A+ A-
Yorum
10

Giresun İl Özel İdaresi kendi üretimiyle milyonlarca lira tasarruf sağlıyor

Yayın Tarihi: 26.08.2026 - 15:01
Giresun İl Özel İdaresi kendi üretimiyle milyonlarca lira tasarruf sağlıyor
Kaynak:İHA

Giresun İl Özel İdaresi bünyesindeki konkasör ve asfalt tesislerinde gerçekleştirilen üretimle hem il genelindeki yol çalışmalarının ihtiyaçları karşılanıyor hem de önemli ölçüde kamu kaynağı tasarrufu sağlanıyor. 2026 yılında gerçekleştirilen 200 bin tonluk agrega alımında kurumun kendi üretimi sayesinde yaklaşık 21 milyon TL tasarruf edildi.

Giresun İl Özel İdaresi, bünyesinde bulunan konkasör ve asfalt tesislerinde gerçekleştirdiği üretimle il genelindeki yol çalışmalarının önemli bir bölümünün malzeme ihtiyacını kendi imkanlarıyla karşılıyor. Üretim kapasitesiyle dikkat çeken tesisler, aynı zamanda piyasadan malzeme ve asfalt teminine kıyasla kamu bütçesine önemli katkı sağlıyor.

İl Özel İdaresi bünyesinde Tirebolu ve Ülper'de bulunan konkasör tesislerinde mıcır, filler, taş tozu ve doğal kum üretimi gerçekleştiriliyor. Tirebolu'daki konkasörün günlük maksimum kırma kapasitesi 1.500 ton, Ülper'deki tesisin ise günlük maksimum 1.200 ton seviyesinde bulunduğu belirtildi.

200 bin ton agrega için 21 milyon TL tasarruf

Giresun İl Özel İdaresi’nden alınan bilgide, tesislerde 2025 yılında 280 bin 616 ton malzeme üretilirken, 2026 yılının ilk 7 ayında ise, üretim miktarı 224 bin 767,32 tona ulaştığı belirtilerek, "İl Özel İdaresi'nin kendi yol çalışmalarında kullanılmak üzere 2026 yılı Yol Şube Müdürlüğü kapsamında 200 bin ton agrega ihalesi gerçekleştirildi.

Ağustos ayı itibarıyla bunun 170 bin tonu idareye teslim edildi. Kurum tarafından yapılan hesaplamalara göre, 200 bin ton agreganın ihale kapsamında KDV dahil toplam maliyeti 63 milyon 480 bin TL olarak gerçekleşti. Aynı miktardaki malzemenin piyasa şartlarından temin edilmesi durumunda ise maliyeti yaklaşık 84 milyon 480 bin TL olacağı hesaplandı.

Böylece İl Özel İdaresi'nin kendi üretim imkanlarını kullanması sayesinde yaklaşık 21 milyon TL kamu tasarrufu sağlandı.
Tesislerde üretilen malzemeler yalnızca İl Özel İdaresi'nin çalışmalarında değil, talepte bulunan kurum ve kuruluşlara da piyasa satış fiyatları üzerinden satış gerçekleştiriliyor" denildi.

Asfalt üretiminde de önemli tasarruf

İl Özel İdaresi'nin Ülper ve Tirebolu'da bulunan asfalt plentleri de yol yapım çalışmalarının ihtiyaçlarını karşılamada önemli rol üstlendiği belirtilerek, "Her iki asfalt tesisinin saatlik üretim kapasitesi 160 ton olarak bulunuyor. Günlük 9 saatlik mesai planlamasına göre iki tesiste toplam 1.440 ton asfalt üretilebiliyor.

Asfalt üretimine uygun hava şartlarının sınırlı olması nedeniyle, mesai çalışmalarıyla birlikte günlük yaklaşık 2 bin ton kapasite üzerinden asfalt programları yürütülüyor. 2026 yılında Tirebolu asfalt plentinde 13 bin 500 ton, Ülper asfalt tesisinde ise 26 bin 600 ton olmak üzere toplam 40 bin 100 ton asfalt üretildi.

Bu üretim, 5 metre genişliğinde ve 7 santimetre kalınlığında yaklaşık 48,8 kilometrelik yol yapımına karşılık geliyor. Üretilen asfalt, Giresun merkez ile birlikte Bulancak, Dereli-Kümbet yolu, Espiye, Görele, Güce, Keşap, Piraziz, Şebinkarahisar ve Tirebolu başta olmak üzere il genelindeki yol çalışmalarında kullanılıyor. Diğer ilçelerde de program dahilindeki çalışmaların sürdürülmesi planlanıyor" denildi.

Ton başına 800 TL tasarruf

İl Özel İdaresinin verilerine göre, "Asfaltın plent teslim maliyeti KDV dahil ton başına 4 bin TL olurken, nakliye, serme ve sıkıştırma işlemleri de dahil edildiğinde uygulamalı toplam maliyet ton başına 5 bin 200 TL seviyesinde bulunuyor. Piyasa araştırmalarında ise aynı uygulamanın ortalama maliyetinin ton başına yaklaşık 6 bin TL olduğu belirlendi. Buna göre İl Özel İdaresi'nin kendi tesislerinde üretim yapması sayesinde ton başına yaklaşık 800 TL tasarruf sağlanıyor.

Yetkililer, kendi üretim imkanlarının yalnızca maliyet avantajı oluşturmadığını, aynı zamanda yol yapım programlarının daha etkin planlanmasına, ihtiyaç duyulan tarihte malzeme üretilebilmesine ve asfalt sezonunun daha verimli kullanılmasına imkan sağladığını belirtiyor.

İl Özel İdaresi'nin konkasör ve asfalt tesisleri, yüksek üretim kapasitesiyle hem kurumun kendi ihtiyaçlarını karşılamaya hem de ihtiyaç halinde diğer kamu kurum ve kuruluşlarına malzeme temin etmeye devam ediyor."

Etiketler