SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Maçka'ya kendini adamış insanlar

Maçka'ya kendini adamış insanlar

13 Ocak 2016 Çarşamba - 10:07




Maçka halkının kendilerine destek olmasını isteyen Başkan Yalçınkaya, “Maçka’ya kendini adamış insanlar olarak, ilçe halkının destekleri ile akşam 8’e





Trabzon Maçka arasında minibüs şoförlüğü yapan Trabzon SS Maçka Sümela 1 No’lu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Arsun Yalçınkaya, gazetemiz muhabirlerinden Yusuf Arslan’ın sorularını yanıtladı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı toplu taşıma araçlarından büyük sıkıntılar yaşadığını söyleyen Yalçınkaya, “Yaşadığımız sıkıntılardan dolayı belediye araçları ile aramızda haksız rekabet ortamı oluştu” dedi. Durağın tanıtımı, çalışma düzeni, talepleri ve sıkıntılarının konuşulduğu röportajımızda biz sorduk, Başkan Yalçınkaya yanıtladı.

■ Durağınızın geçmişi hakkında bilgi vererek, biraz kendinizi anlatabilir misiniz? Durağımız 1990 yılında faaliyete geçti. Yaklaşık 8 yıldır Maçka Sümela 1 No’lu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi başkanlığını devam ettirmekteyim. Ama daha öncesinde 15 yıldır direksiyon sallıyorum.

■ Duraktaki araçlar hakkında bilgi verebilir misiniz? Durakta 21 aracımız ile hizmet veriyoruz. Hiçbir aracımız yatmaz. Bu 21 aracın 9’unu mal sahipleri kullanırken, 12 tanesi sigortalı şoför esnafı tarafından çalıştırılıyor. Toplamda da 24 şoför esnafı arkadaşımız ter döküyor. Durağımız da çalışan arkadaşlarımız toplamda 500 kişilik bir nüfus bakıyor. Maçka için kendimizi hizmete adamış kişiler olarak ilçe halkının bizlere destek olmasını istiyoruz. Bu desteklerle akşam 8’e kadar değil, 24 saat hizmet verebiliriz.

Fiyatlar % 25 indirimli

■ Durağınızın fiyat tarifesi nasıl belirlenmiştir? Toplu taşıma araçları ile aynı fiyatlandırmayı yaparak müşterilerimize daha iyi hizmet vermeye çalışıyoruz. Öyle ki 2016 yılına girmemizle çoğu ödemelere zam geldi. Ama bizim taşımacılık yapmamız için belirlenen fiyatın üzerinden yüzde 25 indirim yaparak en azından yaktığımızı karşılama kararı aldık.

■ İlçe Şoförler Odası ve Trabzon Şoförler Odası ile iletişiminiz nasıl? UKOME’de bizleri temsilen Trabzon Şoförler Odası bulunmaktadır. İlçemizde bulunan Şoförler Odası ile Trabzon Şoförler Odası’nın arasının bozuk olmasından, Trabzon Şoförler Odası bizim sorunlarımızla ilgilenmiyor. Öyle ki sosyal medyadan Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın sayfasına yazı yazıp attığımızda tek geri dönüş yapan Berberler Odası oldu.

■ Siyasilerden beklentileriniz nelerdir? Maçka Belediyesi ile görüşmelerimizde, sıkıntıları iletmemize rağmen ‘Siz Trabzon-Maçka arası değil, Maçka’dan köylere çalışarak para kazanacaksınız’ cevabı verildi. Siyasilerden tek beklentimiz, Trabzon’un diğer ilçelerine yapılan taşımacılığın aynısının Maçka’ya yapılmasına vesile olsunlar.

Tecrübeli şoförler

■ Güzergâhınız hakkında bilgi verir misiniz? Maçka’dan Trabzon’a giden araçlarımız Esiroğlu Mahallesi’ne inene kadar yolcu alırken, Çömlekçi Mahallesi’ne kadar hiçbir yerden yolcu alamıyoruz. Trabzon’dan kalkıp Maçka’ya gelen araçlarımız sadece Maçka’ya gelen yolcuları alma hakkı var. Ama toplu taşıma araçları her yerden yolcu alarak turlarını 55 dakikada tamamlıyor. Araçlarınızın güvenilirlik açısından durumunu söyleyebilir misiniz? Maçka Minibüs durağı olarak müşterilerimize hizmet verdiğimiz 21 aracımızın tamamının yolcu sigortası, karayolları sigortası, kasko işlemleri eksiksiz olarak yapılmıştır. Ayrıca bu araçlarımızı kullanan şoför esnafı arkadaşlarımızın hepsi Bağ-Kur veya sigortalı çalışan olarak hizmet veriyor. Şoförlerimiz her müşterimize nasıl davranacağını iyi bilirler. Tüm şoför arkadaşlarım, ağızlarından çıkan her bir lafın ne sonuçlar doğuracağı konusunda tecrübeli olup, yolcularımızla diyalogları gayet iyi durumdadır.

Haksız rekabet

■ Toplu taşıma araçları ile yaşadığınız sıkıntıları biraz anlatabilir misiniz? Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı toplu taşıma araçları her 15 dakikada bir araç kaldırarak bizi etkiliyor. Maçka’ya gelen bu büyük otobüsler çoğu seferlerini 3- 5 yolcu ile yapıyorlar. Toplu taşıma araçları günde 36 sefer atarken, bizim araçlarımız toplamda 45 sefer ancak atabiliyor. Maçka’nın nüfusuna bakacak olursak 24 bin kişinin 6 bini Atasu Mahallesi ki buraya özel olarak belediye araç gönderiyor. Geri kalan nüfusun yarısını Esiroğlu Mahallesi kapsıyor. Buraya da bizim yolcu taşımamız yasak. Oraların kendi dolmuş durakları var. O duraklar da aynı sıkıntılardan muzdarip durumda. Maçka’nın nüfusunun neredeyse 2- 3 katı olan büyük ilçelere günde 7 ile 12 sefer yapılıyorken, sadece Maçka’ya günde 36 sefer yapılıyor. Bu büyük ilçelerin çoğunda meslek yüksekokulları ve üniversitelere bağlı fakülteler bulunmaktadır. Maçka’da da yaklaşık olarak 330 öğrenci eğitim alıyor ama ancak ulaşım araçlarını kullanıyor. Bu konu ile ilgili Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu yardımcı olacağı konusunda söz vermişti. Kendisinden sadece bir randevu talep ederek, vatandaşımıza verecek olduğumuz hizmeti ortaklaşa yapmak istiyoruz. Eğer ortaklaşa çalışmayacak isek ya biz de toplu taşıma araçları gibi Meydan’dan yolcu alıp hizmet yapalım ya da Maçka’ya gelen araçlar diğer ilçelere nasıl gidiyorsa o şekilde sefer sayılarını düşürerek çalışsın. Bu konu yolcu sayımızı düşürerek, belediyeye bağlı araçlar ile aramızda haksız rekabet oluşturuyor.

987_2

Şoförlerimiz yorgun değil

■ Maçka’ya çalışan şoför esnafı 1 gün boyunca nasıl çalışır? Durak içerisinde her şoför arkadaşımız sabah 06’da kalkarak araçlarını çalıştırır, akşam 8’e kadar direksiyon sallamaya devam eder. Bu çalıştıkları 14 saat içerisinde araçlarımız sürekli değil, yoğunluğa göre hareket ediyorlar. Yoğun saatlerde araçların dolması beklenilmeden 10 dakika ara ile kalkarken, normal zamanda 15- 20 dakika ara veriliyor. Yazın günler uzun olduğu için araçlarımız daha esnek çalışırken, şoför arkadaşlarımız kesinlikle yorgun değildir. Çünkü günde ortalama 2 saat kadar çalışıyorlar. Günlük her araç 2 veya 3 sefer atar. Bu araçların Trabzon’dan Maçka’ya veya Maçka’dan Trabzon’a gitmesi 35 dakika kadar sürmektedir. Bir seferi ortalama olarak 60 kilometre olduğunu düşünürsek, bir günde ortalama 130 kilometre yol yapıyor.

Eve sağ salim dönersek şükrediyoruz

■ Durak olarak yaşadığınız sıkıntılar nelerdir? Durağımızın yaşamış olduğu belli başlı birkaç sıkıntı bulunuyor. Bunların birincisi Trabzon’dan Maçka’ya veya Maçka’dan Trabzon’a giderken, şehirlerarası yolda eğitim alan sürücü adaylarında sıkıntılar yaşadık, yaşamaya da devam ediyoruz. Öyle ki araçlarımızın kaza yaptığı zamanlar oldu. İkinci olarak yaşadığımız sıkıntı, Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı toplu taşıma araçlarının durak haricinde yolcu alarak bizim ekmeğimizle oynamasıdır. Bizimle yolcu taşıma konusunda tabir-i caizse yarış yapar hale geldiler. Üçüncü olarak yaşadığımız sıkıntı Trabzon’un Ortahisar ilçesine bağlı Çömlekçi Mahallesi’nde bize durak yerleri diye ayrılmış olan bölgelerden sefere çıkana kadar her türlü asayiş durumu ile karşılaşmamız an meselesi. Sabah sağlam çıktığımız evimize sağlam dönersek şükrediyoruz.

Hizmet kalitesi

■ Maçka’nın gözde turizm merkezlerinden olan Sümela Manastırı’na kadar hizmet veriyor musunuz? Durağımız kurulduğundan beri Sümela Manastırı’nın yanına kadar hizmet vermekteyiz. Hiçbir turizm şirketine ait araç yok iken taşımacılığı bizler yapıyorduk. Daha sonra Çömlekçi Mahallesi’nin şu anki haline gelmesiyle şehrimize gelen turistler atmosferden rahatsız olmaya başlayıp, biraz daha pahalı olan turizm şirketlerinin araçlarına yöneldiler.


■ Çömlekçi Mahallesi’nde ne gibi sıkıntılar yaşıyorsunuz? Trabzon’u gezmek için gelen yerli ve yabancı turistler Çömlekçi Mahallesi’ni görünce çoğu zaman rezervasyonlarını iptal ederek geri dönüyorlar. Sezonu geldiği zaman günde 200 ile 300 arası ayda da 15 bine yakın turist taşıdığımız oluyor. Gelen turistlerimize daha güzel bir ortamda hizmet verip, Trabzon’u daha güzel tanıtabilmemiz için Büyükşehir Belediyesi’nin bize destek vermesini istiyoruz. Sonuçta turizm şehri olma yolunda giden Trabzon’un hizmet kalitesini arttırması lazım.

YARIN: Trabzon Esiroğlu Minibüs Durak Başkanı Hayati Aydın, “Ekmeğimizi çalıyorlar” dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap