SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Karadeniz'de tsunamiyi tetikleyen büyük deprem: 1939 Erzincan Depremi

Karadeniz'de tsunamiyi tetikleyen büyük deprem: 1939 Erzincan Depremi

28 Aralık 2020 Pazartesi - 13:34




26-27 Aralık 1939 tarihinde Erzincan’da yaşanan büyük deprem, geniş bir alanı etkiledi ve bölge halkının hafızasında derin bir yer edindi.





1939 Erzincan Depremi, 26-27 Aralık 1939 tarihinde Erzincan’da yaşandı. Yüzey dalgası büyüklüğü 7,9 richter ölçeği'ne göre büyüklüğü 7,2 olan deprem sonucunda toplam 32.962 kişi öldü, yaklaşık 100.000 kişi de yaralandı. Oluşan deprem neticesinde 116.720 bina yıkıldı. Dünyanın büyük depremleri arasında sayılan bu deprem Türkiye'nin en ciddi deprem felaketlerinden birisi olarak tarihe geçti. Ölümlerin fazla olmasını bir nedeni de zorlu kış şartlarından dolayı yardımların güç koşullar altında ulaşmasıydı. 52 saniye sürdü ve deprem nedeniyle Karadeniz kıyısındaki Fatsa'da tsunami yaşandı.

Büyük bir alanı etkiledi

Hasara uğramış bölgelerin uzunluğu 400 km(Erzincan’ın doğusundan Amasya’ya kadar), genişliği ise (güneyde Sivas’tan kuzeyde Karadeniz'e kadar) 200 km mesafeye ulaştı. Bu depremde Erzincan’dan Kelkit Vadisi'ni izleyerek Niksar’a kadar uzanan yaklaşık 350 km’lik bir kırık sistemi oluşru. Kırıklar boyunca 1 m’lik düşey (atım) ve 4 m’lik yatay hareketler görüldü. Bu geniş alanı sarmış olan 35 deprem merkezi yaklaşık doğu-batı doğrultusunda dizilmiş başlıca dört sarsıntı çizgisi üzerinde etkinlik gösterdi. Bunlar; Yukarı Yeşilırmak çizgisi, Kelkit-Deliçay çizgisi, Yaylalar ve Orta Yeşilırmak çizgisi ve kıyı çizgisiydi. Bu çizgilerin hepsi de kırıklara karşılık gelmeye devam ediyor. Kelkit Irmağı kırığı, Reşadiye’de doğu-güneydoğu ve batı-kuzeybatı doğrultusunda alçaldı ve yükselmiş ve böylece iki blok arasında 380 cm’lik bir düzey farkı doğdu. Deprem sırasında kıyı çizgisi Çarşamba ilçesinin kuzeyi ile Giresun arasında 15–100 m kadar geri çekildi ve Fatsa’da da bir deprem dalgası oluşmuştur.

Reşadiye belediye başkanı öldü

Türk halkını derinden yaralayan deprem Kelkit ırmağı boyundaki tüm şehirleri vurdu. En fazla ölümün olduğu birimlerden biri de Tokat'ın Reşadiye ilçesi oldu, köy ve mahalleriyle yerle bir olan kentte çoğu enkaz altında kalarak, bir kısmı da yanarak 2100 kişi öldü. Zorlu kış şartlarından dolayı depremden 15 gün sonra bir doktor, 25 gün sonra da Kızılay ya


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
1
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap