SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Mezarda bile adaletsizler

Mezarda bile adaletsizler

07 Mayıs 2015 Perşembe - 10:04




Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Trabzon Şube Başkanı Burhan Bayraktar, emeklilerin yaşadığı ekonomik sıkıntıları Karadeniz’e anlattı.





'Emekliye iki maaş ikramiye' vaatleri karşısında "Batarız" cevabı verenlere tepki gösteren Bayraktar, "Onlar adına utandım. 27 yıl çalıştım, geldiğim nokta bu. O vekiller 7 yıl görev yapmadı, 10 bin lira maaş alacaklar" dedi.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Trabzon Şube Başkanı Burhan Bayraktar, emeklilerin yaşadığı ekonomik sıkıntıları Karadeniz’e anlattı. Türkiye’de 11 milyon civarında emekli olduğunu söyleyen Bayraktar, bu seçimde iktidarı emeklinin belirleyeceğini ifade etti. Her siyasi partiye eşit mesafede olduklarını kaydeden Bayraktar, emeklinin sandığa giderken ince eleyip sık dokuyacağını belirtti.

TRABZON’DA 73 BİN 500 KİŞİ AÇLIK SINIRINDA

Trabzon’da 1975 yılından beri faaliyet yürüttüklerini söyleyen Bayraktar, Trabzon’da Trabzonspor’dan sonra ikinci büyük sivil toplum örgütü olduklarına dikkat çekti. Bayraktar, “Derneğimiz son 5 yılda devasa üye sayısıyla Trabzon’daki emeklileri temsil etmektedir. Trabzon’da 134 bin emekli mevcuttur. Bunun 73 bin 500 kişisi açlık sınırının altında yaşamaktadır. Temsil ettiğimiz emekliler yaşam mücadelesi veren insanlardır. Siyasi partilere dosyalar veriyoruz. Hala milletvekili adaylarını bekliyoruz. Bir gün herkes emekli olacaktır” diye konuştu.

SEFALET ZAMMI

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Mazide muktedirken bütün gücüyle çalışanlara karşı minnet hissi duymayan bir devletin, geleceğe güvenle bakmaya hakkı yoktur’ ‘Emekli devletin aynadaki resmidir’ sözlerini hatırlatan Bayraktar, “Biz kutsal bir iş yaptığımızı söylüyoruz. Şu anda milletvekilli adayları gelecek yıllar için güzel portre çiziyorlar. Bizim de umudumuz odur. Biz ömrümüzün 4’te 3’ünü bitirdik. 4’te biri kaldı. Bu kalan ömrümüzde mutlu olmak istiyoruz. 2015’te aldığımız zam sefalet zammıdır. Aldığımız zam ilk üç ayda bitti” dedi.


ZAM VE DOLAR BEL BÜKTÜ

Tüpgaz, şeker, doğalgaz ve tümünde yüzde 40’a yakın zam yapıldığını söyleyen Bayraktar  “2014’ün Aralık ayında bu ülkede dolar yükseldi. Bin lira ile 500 dolar alan emekli, bugün bin lira ile 400 dolar alıyor. Bu ‘270 lirası yok’ demektir. Benim Türk liramı döviz karşısında eritirsen, satın alma gücüm de o düzeyde düşüyor. Dolayısıyla emekliler kılı kırk yararak hesap yapıyor. Bütün siyasilere söylüyorum. Kurban ve Ramazan bayramlarında bizde bir usul, bir adet vardır. Usulümüz şudur: ‘Emekliler küçüklere vermek üzere ceplerinde akide şekeri taşırlar. Bu, bayramlarda o küçükleri mutlu etmek içindir. Onlara sevgi gösterip, onlardan saygı görmek isterler. Bunlar biz emeklilerin en mutlu anlarıdır” diye konuştu.

Hayal projelerle mutlu edemezsin

Yaklaşan bayramlarda emeklilerin görünmez olduğunu söyleyen Burhan Bayraktar, "Ceplerinde akide şekeri saklayıp, küçüklerini mutlu edebilecek, onlardan saygı görebilecek bir düzen kalmadı ardık. Biz şunu istiyoruz: Bize saygı gösterilsin ki, seçilenler de bizden saygı görecekler. Şu anda 800 lira maaş alan var. Açlık sınırı bin 306 lira. Bin 306 liranın altında Trabzon’da 73 bin 500 kişi yaşıyor. Milletvekilleri bunu fark etmelidir. Hayal projelerle beni mutlu edemezsin. Sandığa gittiğim zaman beş kez düşüneceğim. Neyim var? Bana ne gelecek. Emeklilere bugün bu ekonomik bakış açısı hiç iyi değildir. Dün de iyi değildi ama bugün çok daha kötü" dedi.

Katkı payları maaşı bitiriyor

“Emeklilik açlık ve hastalıktır” diyen Bayraktar, “Emeklilerimizin yüzde 80’i hastanelerle ilintilidir. 11 çeşit ilaçta katkı payı alınıyor. Bunun derhal kaldırılmasını istiyoruz. Çalışan emekliden alınan yüzde 15 katkı payı kaldırılsın. Bin lira maaş alıyor bir emekli. Geçinemiyorum, çaycılık yapıyorum. Ne yapıyorsun? Maaşımdan yüzde 15 kesiyorsun. Bin liradan 150 lira eder. Maaş indi 850 liraya bu rakam açlık sınırının altının da altında. 11 çeşit katkı payı varve bu katkı payları da son 6 ayda yüzde 40 arttı. Ay sonu geldiği zaman katkı paylarından dolayı bakıyor ki maaş bitmiş. Bu durum karşısında emekli çaresiz, perişan” diye konuştu.

İsrafı önle, işte kaynak

Bayraktar, isyanını da dile getirdi: "Trabzon milletvekillerimin altısını istiyorum. 6 yıl parlamentoda hizmet edenler nerede? Bize ne verdilerse söylesinler. ötekiler de neler verebileceklerini anlatsınlar. 6 milletvekilinden hiç bir şey görmemişiz. Emekliler Trabzon’da bir şey hissetmemiştir. Partisi martisi yok hepsi bir. Niye söylüyorum bilmiyorum. Bugün bir emekli öldüğü zaman 446 lira Sosyal Güvenlik’ten ölüm yardımı alır. Bir milletvekili emeklisi vefat ettiğinde 120 ile 180 bin lira arasında para alır. Bu uçuk bir rakamdır. 27 yıl çalıştım geldiğim durum bu. O vekiller 7 yıl görev yapmadı 10 bin lira maaş alacak. Bunun bir defa mantıkla ölçülür yanı yok. Kaynak mı? İsraf önlensin israf! İşte size kaynak!"

Bu işler lafla olmuyor

Bayraktar, şunları söyledi: "Bana 2090’lardan bahsedersen ben onu duymam duyamam. Çünkü benim o zaman üzerimde 30 santim çim olacak. Ben bugün yeğenime akide şekeri verebiliyor muyum? Bugün yaklaşan bayramda ona harçlık verebilecek miyim? Ben ay başını getirebilecek miyim? Lafla olmuyor bu işler. Göreceğim, hissedeceğim, dokunacağım. Dokunmadığım para, dokunmadığım sebze, gerçekten torbaya koyup taşıyamadığım pirinç neme gerek. Tüpüm bittiğinde evde çorbamı neyle ısıtacağım? Böyle bir şey olur mu? Dünyanın hiçbir sosyal ülkede emeklisinden ilaçta katkı payı sağlıkta katkı payı alınmıyor."

Biz çok dertli bir kesimiz

Banka promosyonlarına da değinen Bayraktar, sözlerine söyle devam etti: "65 yaş üstüne devlet bankaları promosyon vermiyor. 65 yaş üstündeki vatandaşları seçmen kütüğünden çıkarıversinler. Niye seçmen, dönemin Başbakanı şimdiki cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2007 yılında genelge ile promosyonları kaldırdı? İstenirse siyasi erk bu banka promosyonlarındaki olayı genelgeye dokunarak kaldırabilir. Milletvekillerinin asıl dinlemesi gereken yer burası. Biz çok dertli bir kesimiz. Gecede 3 saat uyuyup geri kalan kısmı hesapla geçiren, ama oy kullanırken kılı kırk yararak oy kullanan bir kesimiz."

"Milletvekillerimiz duysun, dosyaları hazır" diyen Bayraktar, şöyle devam etti: "Kim çağırırsa gideriz, derdimizi anlatırız. Hiçbir siyasi parti temsilcileri emekliler derneği yönetimine ve emeklilere siyasi gözle bakmasın. Şuanda bir kampanya yürütüldü, temayül yoklamasına da katıldık. Hiçbir siyasi partinin arka bahçesi değiliz. Biz siyasi partilerin heykelleriyiz, abideleriyiz, abileriyiz, büyükleriyiz. Onların bizleri dikkatle izlemeleri gerekir. Onların, bizlerin her söylediğine uymak zorunda olmaları gerekir. Büyükler kötü şey söylemezler. Toplumun bilgiçleri, toplumun duayenleri, emeklilerdir. Ülkesine dokunmuş, yaşamış insanlardır. Akil de biziz,  asıl da biziz. Madem bizden oy alıp oraya gidiyorlar, o zaman biz asılız. Asıllara karşı bu tavrı anlayamıyoruz."

Bana ‘800 lira ile yaşa’ dersen ayıp edersin!

6 Trabzon milletvekilinden biri hariç 5’inin emekliler için hiçbir şey yapmadığını ifade eden Burhan Bayraktar, “Trabzon’a dokunan hiçbir şey yapmadılar. Harfiyen takip ediyoruz. Parlamentoda kolumuz, ayağımız var. Şimdi ben oy veriyorum, sen gidiyorsun 17 bin lira maaş alıyorsun. 35 bin lira al ama onu alırken ‘sen 800 lira ile geçinebilirsin’ dediğin zaman çok ayıp ediyorsun ve saygısızlık ediyorsun. Sonra tekrar geliyorsun ‘bana oy ver’ diyorsun. Yeni bir hakarete maruz kalmak için mi sana oy vereceğim? Onun için milletvekilleri bizimle konuşsunlar. Biz yabancı dil konuşmuyoruz Türkçe konuşuyoruz” diye konuştu.

Atatürk’ün Trabzon’a gelişinde söylediği sözlerle emeklilerin dert ve sıkıntılarını milletvekili adaylarına vereceklerini söyleyen Bayraktar, “Buyursunlar gelsinler bu önemli şeyi Bu ikisi çok önemli. Hala o yıldan bu yıla Atatürk’ün özlediği şeyler yok. Mesela demiryolu yok, 3 kez gelişinde kadınlara seçme seçilme hakkını tanımış. 3 kez gelişinde mal varlığı edinmemiş. Bütün mal varlığını Türk Milletine armağan etmiş. Bekliyoruz bizim önerilerimizi alsınlar. Eğer çöplükse çöplüğe atsınlar” diye konuştu.


‘ÜLKE BATAR’ DİYEN AKILLAR ADINA UTANDIM

Muhalefet partisinin emekliye 2 maaş ikramiye vaadini uçuk bulan hükümet yetkililerine de eleştirilerde bulunan Bayraktar, “Pozitif ayrımcılık ilk önce emekliye uygulanmalıdır. Emekliye bunu isteyen bir şube başkanıyım. ‘Emeklilere 2 maaş fazla olur. Kaynak nerede?’ Bu kısır çekişmelerin içerisine hiç girmiyorum. Madem ki ülke büyüktür, Sosyal devlet önce emeklisine bakmalıdır. ‘Emekliye iki maaş, bu ülkenin ekonomisini bozar’ diyen akıllar adına utandım. Öyle projeler söyleniyor, öyle devasa işler yapılıyor ki, bir emeklinin küçüğüne akide şekeri vermesi için istedik bunu. Harçlık verebilmesi için istedik. 800 lira alan bir emekli bir 800 lira daha alır, bir kurban alır. Emekli ülkeyi batıracak büyük bir zam istemiyor” diye konuştu. 

Fatih İSAK

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap