SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Rize büyürken küçülmesin

Rize büyürken küçülmesin

06 Ocak 2017 Cuma - 09:00








Bugün konuları biraz daha değişik gündemlerle oluşturalım dedik. Bilindiği gibi Rize’de şehir hastanesi için bir iki yer belirlendi. İhtiyaç var mı diye sorulursa; var. Rize’de araştırma hastanesi araştırma yapmaktan çıkmış ve devlet hastanesi olarak çalışmakta. Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Şimşek birkaç gün önce fakültenin sorunlarını dile getirdi. Hiç de haksız sayılmaz. Araştırma hastanesinin asıl görevi araştırma yapmak, hastaların hastalıklarını değerlendirmek, teşhis için öğrencileri ile birlikte dersler yapmak ve teşhisi koymak.

Ayrı bir konu ise ehli olmayan insanlar. Ben bunu bizzat yaşadım. Yoğun bakımda rahmetli annem yatarken ehli olmayan temizlik görevlilerinin rastgele bu servise girip çıkmaları, iş böyle olunca hastanın enfeksiyon kapması da kolay. Yılda 2 milyon hastanın müracaat ettiği Kaçkar, Devlet ve Araştırma Hastaneleri artık sınırı aşmış ve Of'tan Batum ve Artvin iline kadar uzanan sınırlara dayanmış, o halde sınır ötesine kadar dayanan hastanelerin personel eksiğini de tamamlamak gerek. Alınan bazı cihazların 3-5 yıl ömrü var ve o cihazların yerine yeni teknolojik cihazlar çıkacağını düşünecek olursak, alınan cihazların mutlaka zamanında kullanılması gerek. 'Her zaman bizim olsun, erken olsun' mantığı yürütmemek gerek.

Acele ettiğimiz tüm işlerde yanlışları peşinden getirdik. Örnek mi? Şehir stadı, yılda 17 kez maç yapacağımız stadyumun yapılış yeri yanlış, bunu şimdi değil yapmadan bile söyledim. En iyi AVM yeri olacak bir yer ve sahil yolu üzerinde araç giriş çıkışının sorun olmayacağı bir yer. Şu an AVM yapılan yer ise stadyum kadar yanlış. Şehrin tam göbeğinde ve trafik sorununun yaşanacağı bir yer. Tali yollar, üst geçitler asla AVM'nin haklılığını ortaya çıkarmaz. Sahil yolundan geçeceklere ne demeli? Sanayi sitesi artık miadını doldurdu. Çiftekavak köyünde yapılan sanayi sitesinin devamında küçük sanayi sitesi yapılabilir ve bu alan turizm amaçlı kullanılabilir. Yapılmakta olan Dağdibi yolu, Pehlivantaşı yolu, Salarha Tüneli ve Güney Çevre Yolu ile Rize'yi iç kesimlere doğru açmaya başlıyorsak, şehir merkezini kilitlemenin bir anlamı yok. Salarha vadisi ile Pehlivantaşı Mahallesi'ne doğru uzanmak gerek. İnşaatları devam eden yol, su, otel ve çeşitli tesisler ile Rize'yi turizm merkezi haline getirmek istiyorsak, şehri sıkışıklıktan kurtarmamız gerekir. Siyasiler ve bürokratlar karar verirken geleceği düşünmek zorundalar.

Rize'nin ufkunu açmak zorundalar. O halde şehri dağa doğru büyütemiyorsak vadiye doğru büyütmeliyiz. Sağlıklı ve kaliteli hekimler yetiştirmek istiyorsak şehir hastanesi yerine iyi bir araştırma hastanesi yapmamızın daha doğru olacağını düşünüyorum. Şehri büyütürken küçültmeyelim. Bu şehir gelecek nesillere de şehir olarak bırakılmalı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap