SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Projeler ile göçü önlemek istiyoruz

Projeler ile göçü önlemek istiyoruz

15 Şubat 2016 Pazartesi - 10:09




Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu kapılarını Karadeniz Gazetesi’ne açtı. Karamehmetoğlu, amaçlarının göç veren Rize’yi is





RTSO Başkanı Şaban Karamehmetoğlu, STK’ların görevinin yöre halkını yörede tutmak olduğunu belirterek, “RTSO olarak ürettiğimiz projeler ile Rize’de istihdamı artırmak ve verdiğimiz göçleri, iş sahibi yapıp yöremize geri çekmek amacındayız” dedi

21 grubu, 2 bin 400 aktif üyesi ve 46 Meclis üyesi bulunan Rize Ticaret ve Sanayi Odası, Rize’de yapılan projelere büyük katkı sağlıyor. Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Rize TSO’nun Rize’nin geleceğine yön vermek zorunda olduğunu belirterek “Biz bunu geleceğimiz için yapmak zorundayız. Yaptığımız ve halen hazır olan projelerimiz ile geleceğimizi düşünmek zorundayız” dedi. 2 bin 840 üyeleri bulunduğunu ancak bunlardan 2 bin 400’ünün aktif çalışan üye olduğunu belirten Karamehmetoğlu “Odamızın 21 grubu ve 46 Meclis üyesi bulunmakta. Tüm ekip olarak uyum içinde çalışmaktayız. Son yıllarda STK’lar arasındaki bağı daha da güçlendirdik. Rize’ye hizmet etmek istiyorsak, bu birlikteliği sağlamamız gerekirdi. Geçmişteki kopukluk; hizmet almamızı, proje üretmemizi zorlaştırmaktaydı” dedi.

ODALAR PİYASALARA YÖN VERİR

Sivil toplum kuruluşlarının şehrin geleceğine yön veren kuruluşlar olması gerektiğini belirten Karamehmetoğlu “Elbette üyelerimizin sorunları olduğu zaman onlara destek vermek zorundayız. Biz sadece üyesinden aidat alan, yan gelip yatan bir oda değiliz. Rize olarak hedef büyütmemiz gerek. Ciddi projelere imza attık, bunlar havaalanı ve Lojistik Üs. Havaalanı’nın bu yıl içinde temeli atılacak. Lojistik Üs için ise yaptığımız girişimler sonucunda Ulaştırma Bakanlığı’na dosya götürüldü ve gelen uzmanlar son olarak onayı verdi. Artık bu yıl içinde kazmanın vurulmasını bekliyoruz” diye konuştu.

CUMHURBAŞKANIMIZIN DESTEĞİNİ ALDIK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan destek aldıklarını belirten RTSO Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu “Siyaseti ve siyasi gücü arkana almadıktan sonra hiçbir projeni yürütemezsin, bizim arkamızda Cumhurbaşkanımız ve Rize’deki siyasilerimiz var. Yaptığımız projelerimizi onlar ile paylaşıp, hayata geçirmek için harekete geçiyoruz. Bu projeleri sadece odamızın gücü ile yapmamız mümkün değil” ifadelerine yer verdi.

Yeşil ve maviyi bozmamalıyız

“Rize” denince, yeşil ile mavinin akla geldiğini belirten RTSO Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu “Bu doku bozulmamalı, bu doku ayakta kalmalı ve kentleşme yapıldığı sürece bu dokuya dokunulmamalı. İyidere’de yapılacak olan Lojistik Üs ile Çayeli çıkışında yapılacak olan Havaalanı arasında 35 km’lik bir mesafe var, şehir ise 7-8 km’lik alan içinde sıkıştırılmış. Bu şehri 35 km’lik alana yaymak gerek, bunun için çalışmalarımız ve projelerimiz olmalı” diye konuştu.

Ticaret Odası’nın eli Rize’nin üzerinden kalkmaz

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin, birlikte kurulan üniversitelere göre çok hızlı büyüme gösterdiklerini belirten Karamehmetoğlu “Üniversitemize Borsamız ile birlikte büyük destek verdik, üniversitemizin büyümesine katkı sağladık. Ramazan aylarında yardımlarımız oldu, okul başlarında bin öğrenciye kırtasiye yardımında bulunduk. Birçok ilimiz ile birlikte ortak çalışmalarımız var, paylaşımlarımızın olduğu bazı iller var. Mayıs ayında İran ziyaretimiz olacak. Üniversitemizin 4-5 yıl içinde 30 bini aşmasını bekliyoruz. Üniversitemiz Rize’mize katkı sağlamalı. Rize ismi varsa Ticaret Odası’nın eli üzerindedir” dedi.


ESNAF ÜNİVERSİTESİ KURACAĞIZ

Örneğinin İstanbul’da yaşandığını belirten RTSO Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu “Rize esnaf ve tüccarı için Esnaf üniversitesi oluşturuyoruz, akşam saatlerinde esnafımız derslere girecek ve seçeceğimiz 7-8 dal eğitimde eğitim alacaklar. 3 veya 4 ay sürecek olan eğitimden isteyen esnafımız yararlanabilecek, isteyen esnaf birkaç daldan birden eğitim alabilecek. Şu an alt yapısını hazırlıyoruz ve önümüzdeki dönemde bunu hayata geçirmek istiyoruz. Ben de bu eğitime öncülük için katılacağım” dedi. Odanın üyeleri için var olduğunu belirten Karamehmetoğlu “El birliği ile Rize’mizi hazırlamak istiyoruz. Bundan sonra katkılarımız devam etmeli” ifadelerini kullandı. Gurbete son geriye dönüş Rize halkının gurbette olduğunu belirten Karamehmetoğlu “Artık buna son vermek istiyoruz, Rize’den göçü önlemek, geriye dönüşleri sağlamak istiyoruz. Buna kararlıyız ve halkımızı artık kendi topraklarında tutmak istiyoruz” diye konştu.

İhracatımız azaldı

RTSO Başkanı Karamehmetoğlu “ Çayeli Bakır sayesinde ihracat rakamlarının yüksek çıktığını belirterek, “2014-2015 yılında ihracatımız azaldı, Çayeli Bakır İşletmeleri’nde önce grev ardından bakır madencilik sektöründeki kriz ihracatımızı azalttı. Rize ihracatının başında madencilik gelmekteydi. Bunun dışında Sarp Sınır Kapısı’ndan zaman zaman gelen şikâyetler olmakta, bu şikâyetlerin başında, kapıda uzun süre beklemeler, ihracatın zamanında yapılmasını engellemekte. Rize olarak Başta Azerbaycan ve Gürcistan’a ihracatımız olmakta, Gürcistan üzerinden Ermenistan’a yine ihracat yapılmakta. Rusya ile çok az miktarda bir ihracat bulunmakta. Dileriz aradaki sorun çözülür ve Rusya ile ihracatımızı artırırız” diye konuştu.

OSB DEVREYE GİRECEK

Rize Organize Sanayi Bölgesi’nde son duruma gelindiğini belirten RTSO Başkanı “Yapımıza ve doğaya uygun tesislerin kurulmasına öncülük vermekteyiz. Çevreyi kirletecek ve doğayı bozacak sanayi şirketlerine yer vermiyoruz. Rize –Mardin sevgi yolunun bitmesi ile GAP’a bağlanacak olan bölgemiz daha da hareketlenecektir. 4-5 yıl içinde daha hareketli ve canlı bir Rize göreceğiz” dedi.

4 TESİSİMİZ HAZIR


Çayeli ilçesinde inşaatı devam eden ve yüzde 80’lik bölümü tamamlanan 5 binadan 4’ünün tamamlandığını belirten RTSO Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu “4’ünün çevre düzenlemesi yapılmakta, inşaatları tamam ve teslimatları yapıldı. Bu 4 binada yeşil çay, siyah çay, paketleme ve diğerinde ise çok amaçlı laboratuvar olacak, 5. inşaatımız bu yıl içinde bitecek. Burada da en önemli saydığımız çay çöpünden organik gübre üretimi yapmak istiyoruz. Bununla ilgili Tarım Bakanlığı ile yaptığımız görüşme sonunda Bakan onayı alındı ve şimdi Bakanlar Kurulu onayını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Rize marka şehir olmalı

STK’ların projeler için bir araya gelerek güç birliği oluşturduğunu belirten Karamehmetoğlu “Rize için birlik ve beraberliğe ihtiyaç var, son zamanlarda bunu sağladık, şu an STK’lar ile aramızda herhangi bir sorun yok. Gerektiği zaman toplanarak, Rize’nin menfaatleri için hep birlikte elimizi taşın altına koyabiliyoruz. Güzel bir enerji yakaladık ve marka şehir olabilmek için çalışmalarımızı birlikte yürütüyoruz” diye konuştu.

Tek eksik demiryolu

Trabzon’da yapılan toplantıda Demiryolunu gündeme getirdiğini belirten RTSO Başkanı Karamehmetoğlu, “Sarp – Samsun arasında 6 ilin ortak değeri olacak demiryolunun hayata geçmesi için ortak çalışma yapmamız gerek. 6 il olarak bunun için birleşmeliyiz, bu bizim ortak değerimiz olmalı. 6 il olarak bu istek haline gelirse, bu hizmeti de alırız” dedi.

Ulaşımdan geçer 

Rize Havaalanı, Lojistik Üs ve Ovit Tüneli’nin tamamlanması ile birlikte Rize’de inşaatı devam eden bin yataklı otel inşaatı ve Dedeman Otel’in yerine yeni bir otel inşaatının başlaması ile Rize’de alt yapı sorununun ortadan kalkacağını belirten Karamehmetoğlu, “Havaalanının bitirilmesi turizm için önemli, bu yıl içinde inşaatına başlanacak. Bir iki yıl içinde turizmden istediğimiz pastayı bölge olarak alacağımızı düşünüyorum. Geçmişte Deniz turizmi vardı, artık bu yerini doğaya bıraktı. Karadeniz bu konuda çok şanslı ve turizm için bölgemizde her şey var. Giresun, Trabzon, Rize hatta Batum’u da içine katacak olursak, bölge turizm için doğası ve turizm yatırımları ile gelecek yılların turizm merkezi haline gelecek” şeklinde konuştu.

Turizm bebek gibi

Alt yapısı ile büyüyecek olan turizmi yeni doğan bir bebeğe benzeten Karamehmetoğlu “Bölgemiz yeni yeni turizm hizmetleri vermeye başladı. Alt yapı ve ulaşımın tamamlanması ile turizm yavaş yavaş büyümeye başlayacak. Turizm bebek gibidir ve yavaş bir şekilde büyür, önemli olan bebeği büyütürken sağlıklı büyütmek, turizm için eksikleri zamanında görüp zamanında müdahale etmektir. Sağlıklı büyümesini istiyorsak, gördüğümüz eksiklerimizi zaman içinde gidermemiz gerek. Rize olarak artımız var ve Karadeniz bölgesinde iki termal tesisimiz var, Ayder ve Ridos tesislerimiz. Bunun yanında Anzer’de yapılan sondajda iki yeni termal su bulundu ve bunun da hayata geçmesi ile Rize, termal turizminin başkenti olabilecek seviyeye gelecek” ifadelerini kullandı.

Mustafa BAYRAK

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap