SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > "Patozlar gözden geçirilmeli"

"Patozlar gözden geçirilmeli"

17 Ağustos 2013 Cumartesi - 12:10




Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, fındığın eskiden sepetlerle patoza dökülerek çotanağından ayrıldığını, fındık içi





Prof. Dr. Karadeniz, son dönemde çıkan vakumlu fındık patozlarının fındığa zarar verdiğini belirterek, “Hortumlarla vakumla çeken patozlar çok yüksek devirlerde fındığı emiş yapıyor ve patozun içerisi de saç duvarlara vurarak fındığın çatlamasına sebep oluyor. Bunlarda aflatoksine maruz kalabiliyor. Her ikisi de kayıptır. Hem yüksek devirle çalışan patozun talaşa attığı fındıklar söz konusu olacaktır hem de duvarlara çarpma suretiyle kırılan fındıklar aflatoksine maruz kalacaktır. Eskiden fındıklar sepetlerle taşıyarak patozlanırdı, bu usul daha doğru bir usuldür. Bunu tavsiye ediyorum. Bu daha doğru bir usuldür. Patoz sisteminin tekrar gözden geçirilmesi vakumla fındığı çekme yerine yukarıdan sepetle boşaltılan ve fındığın değirmenlerde kabuğundan ayrılarak, çok yüksek devirlerde yüzde 45’lik randımanlı fındığın talaşa karıştığına şahit oluyoruz” dedi. Prof. Dr. Turan Karadeniz, üreticilerin zamandan tasarruf etmek için patozları yüksek devirle çalıştırdıklarını, bu nedenle yüzde 45 randımanlık fındığın talaşa karıştığına şahit olduklarını ifade ederek, “Fındığı patoza verirken zamandan tasarruf etmek için yüksek devirde çalıştırıyoruz. Daha az ücret ödeyelim diye. Fındık yavaş patoza verildiğinde fazladan ufak miktarlar ödenecektir. Yüksek devirde çalıştırıldığında bu seneki fındığın önemli bir kısmı bezik olan fındıklar talaş tarafına atılacaktır. Kayıp söz konusu olacaktır” şeklinde konuştu.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap