SON DAKİKA


Foto Galeri > Karadeniz'de karadutun pekmeze yolculuğu başladı

Karadeniz'de karadutun pekmeze yolculuğu başladı

12 Ağustos 2019 Pazartesi - 11:55

Meyvesinin bölgede az yetişmesi dolayısıyla kilogramı 300 liraya kadar alıcı bulan karadut pekmezi, yöre kadınları tarafından geleneksel yöntemlerle yapılıyor

1 / 13 Karadeniz'de karadutun pekmeze yolculuğu başladı

Karadeniz Bölgesi'nde az yetişen karaduttan yöre kadınları tarafından geleneksel yöntemlerle üretilen pekmezin kilogramı, 300 liraya kadar alıcı buluyor.

2 / 13 Karadeniz'de karadutun pekmeze yolculuğu başladı

Sağlık açısından çeşitli faydaları olduğu bilinen ve özellikle kış aylarında daha fazla tüketilen dut pekmezi, yaz aylarında hazırlanıyor.

3 / 13 Karadeniz'de karadutun pekmeze yolculuğu başladı

Yıllık yaklaşık 800 kilogram karadut yetişen Şebinkarahisar'da aileler, meyveyi ağaçlardan büyük bir özenle tek tek elleriyle hasat ediyor. Renklenen ellerden sepetlere konulan karadut, kazanlara dökülüyor.

4 / 13 Karadeniz'de karadutun pekmeze yolculuğu başladı

Ateşte kaynatılan karadut, ağaç dallarından örülmüş ve "şelek" adı verilen sepetlerden süzülerek şırası alınıyor. Tekrar kaynatılan şıra, tepsilere dökülerek güneşte bırakılıyor. Yaklaşık bir hafta bu şekilde bekletilen şıra, sıcağın etkisiyle kıvam kazanarak pekmez halini alıyor.

5 / 13 Karadeniz'de karadutun pekmeze yolculuğu başladı

Tamamen el emeğiyle hazırlanan ve hiçbir katkı maddesi barındırmayan karadut pekmezinin kilogramı, 300 liraya kadar alıcı buluyor.

6 / 13 Karadeniz'de karadutun pekmeze yolculuğu başladı

'Sağlık yönünden faydası dolayısıyla ilgi görüyor'

İlçede dut üretim tesisi bulunan Osman Kondu, yaptığı açıklamada, karadutun sağlık yönünden faydalı olması dolayısıyla ilgi gördüğünü söyledi. 

7 / 13 Karadeniz'de karadutun pekmeze yolculuğu başladı

Karadutun bulunması ve yetişmesi zor bir meyve olduğuna dikkati çeken Kondu, "Karadutun toplanması ve pekmezinin yapılması için harcanan emek oldukça fazla. Karadut pekmezinin oluşması için 3-5 işlemden geçmesi gerekiyor." dedi.

8 / 13 Karadeniz'de karadutun pekmeze yolculuğu başladı

Kondu, karadutları ağaçlardan teker teker topladıklarını anlatarak, "Kazanlarda belirli bir süre kaynıyor. Kaynayan karadutlar süzüldükten sonra eski çanak ve tepsilerde belirli bir süre bekliyor ve pekmez haline geliyor." ifadesini kullandı.

9 / 13 Karadeniz'de karadutun pekmeze yolculuğu başladı

Pekmez yapan Gülzade Kondu ise karadut hasadının temmuz başından ağustosun ilk haftasına kadar devam ettiğini belirtti.

10 / 13 Karadeniz'de karadutun pekmeze yolculuğu başladı

Ağaçların yaklaşık 1 ay ürün verdiğini kaydeden Kondu, pekmezin, karadut toplandıktan sonra güneşin de yardımıyla 3-4 günde oluştuğunu aktardı.

11 / 13 Karadeniz'de karadutun pekmeze yolculuğu başladı

13 / 13 Karadeniz'de karadutun pekmeze yolculuğu başladı





VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap