SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Karadeniz'de yaylacılık geleneği sürüyor

Karadeniz'de yaylacılık geleneği sürüyor

06 Temmuz 2019 Cumartesi - 11:22




Karadeniz'in doğal güzellikleriyle büyüleyen yaylalarına göçler sürüyor.





KARADENİZ'in doğal güzellikleriyle büyüleyen yaylalarına göçler sürüyor. Okulların kapanması, havalarında ısınmasıyla birlikte büyük ve küçükbaş hayvanları ile yaylalara göç eden vatandaşlar, hayvanlarını otlatıyor, sütten yağ, peynir üretiyor.

Karadeniz Bölgesi'nde yaylacılık geleneği yaşatılıyor. Karadeniz'in doğal güzellikleri ile büyüleyen yaylalarına doğru başlayan göçler sürüyor. Okulların kapanması, havalarında ısınmasıyla birlikte büyük ve küçükbaş hayvanları ile yaylalara göç eden vatandaşlar, hayvanlarını otlatıyor, sütten yağ, peynir üretiyor. Kimileri kamyon kasalarında kimileri ise büyük ve küçükbaş hayvan sürüleri ile yürüyenler, yaz aylarını çoğunlukla sis bulutu üzerinde kalan yaylalarda geçiriyor. Sonbahara kadar yaylada kalacak vatandaşlar, hayvanlarını otlatarak, üretecekleri süt, peynir ve diğer ürünleri satarak kazanç elde ediyor. Yaylacılar, yaylada kaldıkları süre içerisinde hem kışın tüketecekleri süt ürünlerini, hem de hayvanlarının tüketeceği yayla çayırlarını da hazırlıyor.

Şalpazarı'na bağlı Alacapazarı Yaylası'nda yaz aylarını geçiren Ali Kemal Karagül, 'Okullar kapanınca yaylalara çıktık. Üç, dört ay bu dağlarda kalacağız. Atalarımızın geleneğini sürdürüyor, hayvancılıkla uğraşıyoruz. Önceden hayvanlarımız çok oluyordu, yürüme yaylalara geliyorduk. Şimdilerde ise hayvanı fazla olan yürüme, az olanlar ise kamyonlarla geliyor.' dedi.




'YAYLALARI ÇOK SEVİYORUM'

Yaylacılık geleneğini sürdüren Emine Ergül de Okullar kapandı, yaylaya geldik. Üç dört ay yaylada kalıyoruz, sonra tekrar köye dönüyoruz. Yaylaları çok seviyorum; çise, duman olmazsa daha iyi olacak. Ama biz yaylanın her halini seviyoruz? diye konuştu.
Karadeniz'de yaylacılığın bir yaşam biçimi olduğunu söyleyen Ali Kemal Kahraman da Biz buraya bayramın ikinci günü geldik. Onuncu ayın başında buradan köye göç edeceğiz. Dağları seviyoruz, dağlara da ihtiyacımız var. Sonbahara kadar hayvanlarımızı burada otlatacağız dedi.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap