SON DAKİKA



Haber > Rize > Anadolu Kültür Eğitim Spor Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Kansızoğlu çay müstahsiline seslendi

Anadolu Kültür Eğitim Spor Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Kansızoğlu çay müstahsiline seslendi

13 Nisan 2022 Çarşamba - 12:00




Kansızoğlu, “Karadeniz Bölgesi’nin tek geçim kaynağı çay, bu bağlamda çayımıza ekmeğimize ve emeğimize sahip çıkalım, son pişmanlık fayda etmeyecek” dedi





Anadolu Kültür Eğitim Spor Yardımlaşma Derneği (AKES-DER) Genel Başkanı Hasan Kansızoğlu, Rize’nin kanayan yarası çay ve ÇAYKUR ile ilgili çarpıcı önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Kansızoğlu, gübre fiyatlarında yaşanan mağduriyeti dile getirirken, bölgede ÇAYKUR ile ilgili yaşanan olumsuzlukların altını çizdi. Kansızoğlu, ‘Karadeniz Bölgesi’nin tek geçim kaynağı çay, bu bağlamda çayımıza ekmeğimize ve emeğimize sahip çıkalım, son pişmanlık fayda etmeyecek’ diyerek bölgedeki çay üreticilerinin sesi olan Başkan Kansızoğlu açıklamasında şunları kaydetti:
 
“Geçen sene ki fiyat gübre fiyatı 2200 TL’ den başlıyordu. Bu sene ise bu fiyat 8000 veya 8300 TL arasında. Bu fiyatın belirlenmesine istinaden tek geçim kaynağı  ay olan özellikle Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun'un bu zorlukları aşmak adına yaş çay fiyatının 8500 TL'nin altına düşmemesi gerekiyor. Söz konusu konuyla ilgili ön çalışmaları şimdiden yetkili mercilerin gereğini yapması gerekiyor.  Gıda, inşaat ve genel olarak her sektörde büyük fiyat artışları olması nedeniyle ve sürekli kuru çaya gelen zamlar değerlendirilerek yaş çay fiyatının en azından 8500 TL’ nin altına düşmemesi gerekmektedir. Çay fiyatları gübre fiyatlarının altında olmamalı. 

ÇAYKUR sadece seçim süreçlerinde ve bir de çay sezonunda gündeme gelmemelidir. Her kurum, kuruluş veya STK başkanları çayla ilgili bir şeyler isterler. Fakat bu ne yazık ki lafta kalır, kimse gerisini getiremez.  Bu zamana kadar birçok STK ve kurum ÇAYKUR’un sırtından geçindi. Bu durum ÇAYKUR’a zarar vermekten başka hiçbir şey yapmadı. Son günlerde de görüyoruz ki herkesin dilinde çay ve gübre.  Peki ne oldu?

Ne değişti?

Hiçbir şey… Sürekli sendika veya STK ‘lar arasında ÇAYKUR toplantıları gerçekleştiriliyor.

Peki sonuç? 

Elde hiçbir şey yok! Bu sebeple kimse STK ‘ya işgüzarlık  için ben ÇAYKUR’un yanındayım, bunu söyledim diye söylemlerde bulunmasın!  Kaymağı yiyen STK’lar dan hiç duyduk mu? ” ÇAYKUR çayını alalım sahip çıkalım bu bizim tek geçim kaynağımız. Asla bizleri sahipsiz bırakılmayalım. Seçim süreçlerinde vatandaş sokaklarda gezen yetkililere gübreyi, çayı sordu, sorular hep cevapsız kaldı. Vatandaş cevap alamadı ama görünen o ki durumlar hiç de iç açıcı değil! Bizlerde üretici olarak çayımıza ekmeğimize ve emeğimize sahip çıkacağız.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan,  Allah razı olsun Rabbim ülkemizin başından eksik etmesin,   Tüm olumsuzluklara rağmen çay üreticilerini asla sahipsiz bırakmadı. Ancak ÇAYKUR  şu anda bazı kişi ve kişiler yüzünden  tek kaldı.  Sayın Cumhurbaşkanım çay üreticileri kan kaybediyor. Çay üreticilerinin  umudusunuz sesimizi  duyun!

Sendika ve ÇAYKUR’la tamamen iç içe olanların ağzından hiç duyduk mu? Çayına sahip çık, ekmeğine sahip çık, bir olalım nasıl daha başarılı olalım yolunu kimse aradı mı?

Hayır… Rize’de veya diğer illerde yapılan birçok organizasyonda başrolde ÇAYKUR var.  Peki sizler ÇAYKUR’a zarar vermekten başka ne yaptınız?  Hep kendinizi düşündünüz. Sonuç zaten ortada… ÇAYKUR’un durumu. Allah Rızası için ÇAYKUR’dan elinizi ayağınızı çekin Rizeli gereğini yapar. İyi olacak, diyerek masal anlatmayın, üreticinin gözünü boyamayın.

 Ne yapılması gerekiyorsa bir olup üreticileri de yanınıza alıp bakan, milletvekili, kurum yetkileri bir araya gelip bu sorunu çözmek adına konuyu masaya yatırıp gerekli kararları alıp yola ivedilik ile devam edilmeli... Çay binlerce kişinin ekmek kapısıdır. Vebali çoktur. Kimin ne olduğu ne amaçla oralarda olduğu çok açık ve nettir. Artık çayımıza sahip çıkma vakti. Ne gerekiyorsa onu yapalım ve her birimiz elimizi taşın altına koyalım. Doğru bir tanedir,  doğru neyse onu yapalım.  Eğer organik çay faydalıysa, çareyse ilgili kişiler çay fabrikası sahiplerini veya yandaşlarını değil halkı, vatandaşı çağırsınlar genel bilgilendirilme toplantısı ve seminerler düzenleyerek bilgi versinler. Organik çay hakkın da vatandaşı bilinçlendirelim eğitim verelim. Yararlı olan neyse onu yapalım. 
Çay cüzdanlarından kesilen para nerde?

Bugüne kadar çay cüzdanlarından kesilen paraların nereye veya niçin harcandığını kimler biliyor?  Neden bugüne kadar çay üzerinden kesilen paraların hesabı ilgili kişilerden sorulmadı. Çay cüzdanlarından kesilen bu paralar nereye gidiyor?  Bu paraları alan kişiler ÇAYKUR için veya çay üreticileri için ne yaptılar? Bilinen o ki hiçbir şey yapmadılar. Hep aldılar, hep aldılar...

Artık durumun ciddiyetini her üreticinin fark etmesi lazım.  Çaya sahip çıkması lazım. Son pişmanlık fayda getirmeyecek…

Beğendim
1
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap