SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > İranlılar firma arıyor!

İranlılar firma arıyor!

01 Haziran 2016 Çarşamba - 12:12




M. Suat Hacısalihoğlu, ambargonun kaldırılmasının ardından İranlı işadamlarının dünya pazarlarına açılmak için fırsatlar araştırdığını belirtti.





Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, ambargonun kaldırılmasının ardından İranlı işadamlarının dünya pazarlarına açılmak için fırsatlar araştırdığını belirterek, “Ortaklık yapacak firmalar arıyorlar. Bu nedenle iş adamlarımızın şimdiden bu piyasaya girmelerinde fayda var” dedi.

Tahran’da geçen hafta bir toplantıya katılan ve Trabzon’un İran’ın dış ticaretindeki önemini vurgulayan bir konuşma gerçekleştiren TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, temaslarıyla ilgili bilgiler verdi. İran’la Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve kolaylaştırılması konusunda Tahran’da faydalı bir toplantı yaptıklarını belirten Hacısalihoğlu, “Temaslarımız sırasında İranlı genç firmaların ticarete ne kadar sıcak baktıklarını ve istekli olduklarını gördük. O bölgede artık devlette iş bulmanın zor olduğunu ifade ediyorlar. Hemen hemen her bölgeden insanlar, ticari ilişki kurmak için bu toplantılarda ortaklık arıyorlar” ifadelerini kullandı.

Özellikle Tahran’ın 17-18 milyona ulaşan bir nüfusu barındırdığını kaydeden Başkan Hacısalihoğlu, “Rus firmaları buraya hızlı bir şekilde girmeye başladı. Her dalda çok büyük bir iş potansiyeli olduğunu söyleyebilirim. Genç ve hareketli büyük bir nüfus var. Bu insanlar yarının tüketim nüfusu olacak. Firmalarımızın gerek kendi başlarına gerekse ortaklıklar kurmak suretiyle bu piyasaya şimdiden girmelerinde fayda var. Özellikle Avrupa ülkelerinden gelen iş adamları otellerde sürekli iş görüşmeleri yapıyor” şeklinde konuştu.

“TÜRK İŞ ADAMLARI DİL KONUSUNDA ZORLUK ÇEKMEZ”

Türk işadamlarının dil konusunda çekinceleri olduğunu da hatırlatan M. Suat Hacısalihoğlu, “Dil konusunda işadamlarımızın sıkıntı çekmeyeceğine eminim. Ağırlıklı olarak her yerde karşınızda bir Azeri oluyor ve kolaylıkla Türkçe olarak anlaşabiliyorsunuz. Bölgenin bizim için böyle bir avantajı var” diye konuştu.

Tahran bölgesinde iş araştırması yapılmasını önemle tavsiye ettiğini ifade eden Başkan Hacısalihoğlu, “Tahran şu anda İran’ın girişimcilik konusundaki en bakir şehirlerinden biri durumunda. Diğer şehirlere de elbette gidilebilir ama özellikle Tahran çok farklı bir konumda. Her şey yeniden yapılanıyor, genişletiliyor. Tüketime alışık bir toplum haline geliyor. Kendileri de Türkiye ile ilişkileri ileri seviyeye götürmek istiyorlar. Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerden dolayı Rusya pazarında Türkiye’nin yerini almak istedikleri de ortada. Yeni pazar arayışı içindeler. Bu bakımdan bizlerin daha hızlı olması lazım. Onların işadamları girişimcilik konusunda heyecanlı. Üçüncü ülkelere açılmak için de işbirliği yapılabilir” ifadelerini kullandı.

“GÜMRÜK SORUNLARI ORTADAN KALKARSA TİCARET GELİŞİR”

Türkiye-İran ticaretinin önündeki sorunlardan bazılarının gümrüğe tabi ürünlerle, gümrük ve nakliye sorunları olduğunu sözlerine ekleyen Hacısalihoğlu, şöyle konuştu: “Türkiye bu konuda daha tecrübeli olduğu için devletlerarası yapılan görüşmelerde, gümrük konularındaki 170 ürün üzerinde anlaşma yapıldı. Özellikle gümrük kapılarındaki mesai süreleri sorunu ortadan kaldırılmak suretiyle iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin kolaylaştırılmasının önü açılır. Diğer taraftan özellikle standartlar konusunda karşılıklı anlayış içinde olunması en büyük arzumuzdur.”

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap