SON DAKİKA



Haber > Ordu > Fındığın fiyatını yabancılar belirliyor

Fındığın fiyatını yabancılar belirliyor

18 Eylül 2018 Salı - 14:01




Fındık-Sen Örgütlenme Genel Sekreteri Cemil Ceylan, “Bir zamanlar FİSKOBİRLİK’in tek başına söz sahibi olduğu fındık ihracatında artık İtalyan, Alman





Fındık-Sen Örgütlenme Genel Sekreteri Cemil Ceylan, fındık rekoltesinin bu yıl düşük olmasına rağmen fiyatların düşük olmasına anlam veremediklerini kaydetti. Ceylan, yaşanılanların sermayenin hizmetine bırakılmış fındık politikalarının bir sonucu olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Sorun AKP hükümetinin tarım sektörünü serbest piyasa ekonomisine terk etmesiyle başladı. Bir zamanlar FİSKOBİRLİK’in tek başına söz sahibi olduğu fındık ihracatında artık İtalyan, Alman ve Fransız çokuluslu gıda ve tarım şirketleri belirleyici konumdalar. Ferrero'nun Oltan Gıda’yı satın almasından sonra Oltan Gıda’nın lojistik desteği ile alan taraması yapılıyor. Üreticinin elinde ne kadar fındık olduğunu tespit ederek fiyatlarla oynuyorlar. Her sezon başı fındık rekoltesi yüksek açıklanır, bu sene fındık ihtiyacı yok denir ve çiftçinin panikleyip fiyatı aşağıya çekmesi sağlanır. Bu yıl rekolte de düşük olmasına rağmen yine de fındık fiyatları için bir iyileştirme söz konusu olmadı.”

Üretici direniyor

Fındık üreticisi Seyhan Bağdatlı ise fiyat yükselir umuduyla fındığını satmadığını dile getirerek, “Bu sene yalnızca 550-600 kilo yapabildik. Geçen sene ise 4 tona yakın fındık yapmıştık ve Mart ayına kadar beklediğimiz halde kilosunu ancak 9 liradan satabilmiştik. Bekleyebilecek durumu olmayanlar ise 6, 6,5 liradan satmak zorunda kalmıştı. Bu senekini ise fiyat belki yükselir umuduyla şu an satmadık. Biz devletten destek bekliyoruz, şu an 20 liradan az fındık zarar ettirir. Hasattan sonra 12 ay fındığın hizmeti var. Kışlık gübresi, yevmiyesi, ilacı, taşıması… Bunların hepsi de para. Bu sene pek çok fındıkçı zarar etti. Millet acından ölecek halkın fiyatının verilmesi gerekiyor. Henüz rekolte de belirlenmedi, muhtemelen 200 bin tonun altında, geçen sene 750 bin tondu düşünün artık” diye konuştu.

Devletin bu duruma el atması gerekir


Bir diğer fındık üreticisi Veysel Bağdatlı da, “Tamamen tüccarın, şirketlerin insafına kaldık. Mesela eskiden randıman olayı yoktu. Şimdi tüccar randımandan kırıyor. Yani beğenmedim bu ürünü diyerek kafasına göre 10 kilo fındıktan 1 kiloyu kesiyor. Çocukların okul dönemi de olunca mecburen satıyor fındığını insanlar. Yaşam fındığa endeksli olunca bu durum kullanılıyor. Fındık, Eylül aylarında değil Kasım’da Aralık’ta daha çok para eder ama kimse o zamanı bekleyemez. Bekletebilenler belki daha fazlaya satılabilir. Gerçi biz geçen sene bekledik neredeyse bahara kadar ama ancak 9 liradan satabildik. Bundan en çok büyük tüccarlar ve Ferrero kazanıyor, fiyatı da o belirliyor. Devletin bu duruma el atması gerekir, biz ancak marabalık yapıyoruz kendi bahçemizde. Fındıktan kimse geçimini sağlayamıyor. Artık zaten geçinilemeyince fındığa bağımlılık olayı kalktı, Tarım da hayvancılık da bitti. Biz sadece normal bir fiyatın verilmesini istiyoruz, desteği falan geçtik yani. Emeğimizin karşılığını istiyoruz. AKP’den önce ağustos ayında taban fiyat verilirdi. Şimdi ise böyle bir şey yok. İnsanlar haliyle şimdiden fındığını sattı, vurgunu vuran da vurdu, ambarlarını doldurdu” ifadelerinde bulundu.


Bin lira zarar ettim

Son olarak Atıf Özgel ise, fındığının kilosunu 11,5 liradan satabildiğini ve pek çok insanın da şimdiden fındığını sattığını ifade ederek, “Ben 11,5 liradan sattım fındığımı ve 1000 lira zarar ettim. Tek işi fındık olup geçinebilen insan kalmadı. Eskiden benim babam 3 ton fındık yapardı, biz iki kardeş okuyabilirdik. Ama şimdi sadece fındıkla birinin geçinmesi mümkün değil. Şimdi 10 ton fındık üreten birinin bile şehir dışında çocuk okutması mümkün değil. 1980’de 1 kilo fındık parasıyla 22 ekmek alınıyordu. Şimdi düşünün 22 ekmek almak için fındığın neredeyse 30 lira olması lazım” şeklinde konuştu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap