SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Kivi fındığa alternatif değil

Kivi fındığa alternatif değil

10 Kasım 2015 Salı - 17:00




Ordu’nun Fatsa İlçe Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar, kiviyi fındığa alternatif ürün olarak görmenin doğru olmadığını belirterek, “Ziraat Odas





Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar yaptığı açıklamada, “Kivi üretimine 7-8 üretici tarafından hobi olarak başlanan kivinin en çok üretildiği yer Ordu ilimiz olmaktadır. İlk zamanlar 1 dekar yakın bahçe büyüklüğüyle başlanan kivi üretimi bugünlerde 40-50 dekarlık modern bahçeler oluşturmaktadır. Bölgemizde de üreticimiz tarafından denenen kivi, toprak yapısını sevmesiyle Ordu genelinde de hızlı bir şekilde başlamıştır. Ülkemizde yıllık kivi tüketimi 50 bin ton civarında olurken, 40 bin tonu üretilirken bunun 10 bin tonu ise ithal edilmektedir. Ordu genelinde kivi bahçelerinin ortalama büyüklüğü 1 dekar olmaktadır. Her geçen yıl kivi bahçelerinin sayısı ve büyülüğü artıyor. Bugün 40 ya da 50 dekarlık kivi bahçeleri oluşmaya başladı” diye konuştu.

Kibar şunları söyledi: “Bölgemizde en çok üretimi yapılan fındığın yanında ekonomik katkısı açısından bakıldığında dikkat çeken ürün kividir. Kivinin, fındığa alternatif olarak görmek doğru olmaz ama ek gelir kaynağı sınıfına girmektedir. Bugün piyasada satışı yapılan kivinin fiyatının üç katına çıkması için soğuk hava depolarında saklayarak, şubat ve mart aylarından pazara indirmemizden geçiyor. Ülke genelinde kivi fiyatlarında ilimizin söz sahibi olması için bölgemizdeki soğuk hava depolarının artırılması gerekiyor. Bu noktada ziraat odası olarak üreticilerimize yönelik soğuk hava deposu projesi var. İnşallah en yakın sürede bunu hayata geçirmeyi planlıyoruz.”

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap