ekmek parası kazandıracak ürünlere gözü gibi bakan Koçak, yağmur yağdığında Pazaryerinin zemininin çamura dönüştüğünü söylüyor. Koçak, “15 senedir pazarcılık yapıyorum. Maddi anlamda bir şikayetim yok ama pazar yeri konusunda bazı sorunlarımız var. Özellikle yağmur yağınca buralar hep çamur oluyor. Bu durum da bizi zorluyor. Soğuk havalarda da üşüyoruz. Yetkililer bizi bu dertlerden kurtarmak için bir şeyler yapmalı” diye aktarıyor düşüncelerini.


PAZARCILAR OLARAK DİMDİK AYAKTAYIZ

Pazar sohbetlerimizin devamında sorunlara karşı sergilediği güçlü tavırlarla takdirimizi kazanan bir teyzemiz çıkıyor karşımıza. Ayşe Kalyoncu, çalışarak her şeyin üstesinden gelinebileceğine vurgu yapıyor. Bir yandan işini yaparken bir yandan da bizim sorularımızı cevaplandırıyor. Ayşe teyzenin çalışkanlığa verdiği önem sözlerinden belli. Her sözcüğünde umut ve azim taşıyan cümlelerini şu şekilde aktarıyor Ayşe Teyze: “Satışlardan memnunuz. Allah’a şükürler olsun. Güllük gülistanlık bir memleketimiz var, her şey çok da güzel gidiyor. Çok mutluyuz. Birçok soruna karşın biz pazarcılar olarak dimdik ayaktayız. İş yok diyen de para kazanamıyorum diyen de yanlış söyler. Çalışan kazanır. Temiz iş yapan kazanır. Şu anda da fiyatlar normal sayılır. Kış mevsiminde başka bir şey olması beklenemezdi, mecburen aratacak bu fiyatlar hava şartlarından dolayı. Yani ben memnunum. Bazı sıkıntılarımız var ama hepsini aşacağız.”

SICAK BİR PAZAR YERİNİN HAYALİNİ KURUYORLAR

Ayasofya Semt Pazarı’nda çalışan esnafların birçoğu soğuk havaya rağmen evlerine ekmek getirmenin telaşında. Yan yana kurulmuş tezgahlarda birbiriyle sohbet eden pazar esnafı kazanacakları paradan ziyade yaptıkları sohbetin getireceği manevi kazanımları hesaplıyor gün boyu.  Kendisine birkaç soru sorduğumuz köylü üreticilerden birisi de Leyla Kara. Sıcak bir pazar yerinin hayaliyle ısınıyor bütün gün. Leyla teyze, “Çok şükür idare ediyoruz, yine de şartlarımızın geliştirilmesi lazım. Şimdi buralarda sokaktayız. Malum havalar soğuk. Kapalı bir pazar yerimiz olsa, sıcak bir yer her şey daha da güzel olur bizim için. Sabah saat 6’da buraya gelip akşam saat 6’da eve gidiyoruz. 12 saat boyunca bu soğukta satış yapmaya çalışıyoruz. Müşteri de fiyatlardan şikayetçi oluyor ama yapabileceğimiz bir şey yok, ürün fazla olunca fiyat düşüyor. Ama şimdi ürün az, bu yüzden fiyatlar yükseldi” diyor.

KÖYLÜ ÜRETİCİNİN ÜRÜNÜ ZİRVEDE


Köylerde yetiştirilen organik ürünlere rağbetin çok olduğu Ayasofya Semt Pazarı’nda  köylü üreticinin yüzü gülüyor. Ürünlerini satmanın mutluluğunu yaşayan üreticinin sevincine biraz da müşterinin isyanı karışıyor. Ayasofya Semt Pazarı müşterilerinden Çiğdem Gençosmanoğlu da köylü esnafın ürününü tercih edenlerden biri. Ancak fiyatlar konusunda biraz dertli. Gençosmanoğlu, “Fiyatlardan memnun değilim, her şey ateş pahası. Kalite konusuna gelince de, köy ürünleri kaliteli. O yüzden onlardan alıyoruz. Yine de iyi bir ürün almak isteyince daha fazla para vermek durumunda kalıyoruz. Pazar alışverişim önceden yaklaşık 20 lira tutuyordu. Şimdi ise 50 liranın altına düşmüyor” şeklinde konuşuyor.

 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap