SON DAKİKA



Haber > Giresun > TBMM Rabia Naz taslak raporunda flaş detaylar!

TBMM Rabia Naz taslak raporunda flaş detaylar!

16 Mayıs 2020 Cumartesi - 13:02




TBMM Rabia Naz taslak raporunda babanın iddiası da karşılık buldu: Soruşturma makamlarına müdahale bulunulduğu, delilerin karartıldığına yönelik iddiaları destekleyici bulguya rastlanılmadı.





Araştırma Komisyonunun taslak raporu, siyasi partilere mensup üyelerin görüşleri varsa muhalefet şerhi alındıktan sonra son şeklini alacak. Taslak raporda, ‘Olay yerinde inceleme yapan kolluk ekiplerinin ve savcılığın olayı tüm yönleriyle inceleme hususunda gerekli özeni göstermediği görülmüştür” denildi.

TBMM Rabia Naz Vatan Başta Olmak Üzere Şüpheli Çocuk Ölümlerinin Araştırılması Ve Bu Konuda Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’nun son şeklini alan taslak raporu hazırlandı.

Rabia Naz Vatan’ın babası Şaban Vatan’ın, Soruşturma sürecine müdahale edildiğine ilişkin iddiaları taslak raporda karşılık buldu. Raporda, “Olay sonrası bir kısım kişi veya kişilerce olayın tüm yönleriyle açığa çıkarılmasını engellemek amacıyla soruşturma makamlarına müdahalede bulunulduğuna veya delillerin karartıldığına yönelik iddiaları destekleyici herhangi bir bulguya rastlanılmamıştır” denildi.

Rabia Naz şüpheli ölümünde olay yerinin incelenmesinde eksiklikler ve hatalar tespit edildiğine yer veren taslak raporda, “Olay yerinde inceleme yapan kolluk ekiplerinin ve savcılığın olayı tüm yönleriyle inceleme hususunda gerekli özeni göstermediği görülmüştür” denildi.

Taslak raporda yer alan bazı bölümler şöyle:


SORUŞTURMA SÜRECİNE MÜDAHALE EDİLDİĞİ İDDİASINA İLİŞKİN TESPİTLER

13.02.2019 tarihli Şaban VATAN tarafından yapılan CİMER başvuru içeriğinde özetle; kızının ölümüne ilişkin, olay zamanında siyasi güç ve mevki sahibi siyasinin oğlunu korumak amacıyla olayı örtbas etmeye çalıştığı, bu süreçte güç ve mevki sahibi bir kişi ile irtibata geçerek Giresun Emniyet Müdürlüğüne olayın intihara çevrilmeye çalışıldığını ve Cumhuriyet Savcısına baskı yapıldığını iddia etmiştir.

17.02.2019 tarihli Şaban VATAN tarafından yapılan CİMER başvuru içeriğinde ise; siyasi güç ve mevki sahibi kişilerin kızının ölümüne ilişkin olayı kapattırmak için uğraştığı şeklinde iddialarda bulunulmuştur.

Komisyonumuz tarafından olayın meydana geldiği Eynesil İlçesine ziyaretin yapıldığı 08.11.2019 günü dinlenilen Şaban VATAN burada da benzer şekilde şüphelerinden bahsetmiştir.

Rabia Naz VATAN’ın ölümünün aydınlatılması, varsa olayda kusur ve kastı olan başkaca kişi ya da kişilerin açığa çıkarılması amacıyla yürütülen soruşturmaya müdahale edilerek maddi gerçeğin ortaya konulmasını engellemeye yönelik soruşturmayı yürütmekle görevli kurum ve kişilere herhangi bir makam, mevki, merci veya kişi tarafından kabulü mümkün olamayan emir veya talimat verme ya da tavsiye ve telkinde bulunma anlamına gelebilecek bir söz, davranış veya benzeri bir eylem olup olmadığı hususu komisyonca dinlenilen başta olayı soruşturmakla yetkili Giresun Cumhuriyet Başsavcısı, o tarihte Eynesil Emniyet Müdürlüğünde görevli emniyet amiri ve kolluk görevlileri ile sonradan görevlendirilen Giresun Emniyet Müdürlüğünde çalışan polis memurlarınca doğrulanmamıştır. Yine Komisyon’da dinlenilen eski Belediye Başkanı ve diğer kişiler de bahse konu iddiayı reddetmişlerdir.


Komisyon tarafından, Görele Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturması yürütülen 2018/525 sayılı dosyanın incelenmesinde de buna yönelik herhangi bir tespit, tutanak veya başkaca bir bilgi ve belge bulunmadığı görülmüştür.
Dinlenilen kişiler, incelenen soruşturma dosyası, elde edilen diğer bilgi ve belgeler kapsamında meydana gelen olay sonrası bir kısım kişi veya kişilerce olayın tüm yönleriyle açığa çıkarılmasını engellemek amacıyla soruşturma makamlarına müdahalede bulunulduğuna veya delillerin karartıldığına yönelik iddiaları destekleyici herhangi bir bulguya rastlanılmamıştır.

KOMİSYON TARAFINDAN SORUŞTURMAYA YÖNELİK TESPİT EDİLEN EKSİKLİKLER

•Rabia Naz’ın vefat olayında olay yerinin incelenmesinde eksiklikler ve hatalar tespit edilmiştir.

•Olay yerinde inceleme yapan kolluk ekiplerinin ve savcılığın olayı tüm yönleriyle inceleme hususunda gerekli özeni göstermediği görülmüştür.

•Olay mahalli olan Vatan Apartmanının çatısına ilk çıkan görevlilerin kamera kaydını kullanmadığı tespit edilmiştir. Bu sebeple görevlilerin çatıya çıktığı sırada çantanın orada olduğu veya çantanın çatıya sonradan çıkarılıp çıkarılmadığı tespit edilememiştir.


•Rabia Naz’ın yerde yaralı olarak bulunmasından sonra olay yerine gelen polislerin Rabia Naz’ın ayakkabısını delil torbasına koymaması sebebi ile ayakkabı altındaki beyaz tozlar ile çatıdaki çimentonun eşleştirilemediği tespit edilmiştir.

•Olay mahalli olan binaya olaydan sonra birçok vatandaşın girip çıktığı ve Rabia Naz’ın düştüğü düşünülen fındıklık alanda birçok vatandaşın inceleme yapması sebebi ile delil olabilecek izlerin kaybolduğu tespit edilmiştir.

•Komisyon Üyesi Sevda Erdan Kılıç olay sonrası merdivenlerin temizlenmesine ilişkin olarak “11 yaşındaki bir çocuk ölüyor ama sonrasında evin merdivenleri temizleniyor hayatın olağan akışına aykırı” görüşünü dile getirmiştir.

•Rabia Naz’ın önünde yaralı olarak bulunduğu Vatan Apartmanına ait kameraların çalışmadığı tespit edilmiştir.

•Filiz Kerestecioğlu Demir Komisyon toplantısında olay yerine giden ambulansın kamera kayıtlarının kısa süreli olmasının ve kayıtların incelenmemesinin ihmal olabileceğini dile getirmiştir.


•Olaya ilişkin bilgisi olabileceği değerlendirilen bazı tanık ifadelerinin geç alındığı ve DNA incelemesinin geç yapıldığı Filiz Kerestecioğlu Demir tarafından dile getirilmiştir.

•Görele Devlet Hastanesinin kamera kayıtlarının incelenmediği ve yedeklenmediği tespit edilmiştir.

•Rabia Naz’a ait bir çorabın müdahale esnasında veya hastanede kaybolduğu tahmin edilmektedir.

•Rabia Naz ve arkadaşlarının eve dönüş yolunda bir markete girdikleri ve Rabia Naz’ın parası yetmediği için arkadaşlarının kendisine dondurma ısmarladığı ayrıca dondurma çubuklarını çöp kutusuna atma anları kamera kayıtları ile tespit edilmiştir.

Ancak iki görgü tanığı Rabia Naz’ı evinin yakınlarında dondurma yerken gördüklerini ifade etmiştir. Bu görgü tanıklarının ifadelerinin geç alınması sebebiyle ikinci dondurmanın nereden ve ne şekilde alındığı tespit edilememiştir.

Medyafaresi


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap