SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Muhtarlar birliği artık kurulmalı

Muhtarlar birliği artık kurulmalı

22 Kasım 2016 Salı - 09:00




Kapılarını Karadeniz Gazetesi’ne açan Muhtarlar Federasyonu Başkanı Bekir Aktürk, “Hizmette kalitenin arttırılabilmesi için kanunen de tanınacak ‘Muht





Trabzon Muhtarlar Federasyonu Başkanı Bekir Aktürk, Karadeniz Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Aynı zamanda Soğuksu Mahallesi Muhtarı Aktürk, “Muhtarlar idari yapılanmanın birinci ayaklarıdır. Hizmette kalitenin arttırılabilmesi için kanunen de tanınacak ‘Muhtarlar Birliği’ kurulmalıdır’’ dedi. Trabzon’un Büyükşehir Belediyesi olmasının ardından muhtar sayısının azaldığını belirten Aktürk, Büyükşehir Belediyesi sisteminin muhtarların aleyhine sonuçlandığını bildirdi.

MUHTAR SAYISI DÜŞTÜ

Büyükşehir Belediyesi uygulamasının ardından Trabzon’daki muhtar sayısının 880 dolayından 692’ye düştüğünü aktaran Aktürk, “Büyükşehir uygulaması olmayıp, bu imkanlar eskisi gibi İl Özel İdaresi’ne aktarılmış olsaydı, çok daha iyi hizmetler yapılırdı. Büyükşehir uygulaması yetki karmaşalarını da beraberinde getirdi. Bu durum bizi de olumsuz yönde etkiledi. Eskiden bir mahalleye hizmet yapılacaksa muhtarla istişare edilirdi. Fakat artık bu da ortadan kalktı ve hizmette aksaklıklar yaşanmaya başlandı’’ ifadelerini kullandı.

NÜFUSA GÖRE HİZMET ANLAYIŞINA AYKIRI!

Vatandaşı memnun etmek için ilk adımın hizmetin kriterini belirlemek olduğunun altını çizen Aktürk, şunları kaydetti: “Önce hizmetin kriterini belirlemek çok önemli; bir mahallede nüfusa göre mi hizmet yapılacak, yol ve cadde sayısına göre mi yoksa coğrafi büyüklüğüne göre mi hizmet yapılacak belirlenmeli. Ama bugün böyle bir planlama yok. Bazı mahallelerimizde nüfus oranı çok düşükken hizmetin maksimum düzeyde olmasıyla karşılaşabiliyoruz. Nüfusa göre hizmet kriterine bakıldığında bu gibi plansızlıklar nedeniyle nüfusu çok olan mahallelerimiz hizmetten mahrum kalıyor. Günde 5 kişinin bile geçmeyeceği yollar betonlanıp asfaltlanırken, bin kişilik nüfusun faydalanabileceği yollar yapılmıyor.”


SORUMLULUK ÇOK YETKİ YOK 

Muhtarların vatandaşın birçok sorunuyla yakınen ilgilendiğini söyleyen Aktürk, buna karşın yetki alanlarının kısıtlı olmasından yakındı. Aktürk, “Muhtarın çamurlu çizmesi kapısının arkasındadır. Vatandaşın kanalı kırılırsa muhtar gider. Hastası varsa hastaneye muhtar getirir. Güvenlik güçleriyle sorunu varsa muhtar çözer. Cenazesi varsa muhtar, eşler
arasındaki sıkıntılara muhtar... Bu kadar sorumluluğu olan bir kişinin yetkisi hiç yok; ama sorumluluk çok. Bizim asıl amacımız hizmet. Biz mahallemizin huzuru, sükûneti için yetki alanlarımızın genişletilmesini istiyoruz. Çünkü bir muhtarın hakim olduğu mahallelerde sorunlar minimum huzur ise maksimim düzeyde olur”’ sözlerini kullandı.

Tutamadığın elin sıcaklığını anlayamazsın

Muhtarlık görevinin sorumluluklarını yerine getirmenin ancak halkla içi içe iletişim halinde olarak mümkün olduğunu belirten Aktürk, şöyle devam etti: “Vatandaşla sürekli iletişim halinde olmak zorundasın. Onları dinleyeceksin ki anlayabilesin. Tutmadığın elin sıcaklığını alamazsın. Hizmet bu samimiyeti, yakınlığı ve iletişimi gerektirir.”

İndirimli tedavi imkanı


Trabzon Muhtarlar Federasyonu olarak bazı projelerinin olduğunu da söyleyen Aktürk, “Bazı görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Muhtarlarımızın ve maddi durumu kötü olan vatandaşlarımızın tedavilerinde indirim uygulamak için bir özel hastaneyle anlaşmak üzereyiz. Hatta bu durumu bir adım ileri taşıyarak bu imkanı Türkiye geneline taşımayı hedefliyoruz” diye konuştu. Buna ek olarak bir GSM şirketi ile anlaşıp muhtarlar arasındaki koordinasyonu da güçlendireceklerinden söz eden Aktürk, bu tür faaliyetlerin hizmet kalitesini artıracağı görüşünde.

Devletten sonra en hızlı

Aynı zamanda Muhtarlar Konfederasyonu Başkan Yardımcısı olan Bekir Aktürk, konfederasyon bünyesindeki faaliyetlerine yönelik şu açıklamalarda bulundu: “Konfederasyonda muhtarların iller arası, bölgeler arası istişarelerde bulunmasını sağlıyoruz ki bu çok önemli. Şu an Türkiye’deki vilayetlerde devletten sonra, birbirine en hızlı ulaşabilen sivil toplum örgütü Muhtarlar Konfederasyonu’dur. Her vilayetle bağlantımız var. Bu da konfederasyon sayesinde mümkün oluyor.”

DEMOKRASiNiN TEMEL TAŞIYIZ


Muhtarların doğrudan halkı temsil ettiğinin önemini vurgulayan Aktürk, şu tespitlerde bulundu: “Kimsenin adamı olmadan direkt halkın adamı oluyoruz. Bunun da benimsenmesi gerekir. Muhtarlıklar müdürlüğü ve danışmanlığı gibi yapılanmaların oluşturulması planlanıyor. Fakat bu olay formaliteden öteye geçmeli. Çevre illerde görüyoruz, siyasiler direkt muhtarlarla çalışıp gayet de başarılı oluyorlar. Genel anlamda muhtarların bir çatı altında toplanacağı, ulusal alanda ve kanunen tanınacağı bir ‘Muhtarlar Birliği’ kurulmalı. Bu, ülkenin kalkınması adına çok yerinde bir adım olacaktır.”

BEŞTEPE’YE GİTMEMİZDEN RAHATSIZLAR 

Bekir Aktürk, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhtarları Beştepe’de ağırlamasından siyasilerin rahatsızlık duyduklarını belirtti. 

Siyasi kadroların muhtarlara karşı rahatsızlığından yakınan Bekir Aktürk, “Trabzon’un hiçbir milletvekili muhtarların hizmete katkıları konusunda hassas davranmıyor. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın tutumları ben ve muhtar arkadaşlarım tarafından büyük ölçüde hoş karşılanıyor. Bir de umudumuz olan Sayın İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu var. O, bakanlığından önce de bize önem veriyordu. Ama cumhurbaşkanımız ve bakanımız ne derece hassas ise diğer siyasilerimiz o derece rahatsız oluyorlar. Bu da kamuoyunda muhtarlara karşı bir tepki oluşmasına sebep oluyor’’ dedi.

Her yere eşit hizmetten yanayım 


Vatandaşa hizmet ulaştırma konusunda yalnızca muhtarı olduğu mahallenin değil, diğer mahallelerin de sorunlarına önem verdiğine değinen Aktürk, ‘’Biz her yere hizmet olsun istiyoruz. Her yere hizmet olsun ama eşit ve adaletli olsun. Bu sadece benim mahallem için geçerli değil. Ben Muhtarlar Federasyonu Başkanı olarak tüm muhtar arkadaşlarımın haklarını gözetmek zorundayım ve gözetiyorum da’’ diye konuştu. 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap