SON DAKİKA



Haber > Ordu > Köy boşaltılıyor: Maden sahasına katacaklar

Köy boşaltılıyor: Maden sahasına katacaklar

15 Aralık 2021 Çarşamba - 17:28




Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Odabaş, mahkeme kararına rağmen çalışmaya devam eden altın madeninin saha genişletmek için bütün mahalleyi boşaltarak zehirli atık havuzu yapacağını açıkladı.





Fatsa’da yıllardır siyanürle altın ayrıştırması yapan şirkete karşı açılan ruhsat iptali davasında mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen, şirket bölgedeki çalışmalarına devam ediyor.

Madenin bulunduğu Yukarıtepe Köyü’nde dinamit patlatılması sonucu bir kaç evde çatlakların oluşması üzerine, AFAD 27 ev için oturulamaz raporu verdi. Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Zeki Odabaş ise şirketin evleri boşalttırıp köyü maden sahası içine katmayı planladığını ileri sürdü.

27 EV MÜHÜRLENDİ

Bölgede AFAD tarafından inceleme yapıldığını dile getiren Odabaş, "Bu bölgenin en büyük doğal afeti, insanları zararsız diye kandırarak buraları yaşanamaz hale getirmektir. Bölge halkına bu eziyeti, bu baskıyı reva görenlere bir kez daha seslenmek isterim ki, her gecenin bir sabahı olduğu gibi bu karanlık günler de çok yakında aydınlığa kavuşacaktır. O zaman bu zulümlere göz yumanlar ve görevini yapmayanlar da yapmadıkları görevlerinin cezalarını göreceklerdir. Burada AFAD, 91 evi inceledi ve 27 evi mühürleyerek içinde oturulmamasını istedi" diye konuştu.

'KÖYÜ BOŞALTIP ATIK HAVUZU YAPACAKLAR'


Evlerin mühürlendiği Yukarıtepe'de köylülerle görüşen Odabaş, "Burada 2013 yılından itibaren faaliyet gösteren altın madeninin bölge halkına yaptığı baskı ve zulüm her geçen gün artarak devam etmektedir. Yıllarca toprağın altına vurulan yüzlerce sondaj ile toprağın altını delik deşik edeceksin, daha sonra da dinamitleri patlatarak toprağın doğal yapısını bozacaksın. Bunu yaptıktan sonra da mahallede mevcut evlerin birkaçında çatlaklar var diye mahalleyi boşaltacaksın. Esas amaç, bu bölgeye kurulacak 240 bin dönüm maden atık havuzu veya bizim adına zehir havuzu dediğimiz havuzun yapılmasıdır. Çünkü bu zehir havuzunun yapılabilmesi için bu bölgenin boşaltılması gerekmektedir. Bu bölge ya zehir havuzunun içinde veya çok yakınında kalmaktadır. Doğal afet var diye mahalleyi boşaltmak istiyorlar" dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap