SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Hamsi Türkiye'den kaçıyor

Hamsi Türkiye'den kaçıyor

18 Ekim 2015 Pazar - 17:23




Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, hamsinin büyük sürüler halinde Gürcistan ve Rus karasularına gittiğini belirterek, "Hava daha da





Arslan, sezon öncesi işaretlerin Doğu Karadeniz'de bol miktarda balık avlanacağı yönünde olduğunu ancak tahminlerinde yanıldıklarını söyledi.Bugüne kadar palamut ve hamside istedikleri düzeyde av gerçekleştiremediklerini ifade eden Arslan, son yılların en kötü sezonlarından birini yaşadıklarını dile getirdi.Arslan, palamudun bu sezon neredeyse yok denecek düzeyde az avlandığını kaydederek, "1 Eylül'de av sezonunun açılmasıyla balıkçılarımız çoğunlukla palamut avı yapardı. Ekim ayının ortalarına kadar palamut avı sürer, daha sonra da hamsi olmak üzere diğer balıklara yönelinirdi. Ne var ki bu sezon palamut adeta yokları oynadı. Doğu Karadeniz'de palamut avı yok denecek kadar az gerçekleşti. Bu sezon için 'başlamadan bitti' diyebiliriz" ifadelerini kullandı.Halen palamut avının kıyı balıkçıları tarafından sürdürüldüğüne değinen Arslan, "Sıcaklıkların düşmesiyle deniz suyu biraz soğudu. Bu da palamudun yeniden kendisini göstermesini sağladı. Kıyı balıkçılarımız bugünlerde popülasyonu artan palamuda yöneldi. Az miktarda da olsa balık avlanıyor. Büyük takımlar ise palamut avcılığından tamamen vazgeçti" diye konuştu.Arslan, palamuttan sonra hamsinin de balıkçının ümitlerini boşa çıkardığına işaret ederek, "Balık daha soğuk sulara kaçıyor. Şu anda Türk karasularında hamsi avı 35-40 mil düzeylerinden devam etmekte. Kendisine daha soğuk sular arıyor. Yavaş yavaş da soğuk suların olduğu bölgelere göç ediyor. Büyük sürüler halinde hamsi Gürcistan ve Rus karasularına gidiyor. Hava daha da soğumazsa bir ay içerisinde Türk karasularında hamsi sürüsü kalmayacak" dedi.

 ERKEN AÇILAN SEZON ERKEN KAPANACAKTIR

 Hamsi avının normalde ekim sonunda açılması gerektiğini kaydeden Arslan, şunları söyledi: "Bu sezon ise balıkçılarımız eylül ayının ilk günlerinde palamuttan ümidini kesince hamsiye yöneldi. Sezon çok çok erken açıldı. 1,5 aydır Doğu Karadeniz'de yoğun hamsi avı gerçekleşiyor. Erken açılan sezon erken kapanacaktır. Beklentimiz kasım ayı sonuna doğru hamsi avı sezonunun tamamen biteceği yönünde. Geçtiğimiz sezonlarda olduğu gibi Gürcistan ve Rus karasularında Türk tekneleri bu balığı avlamaya devam edecektir. Aralık ayı başından itibaren balıkçı tezgahlarını Gürcü ve Rus karasularında avlanan hamsiler süsleyecektir.Arslan, Giresun'da balıkçı tezgah ve manavlarında palamudun tanesinin 15-20 lira, hamsinin kilogramının ise 7 liradan satıldığını sözlerine ekledi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap