SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Hedefte Yüksek Teknoloji Üniversitesi var

Hedefte Yüksek Teknoloji Üniversitesi var

29 Ocak 2016 Cuma - 10:33




Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, “Global piyasalarda rekabet için Türkiye’nin teknolojik ürüne geçiş sürecindedir. Bu kapsa





TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, OSB’lerden sağlığa kadar tüm alanlarda yaptıkları ve yapacaklarını anlattı. Hacısalihoğlu, ekonomiden başlayarak Trabzon’un içinde bulunduğu konum ve koşullara kadar her alanda dobra dobra açıklamalar yaptı. Oda Başkanı Hacısalihoğlu, Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmelerle ilgili birbirinden çarpıcı değerlendirmeler yaparken Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ana rapor halinde sıraladığı özel sektörün beklentilerini yakından takip ettiklerini söyledi. İşte Hacısalihoğlu’nun açıklamaları:

Ekonominin çarkı zor da olsa dönmektedir

Ekonomide bir çark var, bu çark aslında iş dünyasının, ülkenin yönetim çarkıdır. İş adamlarımız yapmış oldukları faaliyetlerden ekonominin ülkenin kalkınmasına katkı sağlamaktadırlar. Yaptıkları ticari faaliyetlerden elde ettikleri kârdan vergi ödeyerek ülkemizin kalkınıp gelişmesine, refah seviyesinin yükselmesine vesile olmaktadırlar. Son dönemlerde biraz zor da olsa bu çark dönmeye devam etmektedir. Esas olan, bu çarkın kolay dönmesidir. Buna kolaylık sağlayacak olan ise çarkın arasındaki yağdır. Hükümetin alacağı kararlar da bu çarkın kolay dönmesini sağlayacaktır.

İşte bu noktada 2019 yılına kadar önümüzde seçim yapmayacağımız bir dört yıllık bir dönem var. Türkiye 21. yüzyılın yükselen ekonomik potansiyelini ortaya koymalıdır. TOBB iş camiasından gelen bütün konuları hükümete iletmekte büyük gayret sarf ediyor. Bunun camiamızın sorunlarının giderilmesi, iş hayatımızın kolaylaştırılması için çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu anlamda başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na çok teşekkür ediyoruz. Son kurulan hükümete 100 günde özel sektörün beklediği yapılması gereken reformları 11 ana başlıkta rapor halinde sıraladı. Ve Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki hükümetimizin bu reform adımlarını attığını görüyoruz.

İstihdamın kalıcı olarak halledilmesi için toplum yararına projeler bir yıllığına özel sektöre tanınsın ve bir yıl daha çalışma zorunluluğu getirilsin. Bunu Sayın Bakanımız Süleyman Soylu Bey’den talep ediyoruz.

Sağlığa desteğimiz sürüyor

Sağlık hizmetlerinde ilimiz önemli bir mesafe aldı. Kalitemiz yükseldi. İnsan odaklı hizmet anlayışına oda olarak katkı vermek istedik. Son olarak ilimizde 112 sağlık hizmetlerinde kullanılmak üzere bir adet tam donanımlı ambulans bağışında bulundu. Buradan bu kararın altında imzası olan bütün yönetim kurulu, meclis üyelerimize bir kez daha teşekkür ediyorum. Odamızın bu bağışıyla birlikte Sağlık Bakanlığımız da ayrıca bir adet daha ambulans Trabzon’a gönderdi. Yani iki ambulans Trabzon’da devreye girmiş oldu. İnsan hayatının kurtarılmasında sanayicilerin önemi var. Bir hayatın kurtarılması çok çok önemlidir. Trabzon’un bir sağlık merkezi olması için çalışıyoruz. Devlet altyapıyı güçlendiriyor. Yatırım yapıyor. Trabzon’un en büyük sivil toplum camiası olarak odamız da sağlık sektörüne her yıl katkı vermeye, yatırım ve bağış yapmaya çaba harcıyor. Aynı şekilde Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yaptırılan Anne Misafirhanesi Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmete açıldı. Yeni doğan bebeklerin tedavi süreci bazen uzayabiliyor. Bakanlığımızın kararı gereği yaptığımız katkılarla bu birimi hastanemizde kurduk. Sadece Trabzon ve bölgenin değil, yakın gelecekte komşu ülkelerimizin de sağlık sektöründe başvuracağı güçlü bir merkez olmayı istiyoruz. Bu amaç doğrultusunda meclis üyelerimizin aldığı kararla KTÜ Tıp Fakültesi Hematoloji Merkezi odamız tarafından modernize edilerek halkımızın hizmetine sunulmuştur. Bizim fiziki mekanın hazırlanmasında, buranın uluslararası standartlara getirilmesinde sadece bir katkımız oldu. Burada hastalarımızın dünya standartlarında tedavi edilmesini arzu ettik.

OSB’ler övgü ile destek görüyor

Bölgemizde yapılan bir araştırmada, yatırım arazisi yetersizliğinin yatırım planlamalarının önündeki en büyük engel olarak karşımıza çıktığı tespit edildi. Ayrıca yatırım planlayanlar için bir diğer sorun, nitelikli eleman azlığıdır. Gerçekten bu iki soruna karşı Trabzon’da özellikle yatırım yapma isteği yüksek bir iş camiası bulunmaktadır. Bu çok takdir edilecek bir durumdur. Yakın zamanda Sanayi ve Ticaret Bakanı Fikri Işık incelemelerde bulunduğu Şinik Organize Sanayi Bölgesi’nde Karadenizli yatırımcıların zor şartlardaki mücadelelerine tanık oldu. Yatırımlar için dağlık bölgeye Organize Sanayi Bölgesi kurarak fabrikaları harekete geçiren Karadenizliler ile karşılaşan Bakan Işık şaşkınlığını gizleyemedi. Övgü ile beraber destek sözü de verdi. Bakanımız, ‘Sanayicimiz zor şartlarda yatırım yapıyor. Bize de düşen bu yatırımların önünü açmaktır’ demişti. En kısa sürede vadiden OSB’ye çıkan 4.5 kilometrelik yolun tamamlanması için gerekenlerin yapılacağını ifade etti. Organize sanayi bölgelerinin genişleme taleplerini yerinde inceleyen bakanımız bu isteğimizi de uygun görmüştür. Trabzon’da yatırımcıların en büyük sorunu yatırım arazisi azlığı... Bu zorluğu OSB’ler ile aşmayı öngörüyoruz. Oluşturulan OSB’lerin de kendi içerisinde parsel yaratma zorlukları var. Karadeniz kıyı bandında yatırım yapılabilecek taban arazi yok. Şinik Organize Sanayi Bölgesi 750 dönüm üzerine kurulmasına karşın ancak 250 dönümünde parsel oluşturulabildi. Yatırım taleplerini karşılamaya yetmediğinden yeni parseller üretmek için mevcut Organize Sanayi Bölgesi içerisinde genişleme çalışmaları öngörüldü. Oldukça zor şartlarda yatırımlara arazi üretiliyor. Akçaabat (Şinik) OSB’ye vadi içerisinden 4.5 kilometrelik bağlantı yolunun tamamlanması ve OSB’nin genişlemesi kapsamında taliplerinin hayata geçirilmesine destek veren Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Bakan Fikri Işık’a, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ve Trabzon milletvekillerine teşekkür ediyoruz. Arsa talebinde bulunanlar konusunda; elbette bazıları giriyor, bazıları çıkıyor. Bu devam ediyor. Arazi yapısının kötü oluşundan dolayı alan bin pişman, almayan bir pişman misali ama başka yerimiz olmadığı için bu şekilde devam ediyoruz. Talep edenler varsa müracaatlarına tekrar devam edebilirler. Bunu da buradan duyurmuş olalım.

432_5
TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Gazetemizin Yayın Yönetmeni
Asım Kemal Güner’e çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Teknokent adına atılan adımlar umut verici

Çalışmalarımız yüksek teknolojik üniversiteye doğru gidiyor. Bu konuda atılacak adımlar bellidir. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak bugüne kadar neler yaptık? Kısaca bahsetmek gerekirse... Yaklaşık dört yıl önce Trabzon Teknokent içerisinde bir eğitim merkezi kurduk. Bu eğitim merkezi, üniversitedeki mühendislere, dışarıdaki mühendislere ve öğrencilere eğitim veriyor. Burada düşündükleri bir projenin hayata geçmesi konusunda aldıkları eğitim ile kendilerine hazırlık yapabilmeleri için Cadcam ve SNC ile başladık. Bunun devamında tersine mühendislik için eğitim altyapımız mevcut. Ve burada çalışmalar bu şekilde devam ediyor. Bu eğitim tamamlandıktan sonra yapılması gereken üretime dönük ön kuluçka merkezine benzer çalışma yürütüyoruz. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ve odamızın katkılarıyla bir güdümlü proje ile Teknokent içerisinde bir merkez kuruyoruz. Buradaki esas, girişimcilerin yapmış oldukları projeleri hayata geçirmelerinde onlara makine ekipman desteği sağlamaktır.


Girişimci projesi ile gelecek ve yetişmiş personel ile birlikte projesinin üretimini sağlayacaktır. Ve aynı zamanda nereye, hangi pazarlara, hangi ürünleri pazarlayabilirler, bunların da eğitimlerini vereceğiz. Aynı zamanda danışmanlık hizmeti vereceğiz. Bu yaklaşık 2-3 yıl daha bu şekilde devam edecek ve bunun devamında kurulacak olan inovasyon ve biyoteknoloji ile güçlendirilecek. Daha gelişmiş ve daha fazla makine, takım almak suretiyle bu yeni merkez kurulacak. Ve bunun özünde de bütün dünyanın teknolojik ürün olarak üzerine gittiği konular artık toz metalürjisi, nano teknoloji ve buna benzer teknolojilerde üretim yapılacak, bir adım öne geçilecek. Ve bunların tanıtımı ve yeni girişimcilere anlatımı çok çok önemlidir. Düşünün ki artık günümüzde toz metalürjisini kullanmak suretiyle aşağı yukarı sıfır-150 mikron arasındaki tozları değişik teknolojiler ki bunları lazer ışınlarıyla, led ışınlarıyla ya da elektron bombardıman dediğimiz başka bir yöntemle istediğiniz şekilde teknolojik olarak üretebiliyorsunuz. Projeniz her ne kadar elinizde olursa olsun şayet bu makineler ile bu teknolojik üretimi bilmediğiniz takdirde projelerinizi hayata geçiremezsiniz ve yüksek teknolojik ürünleri hayata geçirmemiz mümkün değildir.

İşte burada ön açmaya çalıştığımız ve aynı zamanda bir kuluçka merkezi olarak gündeme getirdiğimiz sistem gerçek anlamda yüksek teknolojinin hayata geçmesi konusudur. Bunun devamında da daha büyük üretim merkezleri kurmak suretiyle bu tür üretimleri yapanları bir araya toplamak, belli bir merkezden bütün dünyaya bunların pazarlamasını yapmaktır. Daha ilerideki bir hedefimiz de Yüksek Teknoloji Üniversitesi’ni kurmaktır. Dolayısıyla bütün bu sürecin başında karşımıza çıkan her zaman bu desteklerdir. Bu destekleri almak için de yapacak olduğumuz program bu doğrultuda olacaktır.

İpekyolu Müzesi yakında tamamlanır

Özel müzelerimiz Trabzon’a turist kazandıracak. Özel İpekyolu Müzesi’nin kuruluşu Karadeniz’de yeni müzelerin de planlanmasına yol açtı. Müzenin kurucu başkanı olarak buradan bir kez daha destek veren başta bakanlarımız ve milletvekillerimiz, Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Ortahisar Belediye Başkanımız, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız, kardeş oda ve borsalarımız, oda yönetim kurulu, meclis üyelerimiz ve iş adamlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Doğru bir adım attık ve peşi geliyor. Trabzon Valiliğinin Edebiyat Müzesi, Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Ortahisar Belediyesi’nin müze çalışmalarının da yakın zamanda tamamlanmasıyla şehrimiz daha da gelişecektir. Bu şehrin en büyük hedefleri arasında turizm geliyor. Turizm ekonomisinden şehir kazanıyor. Ve şehrimize gelen turist sayısı daha da artacak. Biz bu noktada şehrimizi her yönüyle turizme hazırlamalıyız. Bunlardan biri de çok sıklıkla ve haklı olarak övündüğümüz şehrin tarihini kentin her noktasında yaşatmalıyız. Turistlere bu duyguyu hissettirmeliyiz. Söylediğimiz gibi müzeciliğin Karadeniz’de turizm ile birlikte hareket ederek bölge ekonomisine gelir kazandırmasını hedefliyoruz. Özel İpekyolu Müzesi ve içerisindeki eserlerin çoğunluğu Türk İslam eserleridir. Trabzon’da yazılmış, altın varaklı el yazması, her biri birbirinden değerli Kur’an-ı Kerim bulunmaktadır. Bu eserler Trabzon’a ziyarette bulunan yerli ve yabancı heyetler tarafından ilgiyle izleniyor. Halkımızın ziyaretine de açık ve ücretsizdir. Hedefimiz Trabzon’un bir müzeler şehri haline gelmesidir ve bu yöndeki çalışmaları destekliyoruz.

Geçiş dönemini atlatmak zor 

Global piyasalarda rekabet için Türkiye teknolojik ürüne geçiş sürecindedir. Bu kapsamda, Trabzon’un hedefi de Yüksek Teknolojik Üniversite’yi kurmaktır. Yürütülen Ar-ge destekli projeler kapsamında 118 nitelikli personelin istihdam edildiği Trabzon Teknokent bünyesinden 5 yılda yurt içi satışlar 62 milyon 500 bin liraya ulaştı. Yurt dışı satışlarımız da 1 milyon 300 bin dolara ulaşmıştır. Bu artışlar gelecek için ilimiz ve bölgemiz adına umut vericidir.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, KTÜ Teknokent ile sıkı işbirliğindeyiz. Ar-ge Merkezleri, Teknopazar ve Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programlarından üyelerimizin daha fazla yararlanmasını istiyoruz. Bu programları sanayicilerimize, üyelerimize, aynı zamanda akademisyenlerimize tanıtan bir toplantı gerçekleştirdik. Teknolojik ürün üretilmesi konusunda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yıllardan beri çok önemli çalışmaları var. Stratejik planla hayata geçirilmeye çalışılıyor. Bu konuda istediğimiz seviyede miyiz? Bence değiliz. Bu bir geçiş dönemi. Bu geçiş dönemini atlatmak kolay değil. Çünkü bu geçiş döneminin en önemli ayaklarından bir tanesi üniversite. Üniversitelerimizin gelişmiş projeleri olmadığı müddetçe ve sanayi ile işbirliği içerisinde olmadığı sürece hayata geçirilmesi oldukça zor.

İnovasyon olarak ön plana çıkardığımız projelerde bir patent olmadığı takdirde işler çok daha zor. Gündeme gelecek konulardan bir tanesi de işin temelinden başlamaktır. Bu konuda öncelikle eğitim, danışmanlık, üretim, pazarlama gibi bir dizi şeklinde devam etmesi gerekiyor. Eğitim olmadan bu işlere kalkışmak oldukça zordur. Buradaki eğitimler sadece genel eğitimler değil; ürünün üretilmesi ile ilgili teknolojik eğitimler, pazarlama ve danışmanlık eğitimleri hepsi içerisindedir. Bu konuda danışmanlık almak şarttır. Danışmanlık olmadan bu teknolojileri geliştirmek veya üretmek mümkün değildir. Çünkü alacağınız danışmanlık sizin eksik olan konularınızı tamamlayacaktır. Diğer taraftan üretim yapabilmek için makine ve teknolojiye ihtiyaç var. Bu makineler olmadan da bu teknolojik ürünleri üretmek mümkün değil. Pazarlama konusunda artık günümüzde sadece şehrimizi, bölgemizi, ülkemizi değil bütün dünyayı düşünmek gerekiyor.

Transit geçişlerde sorunlar var

Türkiye ile Acaristan Özerk Cumhuriyeti arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesini her zaman önemsiyoruz. Gürcistan ve özellikle Acaristan bizim en yakın kapımız ve en fazla ilişkide olduğumuz bölgedir. Gürcistan’da yatırım yapma konusunda kolaylıklar sağlandığı takdirde Türkiye’deki iş adamlarının büyük kısmı Kafkas coğrafyasında yatırım yapmayı arzu edecektir. Türkiye’de üretimdeki kapasite oldukça fazladır. Bu kapasite fazlalığını ilk olarak Gürcistan’a Acaristan bölgesine, Kafkaslara kaydırdığımız takdirde iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler de kısa zamanda çok ileri seviyeye ulaşacaktır. Bunun en kolay yolu ise Acaristan ya da Gürcistan bölgesinde organize sanayi bölgeleri kurularak tıpkı bizde olduğu gibi ücretsiz yatırım arazilerinin tahsis edilmesi, yatırım güvenliğinin sağlanması ve bizdeki teşvik sisteminin benzer şekilde aynen o bölgede de uygulanmasıdır. Bir süre önce Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Sayın Çetin Oktay Kaldırım tarafından Batum’da ortak bir organize sanayi bölgesi kurulması gündeme getirilmiştir. Bu OSB’nin kurulması Türkiye Kalkınma Bakanlığı’nın desteğiyle olacaktı. Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Sayın Arçil Khabadze bu projeyi rafa kaldırmadıklarını söyledi. Kara, deniz ve hava ulaşımı gibi alanlarda ortak yürütülen projelere organize sanayi bölgesini de ekleyebileceklerini söyledi. Bu konunun Gürcistan ve Türkiye hükümetleri arasında bir protokole bağlanması gerekiyor.

Ticaret ve Sanayi Odamıza iletilen konuların başında transit geçişlerde yaşanan sorunlar geliyor. Türk tırlarının yakıt depolarının standartlarda olmasına rağmen fazla mazot aldıkları konusunda kendilerine sorun çıkarıldığı ifade ediliyor. Bu konuda Gürcistan tarafında çok yüksek cezalarla karşı karşıya kalındığı bize gelen şikâyetler arasında. Acaristan Başbakanı ile görüştük. Başbakan Sayın Kahabadze’ye bu konu ile ilgilenmesini rica ettik. Detay raporlarını da verdik. Azerbaycan’dan Batum’a kadar olan karayolu üzerinde seyreden transit araçların yaklaşma yerleri bulunduğunu ancak fiziki şartlarının çok kötü olduğunu ifade ettik. Bu hat uluslararası transit taşımacılık yapılan bir karayoludur. Tırların yanaşma yerlerindeki fiziki şartların ihtiyaçlar doğrultusunda iyileştirilmeye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktalarda bir WC dahi bulunmamaktadır. Tırlara göz açtırılmıyor ve sürekli ceza kesilmektedir. Ticaretin gelişmesine katkı veren bu transit taşımalardaki sorunlara çözüm getirilmelidir. Başbakan Sayın Khabadze, konuya vakıf olduğunu, çözüm noktasında ellerinden geleni yapacaklarını, Merkezi Tiflis hükümeti ile de durumu görüşeceğini kaydetti.

İran ticaretinden umutluyuz

Trabzon’un İran ile güçlü bağları bulunuyor. Gelişmelere bağlı olarak da ticaret artış veya azalma kaydediyor. Yakın zamanda ambargo ticari ilişkilerimizi etkiledi. Tebriz, Urumiye, Zencan ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda işbirliğini geliştirmeye yönelik protokollerimiz var.  Her iki taraf özellikle Trabzon ve bölgemiz İran ile ticaret yapmaya hazırdır. İş adamlarımız isteklidir. Trabzon Limanı ve iş adamlarımız İran ile ticarete her zaman hazırdır. Özellikle İran’ın Tahran bölgesi ile Trabzon arasında ticari ilişkilerin geliştirilmesinde fayda olduğunu düşünüyoruz. Tahran ve Trabzonlu iş adamlarının işbirliğini geliştirecek faaliyetlerin desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Reza Baghban Kondori ile bu yönde çalışmalarımız var. İran ve Türkiye tarafının sınır ticaretinde vergi kolaylığı sağlanan ürünlerin listesini odamıza ilettiler. Biz de üyelerimize bu listeyi paylaştık.  İran ticaretinde gelecekten umutluyuz.

Rusya sorunlarını aşmak için kurulan TOBB Rusya Masası’nda sorunlar çözülüyor mu?

Türk iş adamlarının son günlerde Rusya’da yaşadıkları sıkıntıların ilk elden öğrenilmesi ve yetkili makamlar nezdinde çözüm bulunabilmesi için TOBB bünyesinde “Rusya İletişim ve Koordinasyon Masası’’ kuruldu. Rusya ile ilişkilerinde sıkıntı yaşayan iş adamlarımızın, buradan da aşağıda belirtilen faks numaralarını veya e-posta adresini kullanarak, yaşadıkları problemleri iletebilecekleri vurgulandı. Burada toplanacak bilgiler hızlı bir şekilde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına iletilecek ve bunlara çözüm aranması sağlanılıyor. TOBB, Rusya ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizin, konjonktürel dalgalanmaların gölgesinde kalmamasına büyük önem vermektedir. Bu kapsamda, ticaret, lojistik, enerji, bankacılık, turizm, müteahhitlik, karşılıklı yatırımlar gibi çok çeşitli alanlarda birbirini tamamlayan iki önemli ülkenin iş adamlarının olumsuz etkilenmemesi temenni ediliyor. TOBB Rusya İletişim ve Koordinasyon Masası irtibat bilgileri: E-posta : [email protected] - Faks : 0312-218 22 09- 0212-924 39 79

Dubai’de çalışmalarımız geleceğe dönük

Dubai ve Abu Dabi’de şehrimizin ve bölgemizin yatırım konusunda tanıtılması ve yatırımcıların buraya çekilmesi ve mevcut yatırımcılarımızla kalıcı olarak ilişkilerini daha detaylı olarak görüşmelerini sağlamayı amaçladık. Dubai’de görüşmeleri başlattık. Dubai’de ticaret ve sanayi odası ile görüşme yaptık ve geleceğe dönük işbirliği konusunda kendileri ile anlaştık. Trabzon’daki yatırım ortamını kendilerine iletiyoruz. Çalışmalarımız başladı. Önümüzdeki günlerde orada Trabzon Tanıtım Günleri çalışmasını yapacağız. Dubai’de mevcut yatırımcılarla görüşmelerimizi sürdürdük. Yatırımla ilgili detay çalışmalarımızın olması gerekiyordu. Bu çalışmaları orada gündeme getirdik.

Konutta denge var

Trabzon’da Körfez ülkelerine dönük inşaat yatırımları devam ediyor. Bütün korkumuz bu satışların aksamadan devam etmesi. Bildiğiniz gibi eski stok olan ruhsatlar devam ederken bir taraftan da yapı kullanım belgeleri alınmaktadır. Bunları takip ederek geleceğe dönük neler yapılabileceğini kontrol ediyoruz. Son olarak şehir ile ilgili bir bilgi vermek gerekirse, 2015’in 8. ayı rakamları verildi. Buna göre, 5 bin 600 yapı kullanma alınmış, 5 bin 400 civarında da yapı kullanma izin belgesi alınmış, bu oran şimdiden dengeli bir oran olarak devam ediyor.

Ortahisar’ı UNESCO listesine aldıracağız

Trabzon kentsel dönüşüm projeleri arasında Ortahisar, Kemeraltı, Pazarkapı gibi ticaretin kalbi olan noktalarda büyük bir değişim yürütülüyor. Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu projeleri önemsiyoruz. Halkımız da o bölgelerdeki esnaflarımız da projeyi çok önemsiyorlar. Ancak bazı sıkıntılar da yaşanıyor. Bu bölgedeki esnafımız kendilerine yeni yer gösterilmesini istiyor. Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, Trabzon’un tarihi yerlerinden olan Ortahisar ve Kemeraltı kentsel dönüşüm projesini Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasıyla birlikte çalışma önerisinde bulundu. Proje üzerine fikir alışverişi yaptık. Mülkiyet hakkı Ortahisar Belediyesi’nde olan bölgede tarihi değere sahip yapıların kalacağı ve diğerlerinin kamulaştırılarak yıkılacağı ifade ediliyor. Dünyada örnekleri var, biz de başarabiliriz ve projeye destek vermeye hazırız. Japonya ziyaretimizde örneğini gördük. Gerçekleştirilecek çalışmayla UNESCO listesine alınabilecek bir yeri ortaya çıkarmış oluruz. Bizler Sümela ve Vazelon Manastırıyla birlikte Ortahisar’ımızı da UNESCO listesine aldırmayı hedefliyoruz. Bu sayede şehir tarih turizminde müthiş bir değer kazanmış olacaktır. Kruvazör gemilerle gelen turistler kısa süre içinde şehir merkezi ve bahsettiğimiz bölgede yürüyerek alışveriş yapma ve tarihi dokuları görme şansı bulabilecek. Avrupalı turistler daha çok tarih turizmine değer veriyor.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap