SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Kanun ihtiyaca cevap vermiyor

Kanun ihtiyaca cevap vermiyor

12 Mayıs 2014 Pazartesi - 14:16




Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, tabii afetlerden zarar gören çiftçilere yapılacak yardımları öngören 2090 sayılı Kanun'





TZOB tarafından Ordu’da düzenlenen ve 30-31 Mart tarihleri arasında Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan don afetinin fındık üretim alanlarına verdiği zararın tartışıldığı ‘Doğal Afetleri Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan Şemsi Bayraktar, mart ayının son gününde meydana gelen ziraat donun fındığa büyük zarar verdiğini söyledi. Şubat ve Mart aylarında hava sıcaklıklarının mevsim normalleri dışında seyrettiğini ve çiçeklerin erken açtığını kaydeden Bayraktar, mart ayının son gününde yağan kar ve ardından meydana gelen zirai donun üreticilere büyük zarar verdiğine dikkat çekti. Bayraktar, “Korktuğumuz başımıza geldi. Çünkü sıcaklığın eksi 5-6’lara düştüğü bu bölgede don kaçınılmaz. Kaldı ki eksi 18’leri görüldü Türkiye’nin değişik bölgelerinde. Bunun doğal sonucu olarak maalesef bir afetle karşı karşıya kaldık. Gerçekten son yıllarda görülen en büyük afetlerden birini yaşadık. Tabiri caizse bu bir ateşti, ateşte düştüğü yeri yakıyor ve yaktı” dedi. Tabii afetlerden zarar gören çiftçilere yapılacak yardımları öngören 2090 sayılı Kanun’un ihtiyaca cevap vermediğini belirten TZOB Başkanı Bayraktar, şöyle konuştu: “2090 sayılı kanun ihtiyaca cevap vermiyor. Bu kanuna göre doğal afetlerde devlet ‘tüm mal varlığının yüzde 40’nın zarar görmesi halinde’ üreticiye yardımı öngörüyor. Tabi tüm mal varlığı denilince buna ahırı da giriyor, evi de giriyor, bağ bahçesi de hatta diğer gayrimenkulleri varsa onlarda giriyor. Bu sebeple 2090 sayılı kanun ihtiyaca cevap vermiyor. Bu kanunun özellikle ‘üretim alanlarının yüzde 30 zarar görmesi’ şeklinde hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Böyle bir kanun değişikliği, bu gibi doğal afetlerde üreticilerimizi rahatlatacaktır.”
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap