SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > İcraatçı bir belediyeyiz

İcraatçı bir belediyeyiz

19 Ağustos 2017 Cumartesi - 08:45




Belediye Başkanı Genç, “Ne söz verdiysek, bunu yapacağız, projelerimizi birer birer hayata geçireceğiz. Yapamadıklarımız olursa bunları neden yapamadı





2014 yerel seçimleriyle birlikte fiili olarak kurulan Ortahisar Belediyesi projeleriyle, faaliyetleriyle adından her geçen gün daha fazla söz ettiriyor. Belediyenin büyük ve küçük çaplı birçok projesi var. Öyle ki Ortahisar Belediyesi'nin halihazırda devam eden kentsel dönüşüm, eğitim, çevre, altyapı, yeşil alan ve parklar, kültür sanat projeleri gibi birçok farklı kulvarda projesi bulunuyor. Hem bu projeler hem de bugüne kadar hayata geçirdiği projelerle başarılı bir başkan profili çizen Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, sorularımızı içtenlikle cevapladı:

İKİ MÜJDEYİ PAYLAŞTI

“Öncelikle ifade etmeliyim ki ben her zaman kendimi icraatçı bir belediye başkanı olarak gördüm. Ve her zaman bu anlayışla yoluma devam ettim. Benim makam ve koltuk derdim asla olmadı. Bir tek derdim var, o da Ortahisar'ı kentsel tasarım olarak, sosyal-kültürel olarak, hem de altyapı bakımından daha üst seviyelere çıkarmak. Daha yaşanabilir, daha sorunsuz bir hale getirmek. Bunun için de icraatçı belediye başkanı olmak gerekiyor. İcraatçı bir belediye başkanı olarak ne gerekiyorsa yaptım. Tabiri caizse Ankara-Trabzon arasında mekik dokudum. Bakanlarımızla, bürokratlarımızla, milletvekillerimizle her kesimle irtibat ve işbirliği içinde olmaya gayret ettim. Tabi bu emeklerimizin karşılığını da yaptığımız projelerle aldık. Daha birçok projemiz de yapım aşamasında, bunlardan bazılarını tamamladık, bazıları da taslak halinde...”

CAZİBE MERKEZİ OLACAĞIZ

“Şimdi, bu ön girişten sonra sözlerime bir müjdeyle başlamak istiyorum... Aslında bir bir değil, iki müjdeli haberim var. Bunlardan ilki Tünel Akvaryum için ihale süreci başladı. Buradan bu müjdeyi de vereyim... Projemizi hayata geçirdiğimizde sadece Ortahisar için değil Trabzon şehri için de simge bir proje olacak. Bölge illerimiz arasında bir farklılık yaratmış olacağız. Akvaryum, Karadeniz Bölgesi için bir ilk olma özelliği taşıyor. Türkiye'de ilk defa yeraltında bir akvaryum yapılacak. Türkiye için de bu anlamda bir ilk olma özelliğini taşıyor. Zağnos ve Tabakhane vadilerini 180 metre uzunluğunda bir tünelle yeraltından birleştireceğiz. Turistleri şehir içine çekecek ve şehir içinde daha çok zaman harcamalarını sağlayacak bir nitelikte. Tünel Akvaryum ile ayrı bir çekim, ayrı bir cazibe merkezi oluşturacağız. Emsallerinin Antalya, İstanbul ve Eskişehir'de bulunduğu bu projeyi şehrimize kazandırmak istedik. Şehre gelen ziyaretçinin burada kalmasını, yaşamasını, şehir içine girmesini istiyoruz. Bu amaçla Kalepark'tan Atapark'a bir turizm aksı oluşacak. Deniz canlılarının olacağı bir proje oluşturmak istedik. Deniz şehriyiz ama birkaç balık türü dışında hiçbir balığı tanımıyoruz. Yapacağımız akvaryumla vatandaşlarımızla her türlü deniz canlısını buluşturacağız. Ve deniz canlılarıyla ilgili insanlarımızda bir bilinç ve farkındalık oluşturacağız. TOKİ, projenin giriş ve çıkış kısımlarının yapılacağı alanları belediyemize tahsis etti. Sit alanı olması nedeniyle koruma kurulunun onayıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu anda onay çıktı ve projemiz için ihale süreci de başladı.”

EKOPARK'I YARIN AÇIYORUZ

“Beşirli sahilinde inşası biten Ekopark'ımızı pazar günü açıyoruz. On iki bin m2'lik bu alanı Karayolları'ndan devraldık. Şu anda inşaatımız bitmiş durumda. Sahilde olması nedeniyle ulaşımı çok kolay bir alan. Sahile canlılık ve hareketlilik getirecek yeni bir dinlence mekanı olma özelliği taşıyor. Yeşil ile iç içe cıvıl cıvıl bir mekan... İçinde her yaş grubundan insana hitap edebilecek üniteler var. Çocuklar burada çevreyi, toprağı ve bitkileri tanıma fırsatı bulacak. Yaşlılarımız da burada rahatlıkla dinlenebilecek ve sohbet edebilecek. Diğer yandan gençlerimiz için de bir buluşma noktası ve keyifle zamanlarını geçirebilecekleri bir yer olma özelliği taşıyor. Parkın içinde şehrimiz için ilk olma özelliği olan ekolojik çayır, yürüyüş yolları, havuz, ahşap oturma yerleri, büfeler, kamelyalar ve bir adet serender yaptık. Çok güzel, insanı içine çeken yılın her zamanı canlı kalabilecek bir yer oldu. Tema olarak da alışılagelmişin dışında çok farklı bir yer oldu.”

İhale aşamasına geldik

 “İkinci müjdem de bu konuda olacak. Bu projemiz ile ilgili çok sevindirici gelişmeler oldu. Sizler vasıtasıyla bu müjdeyi vermek istiyorum. Projemizde ihale aşamasına geldik. Yakın bir zaman diliminde burayı da ihale edeceğiz ve ilk kazmayı vuracağız. Mağmat Boğazı bildiğiniz gibi Ortahisar'ın en hakim noktasında, doğa harikası bir yer... Her tarafı görebiliyorsunuz. Bu projeyi doğayla bütünleşen ama asla doğaya zarar vermeyen, bu güzel tabiatla insanları buluşturmayı amaç edinen bir proje olarak tasarladık. Tabi bu alan mera alanıydı. Buranın tahsisi için birçok kez Ankara'ya gittim. Ve 600 dönümlük mera alanı Tarım Bakanlığı tarafından belediyemize tahsis edildi ve Başbakanımız bunu onayladı. Kendilerine buradan bir kez daha çok teşekkür ediyorum. Tabi burada amaç turizm çeşitliliğini artırarak şehrimizde turistlerin daha çok zaman geçirmesini ve daha çok para harcamasını sağlamak. Gelen turist sizden çeşitlilik istiyor. Farklı şeyler yapmak istiyor. Siz de belediye olarak turistlerin memnuniyetini artırmak için bu tür projeleri yapmalısınız. Yoksa turistler başka yerlere gider. Bu alan zaten DOKAP eylem planında da turizm alanı olarak belirlenmişti. O nedenle bu alanlarda herhangi bir konut yapılaşması asla olmayacak. Sadece gezi alanları, spor tesisleri, seyir terası, yürüyüş yolları, parkurlar, piknik ve sosyal donatı alanları olacak. Yöre halkının tarım ve hayvancılık ürünlerini satabileceği mekanlar olacak. Böylece burada bir ekonomik değer yaratmış olacağız. Belki de Trabzon'da en çok gidilen, en çok ziyaret edilen bir yer olacak. Bu projemizi halkımızın da fikirlerini alarak gerçekleştirmek istiyoruz. Bu amaçla şehrimizin paydaşları olan sivil toplum örgütleriyle, yöre halkıyla istişare toplantıları yaptık ve bundan sonra da yapacağız. Görüş alışverişinde bulunduk. Çok verimli toplantılar gerçekleştirdik. Bu konuda vatandaşlarımız müsterih olsun. Asla onların istemediği ve itiraz ettiği bir şeyi onlara rağmen yapmayız.” 

ENGELLİ DERNEKLERİMİZİ PAZARKAPI'DA TOPLAYACAĞIZ

“Sosyal belediyeciliğe çok önem veriyoruz. Bu şehirde yaşlılarımıza da hizmet etmek hem insani hem de ahlaki sorumluluğumuzdur. Şu anda 129 aile toplamda ise 277 vatandaşımıza bizzat evinde hizmet veriyoruz. Bunu artırmayı da düşünüyoruz. Yardıma muhtaç kesimlere yardımlarımızı sürdürüyoruz. Engelli vatandaşlarımızın toplumda asli olarak yaşayabilmeleri için projeler üretiyoruz. Şehrimizde 17 tane engelli derneğimiz var. Bu derneklerimizin bizden özellikle fiziki mekan noktasında birtakım istekleri olmuştu. Biz de onların bu taleplerine duyarsız kalmadık. Ben istiyorum ki bu derneklerimizin fiziksel mekanlarını bir yerde toplayalım. Bunun için de belediyemizin hemen yanında mekanlar yapacağız. Bu sözümüzü vermiştik. Şehit aileleri için de aynı yerde mekanlar yapacağız.”

ÇARŞILAR DEĞERLENİYOR

“Projemizin 1. etabını tamamladık. Kültür Bakanlığımıza biz daha önceden projemizi sunmuştuk. Ve bakanlığımız, hiçbir para talebinde bulunmadan projemizin 2. ve 3. etabını yapmaya hazır olduklarını beyan ettiler. Bundan gayet mutlu olduk. Şimdi çok yakında bakanlığımız 2. ve 3. etap için çalışmalara başlayacak. Kemeraltı ve Semerciler Çarşısı Trabzon'un tarihi olmasının yanında ticaretin kalbinin attığı yerdi. Her iki caddemizi tarihi değerlerine uygun olarak yeniden ele alıyoruz. Projemiz sayesinde Kemeraltı'nın tarihi hüviyeti daha da artarak devam edecek. Ve bittiğinde projemizi turizmin hizmetine kazandıracağız. Artık dünyada bu tür tarihi çarşılar önem kazanmakta. Turist geldiği zaman ilk gezdiği yerler şehrin tarihini anlatan, kültür ve sanatını yansıtan mekanlar. Bu projemiz de bunu sağlayacak. Bitmesiyle birlikte, yöremize ait bakırcılık, kazaziye, telkari, kuyumculuk gibi sanatlarının hepsini kapsayan ürünlerin üretildiği ve teşhir edildiği bir çarşılar zinciri kazanmış olacağız. Bedesten, Alacahan'ı içine alan projemiz, buradan Atapark'a ve Zağnos Vadisi'ne ulaşacak. Ve Pazarkapı'da yaptığımız belediye hizmet binamızla bütünleşen ve birbirlerini tamamlayan projeler silsilesi olacak.”

NE GEREKİYORSA YAPIYORUZ

“Bunların dışında 85 mahallemizin her birinde park yapımına hızla devam ediyoruz.  Çok kalabalık mahallelerimize bu rakam 4-5'e kadar çıkıyor. Dört mahallemizde büyük park yaptık. Kanuni, Aydınlıkevler, Çukurçayır ve Pelitli mahallelerindeki büyük çaplı parklarımızın inşasını bitirdik. Diğer yandan çocuklarımız için oyun parkları ve alanları yapıyoruz. Ortahisar'ı daha yeşil, daha yaşanabilir bir hale getirmek için ne gerekiyorsa yapıyoruz ve yapacağız.”

SÖZÜMÜZÜN ERİYİZ 

“Ne söz verdiysek, bunu yapacağız, projelerimizi birer birer hayata geçireceğiz. Yapamadıklarımız olursa bunları neden yapamadığımıza dair gerekçelerimizi da halkımıza anlatacağız. Şeffaflığa çok önem veriyoruz. Hesabını veremeyeceğimiz hiçbir işimiz olmadı, olamaz da... Bütün bunları zaten halkımızla paylaşıyoruz. Bugüne kadar ne yaptıysak, hepsinde çok şeffaf davrandık, bundan sonra bu anlayışımızdan zerre taviz vermeyeceğiz.”

ORTAHiSAR'A YAKIŞIR BiNA

“İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu'nun katılımıyla 2 Haziran'da belediye binamızın temel atma törenini gerçekleştirdik. Herkesi davet ettik. Çok güzel ve geniş katılımlı bir temel atma töreni oldu. Şu anda binamızın yapımına hızla devam ediyoruz. Vatandaşlarımıza daha iyi hizmet verebilmek için kendimize ait müstakil bir binamızın olması şarttı. TOKİ'den bu alanı 60 milyon TL'ye satın almıştık. Toplamda burası 25 dönümlük bir alan. Buraya Ortahisar kimliğini ortaya koyacak bir proje, yeni bir yaşam alanı inşa edeceğiz. Zağnos Deresi'ni de başarabildiğimiz oranda yüzeye çıkarmayı planlıyoruz. Proje alanında bir su parkı düşünüyoruz. Hayatın 24 saat canlı olduğu, insanların günün her saatinde istifade edebileceği bir cazibe merkezi oluşturmayı hedefliyoruz. Ortahisar'a yakışır bir belediye binası olacak. İnşallah, 26 Kasım 2018 tarihinde de binamızı teslim almış olacağız.”


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap