SON DAKİKA



Haber > Rize > Mersin balığı gelecek nesillere aktarılmaya çalışılıyor

Mersin balığı gelecek nesillere aktarılmaya çalışılıyor

12 Mayıs 2023 Cuma - 12:55




Nesli tükenme tehlikesi altındaki Mersin balığı, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Su Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde korunmaya ve gelecek nesillere aktarılmaya çalışılıyor.





RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi'nde Doç. Dr. İlker Zeki Kurtoğlu, yaklaşık 12 yıl önce nesli tükenmek tehlikesi altındaki türler arasına giren Mersin balığının üretimi için Almanya’dan getirdikleri döllenmiş yumurtalarla çalışmalara başladı. Karadeniz'in doğal balık türlerinden olan ve 250 milyon yıllık geçmişi olan Mersin balığının görünen 6 türünden 3’ünün neslinin tükendiği belirtilirken, geri kalan türlerin yaşatılması için üretim sürdürülüyor. Ekonomik değeri yüksek olan balıktan çıkan havyarlar ise 2 bin 500 dolardan alıcı buluyor.

“Yetiştiricilik sektörüne yeni bir türün kazandırılmasını istiyoruz”

Ekonomik değeri yüksek olan Mersin balığının üretimi yapılarak su ürünleri yetiştiriciliğine kazandırılmasını sağlamak istediklerini belirten Doç. Dr. İlker Zeki Kurtoğlu, “Biz Mersin balıklarının üretim çalışmalarına 2011 yılında başladık. Almanya’dan getirdiğimiz döllenmiş yumurtalarla uygulamamıza başladık. Bugüne kadar 11 artı yaşında balıklarımız var. Sibirya Mersin balığı ve Karaca Mersin balığı olmak üzere iki türden olgunlaşan erkek ve dişi balıklarımızdan önce erkeklerden sperm alıyoruz, dişi balıklarımızdan yumurta alıyoruz. Dölleme faaliyetlerimizi gerçekleştiriyoruz. İlk yumurtamızı geçen yıl almıştık. Geçen yıl elde ettiğimiz yavrularımız yaklaşık 500 grama kadar ulaştılar. Bu yıl ilkbaharda başladığımız üretim dönemine yine başarıyla başlamış bulunuyoruz. Şimdi yavrularımızın bir kısmı çıktı. Diğer türlerimizden alma çalışmalarımız var. Amacımız burada üretim yaparak bölgemizdeki su ürünleri yetiştiriciliği sektörümüze ekonomik değeri yüksek bir türün kazandırılmasını sağlamak. Hem uygulama çalışmalarıyla öğrenci arkadaşlar görgü elde ederken hem de bölgemizdeki yetiştiricilik sektörüne yeni bir türün kazandırılmasını istiyoruz. Lisans ve doktora çalışmalarını tamamlayan arkadaşlarımıza da önemli bir kazanım sağlıyoruz. İnşallah buradaki çalışmalarımızı başarıyla sonuçlandırırsak bölgemizde yeni bir türle karşılaşmış olacağız” ifadelerini kullandı.

“Olgunluğunu tespit ettiğimiz balıklarımızı buraya taşıdık”

Döllenme çalışmaları hakkında bilgi veren Kurtoğlu, “Bugün buradaki çalışmalarımızla hem fakültemizin İyidere biriminde yetiştirdiğimiz, hem buradaki 98 metreden su çekerek uygulama merkezimiz, hem de Güneysu’da bir özel sektörde bulundurduğumuz balıklarımızı ultrason çalışmalarıyla olgunluğunu tespit ederek buraya taşıdık. Burada önce ultrasonla beraber balıkların olgunluklarının uygun olup olmadığını tespit ettik. Daha sonra bayıltıcılarla sakinleştirdiğimiz balıklarımızla gametlerimizi alıyoruz. Mikroskop altında onların başarımını test ediyoruz. Sonrasında döllenme faaliyetlerine geçiyoruz” şeklinde konuştu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap