SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Karlar düşer...

Karlar düşer...

05 Ocak 2016 Salı - 10:46








Son 11 yılın en fazla kar yağışına maruz kalan bölgemiz, yeni yıla girerken bunun keyfini çıkardı. Üç günlük yeni yıl tatilinin ardından, okullar hariç işbaşı yapan resmi daire çalışanları hala daha yolları ve sokakları ilk günkü gibi işgal eden karla mücadele ederek işlerine gitmek zorunda kaldılar. Perşembe günü başlayıp aralıksız Cuma günü de devam eden ve sahilde 60-70 cm’yi bulan kar yağışı karşısında alınan tüm önlemlere ve yapılan tüm hazırlıklara rağmen başta belediyeler olmak üzere, elektrik idaresi ve özel idareler yaşanan sorunlara yetişemediler.

Bugün Salı olmasına rağmen ana yollar hariç hala çoğu yerde aynı şekilde duran kar, hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Birçok köye ulaşım sağlanamazken, ilk günlerde yaşanan elektrik kesintilerinin halen yer yer devam ettiği ve insanları canından bezdirdiği gelen duyumlar arasında. Elektrik idaresinin özelleşmesinden sonra (“Elektrik idaresi” diyorum. Çünkü özelleşmeden sonra bir türlü tam ismini tutturamıyoruz. EDAŞ, Çoruh EDAŞ, hala TEDAŞ diyenler bile var...) bir türlü şikâyetler bitmiyor. Fatura tahsilatında şahin olan elektrik idaresi, bir günlük gecikmede bile vatandaşa nefes aldırmayıp elektriği anında keserken, iş hizmetin devamlılığına gelince sınıfta kaldı. Bırakın kar yağışını hafif rüzgar esse kesilen elektrik artık olağan bir durum haline geldi. Çok kar yağsa da öyle don, fırtına gibi olumsuzlukların yaşanmadığı mevsimsel bir doğa olayı karşısında bile çaresiz kalan elektrik idaresini önce Allah’a sonra yetkililere havale ediyoruz...

Allah’tan don ve fırtına gibi olumsuzlukların yaşanmadığı, sadece miktar olarak fazla yağan karın ardından oluşan manzaralar ve manzaraların keyfinden kimsenin şikayeti yok. Sonuçta Allah’tan gelene bir şey diyemeyiz. Ancak şehir yaşantısının ve köylerin de artık yaşamsal olarak şehirlere bağımlı hale gelmesi sonucunda hayatın işlemesi için karın getirdiği olumsuzlukların hızlıca telafi edilmesi gerekli. Yolların acilen açılması lazım. Bu konuda gerek özel idareler gerekse belediyeler ellerinden gelen çabayı gösteriyorlar. Ancak bu kadar yağışı hesaplayamadıkları için, hazırlıksız ve çaresizce verdikleri mücadele pek bir işe yaramadı. Hala daha ana yollar dışında ulaşılamayan ve açılamayan onlarca cadde, sokak ve köy yolu hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Şehir merkezlerinde özellikle ara sokak ve caddelerde toplanamayan çöpler büyük sıkıntı. Belediye başkanları gece gündüz ekiplerinin başlarında çalışmaları denetleyip takip ediyor, fakat yeterli değil. Dediğim gibi afet boyutunda çok yağan kar karşısında hazırlıksız ve çaresiz kaldılar.

Öyle ki; iş makineleriyle bile temizlenemeyen kar, temizlik işçilerine kazma kürekle yaptırılmaya çalışılıyor. Kazma kürekle, bu kadar karla nereye kadar mücadele edebilirsiniz? Özellikle belediyelerin bu yıl onlar için afet derecesinde yağan kardan ders çıkarmaları ve gelecek yıllara daha donanımlı hazırlanmaları lazım. Bölgemizde birkaç gün de yağsa hazırlıksız ve donanımsız olunduğu için felakete dönüşen bu doğa güzelliği kabusa dönüşebiliyor. Çok kar yağan bölgelerdeki belediyeler kadar değil belki ama, bölgemize uygun boyutlarda karla mücadele edecek araçları şimdiden düşünmeleri, planlamaları gerekli. Kepçe, dozerle, kazma kürekle yapılan mücadeleyle ancak patika yollar açılıyor.

Doğru ve etkili mücadele için doğru planlama ve ekipman şart... Dediğim gibi Belediye başkanlarına şimdilik daha fazla yüklenmenin bir alemi ve anlamı yok. Ancak bundan ders çıkarıp, gelecek yıllara doğru donanımla girmeleri için şimdiden uyarıyoruz. Onlar mücadele ediyor gibi gözükmeye devam ededursunlar. Hayatımızı bu kadar etkileyen bu güzel doğa olayını yine doğa çözecek. Yağan yağmurlarla birkaç güne büyük oranda erimesi beklenen karın olumsuzlukları ortadan kalkarken, onlar çektikleri sıkıntıyla kalacaklardır...


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap