SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Sarp Sınır Kapısı ihtiyacı karşılayamıyor

Sarp Sınır Kapısı ihtiyacı karşılayamıyor

21 Ağustos 2015 Cuma - 14:43




Karadeniz Gazetesi Genel Müdür Yardımcısı Deniz Toplu, Genel Yayın Yönetmeni Asım Kemal Güner, Artvin Bölge Sorumlusu Turan Şentürk ve gazetemiz gömle





Gazetemizin Genel Müdür Yardımcısı Deniz Toplu, Genel Yayın Yönetmeni Asım Kemal Güner, Artvin Bölge Sorumlusu Turan Şentürk ve gazetemiz gözlemcisi Ahmet Firidin Artvin’de Vali, Emniyet Müdürü ve Belediye Başkanı ile bir dizi görüşme yaptılar. Ziyaretlerde Artvin masaya yatırıldı, enine boyuna konuşuldu. Vali Kemal Cirit, Karadeniz Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulundu.

Artvin Valisi Kemal Cirit, "Artvin çok farklı kültüre sahip. Artvin, ilçeleri ile birlikte gelecekte göç veren değil göç alan bir il olacak. Ekonomik, sosyal, kültürel ve turistik alanda Türkiye’nin en önemli bir ili durumuna gelecek. İnsanlarımız çalışkan, dürüst, açık sözlü ve birlikte yaşamı seviyorlar. İş adamlarımız kendi il ve ilçelerine sahip çıkıyorlar. Artvin sınır il olma hasebiyle ekonomik, turizm ve ticari anlamda katma değeri yüksek bir il durumundadır. Sarp kapısında günlük geçiş 30 bin rakamlarına ulaştı. Hopa-Batum arasında feribot seferleri koyma düşüncesindeyiz. Acara hükümetiyle yapılan olumlu çalışmalarda Artvin iyi kazanımlar elde edecektir" dedi.

DEMOKRASİYİ EN GÜZEL İŞLETEN İL

Artvin’i sizin gözünüzle bize anlatır mısınız?

Artvin; doğa yapısıyla, coğrafyasıyla, insanlarıyla, kültürleriyle çok farklı bir ildir. Sahil kesimine baktığımızda Laz ve Hemşin kültürü ile özgür kültürünü görüyoruz. Karadeniz bölgesi denildiğinde ben önceden herkesi Laz olarak görüp merak ederdim.

İNSANLARI TANIDIKÇA

Şu an insanları tanıdıkça farklı kültürlerden geldiklerini, coşkulu, sert tavırlı, bu sert tavrın altında sevecen, insancıl ve yardımsever bir kişilik olduğunu görüyoruz. Cankurtaran bölgesini aşıp Borçka’ya geldiğimizde Gürcü kültürü ile karşılaşıyoruz. Artvin, Ardanuç ve Şavşat ve Yusufeli’ne geldiğimizde Ahıska kültürü karşımıza çıkıyor.

KADİM KÜLTÜRLER


Kadim kültürlerin yaşandığı bir durum bu. Trabzon’da da Kanuni’nin isimlendirilen ve günümüze kadar gelen coşkulu, sert, hareketli yapısı oyunlarda bile göze çarpıyor. Halk oyunlarında her zaman karşımıza çıkıyor. Bu kültürün korunmasından yanayım. Artvin, bölgemiz olarak tüm bu kültürlerin bir araya gelmesi ve birlikte yaşamın en güzel örneğini veren, demokrasiyi en güzel işleten bir vilayet durumundadır. Bu da sevindiricidir. Artvin göç veren bir il durumundaydı.

Gelecek için ne gösteriyor?

Hep göç veren bir il konumunda mı olacak? Evet, Artvin geçmişte hep göç vermiş. Elbette göç vermenin sebepleri vardı. Barajlar öncesi ve üniversite öncesi Artvin hep göç vermiştir. Yatırım olmayan, iş sahası olmayan yerler göç verir.

77_1

ŞİMDİ DURUM FARKLI

Şimdi durum farklı. Artvin artık üniversite kenti. Yerel yönetimlerin başarılı çalışmaları, devlet tarafından yapılan hizmetler, sosyal, kültürel ve özellikle turizm alanında yapılan önemli çalışmalar ve gelişmeler sonucunda Artvin son 3 yıldır göç vermiyor. Burada nüfus artışı var. Türkiye geneline baktığımızda Bursa’da net rakamlar 300 bin diyor. Ancak 600 bin Artvinlinin yaşadığı gerçek.





GÖÇ DURMUŞTUR

Bursa dışında İzmit, Gölcük ve Yalova en çok Artvinlinin göç ettiği illerdir. Artvin’de artık göç durmuştur. Artvin’in büyük şehir olma durumu yok. Özgün kültürel yapısını koruyacak, ekonomisi günden güne büyütecek, turizmde söz sahibi olacak, yatırımlar yapılmasına devam edilerek halkımıza iş istihdamı sağlayacak kent olduktan sonra inanıyorum ki ileriki yıllarda Artvin göç alacaktır.

ARTViN ÇOK ŞANSLI

Sayın Vali, iş adamlarımızın şehre bakış açıları nasıl? İş adamlarımızdan destek geliyor mu?

Öncelikle şunu açıkça söylemeliyim: Artvin genel manada iş adamları bakımından çok şanslı bir şehir. İş adamlarımızdan memnunuz. Buraya çok katkı sağlıyorlar. Sahile baktığımızda iş adamlarımız kendi ilçelerine birçok hizmette bulunmuşlar. Hopa’da Cinerler... Turgay Ciner okul yapmış, okulun bakımını da yaptırıyor. Tuncer Ciner hastanenin ek bina inşaatını yapmış. Necmettin Aydın kültür merkezini yapmış. Arhavi ilçesinde MNG, Çarmıklı, Nurol, Özaltınlar, ilçeye birçok hizmetlerde bulunmuşlar. Borçka’da İsmet Acar, yüksek okul yaptığı gibi yolları da yaptırıyor. İş adamlarımız bu desteklerini azaltmadan devam ettirirlerse Artvin genelinde büyük işler başaracaklardır.

76_6

FiZiKi YAPILANMA İLE SORUN KALMAYACAK

Amacımız bu kapının açılmasıyla özellikle tır geçişlerini buradan sağlamaktı. Acara Özerk Cumhuriyeti Batum’un tır kapısı olmasını istemiyorlar.  

Gürcistan üzerinden Sarp Sınır Kapısı’na kadar olan bölümün yollarını biz yapalım istedik. Fakat bunu Gürcistan bunu kabul etmedi. 

Sarp Kapısı’nın ihtiyaca cevap veremez duruma geldiği görülüyor... Sarp Gümrük Kapısı fiziki durumuyla şu an ihtiyaca cevap veremiyor. Günlük 27-30 bin geçiş rakamlarına ulaşıyor. Çalışan personel sayısını artırdık. Sarp Gümrük Kapısı’nın yeni imar projesi hazırlandı.

GÖRÜŞMELER ÖNEMLİ


Bakanın masasında. Gürcistan Acara hükümeti başkanı Arçil ile devamlı görüşüyoruz. İkili görüşmelerde önemli kararlar alıyoruz. Ancak karşı tarafın gümrük teşkilatı bir bakanlığa bağlı, oysa bizde üç bakanlığa bağlı. Bizde kararlar alınırken üç bakanlık müdahil oluyor. İnsanlarımız kimlikle geçiş yaparak Batum ve havalisine akın akın gidiyor. Böyle olunca Batum adeta turizm patlaması yapıyor. Gümrük kapısında yeni proje ile yeniden bir fiziki yapılanma yapıldığı takdirde Sarp gümrükte hiçbir sorun yaşanmayacak. Yoğunluğun aşağıya çekilmesi, bilhassa kimlikle geçişlerde kapının rahatlaması için feribot seferlerinin konulması düşüncesindeyiz. Bu konuyla ilgili özel sektörle görüşmelerimiz devam ediyor. Ayrıca Batum ve Hopa arasında gerçekleştirilecek demiryolu başta Artvin’e ve tüm Türkiye’ye büyük yarar sağlayacaktır. Sarp Sınır Kapısı’ndan tır trafiğini de azaltmış olacağız. Sarp Sınır Kapısı’nın fizik durumu değiştirilerek yeniden yapılması, feribot seferi ve demiryolunun yapılması, kısaca bu projelerin hayata geçirilmesiyle Artvin bu pastadan en büyük payı alacak il durumuna gelecektir.

GÜRCİSTAN YÖNETİMİ

Muratlı Kapısı’nın açılması konusunda Gürcistan’ın önceki yönetiminin büyük isteği vardı. Biz de kamulaştırma işlemlerini başlatmıştık. Gürcistan’ın şimdiki yönetimi bu kapıyı kendileri açısından yararlı görmüyor. Bu nedenle çalışmaları yavaşlattılar. Biz de kamulaştırmayı durdurduk. Amacımız bu kapının açılmasıyla özellikle tır geçişlerini buradan sağlamaktı. Acara Özerk Cumhuriyeti Batum’un tır kapısı olmasını istemiyorlar. Bunun yanı sıra Muratlı kapısından sonra Çoruh Nehri üzerinde baraj inşaatı var. Bu barajı Türk firması yapıyor. Bu baraj inşaatının bitmesiyle suyun debisinin çevreye vereceği etkilerden sonra yeniden yolların yapımı gündeme geleceğinden şu anda Muratlı Sınır Kapısı’nın açılması askıya alınmış durumda.

ANLAŞMA YAPTIK

Diğer taraftan Camili için bir çalışmamız var. Herkes tarafından bilindiği gibi Camili bölgemizde kışın kar yağışından ötürü ulaşım sağlanamadığından Gürcistan üzerinden Sarp Sınır Kapısı’na zorunlu zamanlarda ulaşımın sağlanması amacıyla Acara hükümetiyle anlaşma yaptık. Gürcistan üzerinden Sarp Sınır Kapısı’na kadar bölümün yollarını biz yapalım istedik. Gürcistan bunu kabul etmedi. Ve yolun kendileri tarafından yapılacağını ifade ettiler. Nihayetinde yolun yapımına başlandı.

Röportaj: Turan ŞENTÜRK

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap