SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > İranla Türkiye arasında iş birliği

İranla Türkiye arasında iş birliği

13 Ocak 2015 Salı - 20:51




Trabzon ile İran’ın Maku şehirleri arasında kültürel ve Eekonomik işbirliği.





Türkiye ile İran İslam Cumhuriyeti arasında gerçekleştirilen 4. Ekonomik İşbirliği anlaşması dolayısyla ortak kültürel ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla İran’ın Maku şehrinin Valisi Şahin Alizadeh, Belediye Başkanı Menucehr Ferzi, Bazerhgan Belediye başkanı Yousef Hatemi ve beraberindeki işadamlarından oluşan 20 kişilik heyet Trabzon Valiliğini ziyaret etti.

Trabzon ile Maku şehirleri arasındaki kültürel ve ticari ilişkilerin geliştirilmesini amaçlayan 20 kişilik İran heyetini Vali Yardımcısı Abduhrahman Koçoğlu Valilik B toplantı salonunda kabul etti. Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin çok eskilere dayandığını belirten Vali Yardımcısı Abdurrahman Koçoğlu “Trabzon ile İran’ın ticari ilişkileri tarihi bir geçmişe dayanmaktadır. Komşu ülke olmamızdan dolayı ortak noktalarımız çok fazla. Trabzon’un liman ve ticaret şehri olması bu ilişkilerin sürekliliğini sağlamıştır. Geçmişteki ilişkilere nazaran bugüne baktığımızda ilişkilerimiz iki ülkenin ekonomisinin geliştirilmesini amaçlıyor. Buradaki asıl amacımız her iki ülkenin insanların refah ve mutluluğunu artırmaktır. Bizim enerjiye,doğalgaza ve petrole ihtiyacımız var. Ayrıca ticaret hacmimizi geliştirmek istiyoruz. Dolayısıyla hem komşu ülke olmamız hem de geçmişten gelen dostluğumuz nedeniyle imkanlarımızı ortak kullanıp insanlarımızın refah ve mutluluğunu artırmalıyz.. Bu anlamda hedefimiz ticaret hacmimizi 2000 yılında 1 milyar dolar iken bugün hedeflenen 30 milyar dolarına çıkarmaktır. Bizde Trabzon Valilliği olarak Maku Şehriyle kültürel ve ekonomik faaliyetlerimiz artırmayı isteriz. Trabzon gezinizin verimli geçmesinbi diliyorum “ şeklinde konuştu

Kültürel ve ekonomik işbirliği ,ortaklıkları canlandırmak amacıyla bir gezi düzenlediklerini söyleyen Maku Valisi Şahin Alizadeh ise “Komşularımız içersinde Türkiye Cumhuriyeti bizim için çok özel bir statüde olan bir ülkedir. Hem komşu olmamız hem de derin tarihi ilişkilerimizin yanı sıra tarih içersinde dost ve kardeş olarak kaldığımız tek ülke olmamızdan dolayı Türkiye Cumhuriyetini dost ve kardeş olarak olarak görüyoruz. Türkiye ile İran’ın Cumhurbaşkanları tarafından imzalanan anlaşmanın hedefi iki ülkenin ticaret kapasitesinin 30 milyar dolara çıkarılmasını amaçlamaktadır.Bu anlaşma ve hedef doğrultusunda İran’ın ticarri potansiyeli en yüksek bölgesi olan Maku Serbest Bölgesi’nin saygın işadamları,Valilerimiz,Belediye Başkanlarımızından oluşturduğumuz bir heyet ile karşılıklı bilgi alışverisinde bulunmak amacıyla buradayız. Bizim ticari olarak müşterek çalışabileceğimiz ortak iş alanlarımız ve kaynaklarımız mevcuttur. Önemli olan bu iş alanları faal duruma getirmektir. Bu doğrultuda ticari potansiyelimiz artırarak saygı değer cumhurbaşknlarımızın hedeflediği ticaret hacmini yakalamaktır.

Maku ticaret ve sanayi bölgesinin çok ciddi bir potansiyeli olduğunu söyleyen Maku Valisi “Bu bölgemiz 5 bin km lik bir alanı kapsamaktadır. Ticaret ve sanayi bölgemiz üç şehri içine almaktadır. Buradaki potansiyeli çok iyi değerlendirerek canlandırmayı hedefliyoruz. Bu potansiyel içersinde çok cezbedici unsurlar olarak kaliteli ve çok ucuz işgücünün yanı sıra çok uygun fiyata enerji,doğalgaz,petrol bulunmaktadır. Serbest bölgemizdeki avantajlı durumları hepbirlikte değerlendirmek istiyoruz. Dost ,kardeş ve komşu olarak gördüğümüz Türkiye Cumhuriyeti Devletinin saygıdeğer sanayicilerini,işadamlarını ülkemize davet ediyoruz. Bu imkanları hepbirlikte kullanarak bölgenin ekonomisini daha da genişleteli, katkı sağlayalım” şeklinde konuştu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap