SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Fındıkta oyuna dikkat!

Fındıkta oyuna dikkat!

12 Ocak 2016 Salı - 10:52








Geçen yıl 20 lira sınırını aşarak rekor kıran fındıkta, bu yılda beklenti yüksek oldu. Sezona 13 lira ve üzeri bir eşikle başlayan 2015 fındık fiyatları bir ara 14 lira seviyesini de geçerken, Aralık ayında 11 lira, yılbaşından itibaren de 11 liranın altına düştü. An itibarı ile 10.50 – 10.60 seviyesine kadar düşen fiyatın daha da düşebileceği dillendiriliyor. Oysa piyasaya fındık inişi de son yılların en düşük seviyesinde. “Fındığınızı azar azar, ihtiyacınız kadar pazara indirin” uyarılarına uyan üreticinin elinde oldukça yüksek miktarda fındık olduğu biliniyor. Fındık fiyatında 15 lira eşiğini hedefleyen üretici bu beklentisinde ısrarlı.

Ancak piyasadaki hareketsizlik, fındık alıcılarının fiyatı düşük tutma hamlesiyle iyice sessizliğe ve endişeli bir bekleyişe dönüştü. İlk alımlarla ihracat ihtiyaçlarını karşılayan fındık alıcıları, Avrupalı alıcıların stoklarını doldurdu. Fiyatlardaki 1 liralık artış ya da düşüşün milyarlarla ifade edildiği fındık pazarında üreticiyi panikletmek ve olabildiğince fiyatları düşürmek için, sözleşmiş gibi fiyatı düşük tutuyorlar. Parça parça da olsa alabildikleri her kilogram fındık ‘yüksek kar’ anlamına geliyor çünkü. Ancak ihracat rakamlarına baktığımızda ihraç edilen fındıkta ton/miktar azalırken, ihracat rakamları yine rekor kırıyor.

Geçen yıla göre tonaj azalırken, açıklanan rakamlara göre 2 milyar dolar gelir elde ediliyor. Fındık ihracatta sürekli değer artışı görürken, fiyatların üreticiye yansımaması bir türlü anlaşılamıyor. Yine üretici fiyatları sürekli düşerken, market raf fiyatları astronomik rakamlara ulaşıyor. Yapılması gereken; üretici olarak sabır edilebildiği kadar sabredebilmek ve fiyatların artmasını beklemek. Sonuçta ihracat stokları tükenecek, alıcılar tekrar fiyatları artırmak zorunda. Geçtiğimiz günlerde yağan kar ve soğuk havaların fındığı etkilediği ve yeni sezon ürünün tehlikeye girdiği de göz önüne alınırsa, fiyatların yeniden rekor kırması beklenebilir. Ancak burada Nisan ayının sonuna kadar beklemek gerek.

Çünkü Nisan ayı fındık için en riskli ay haline geldi. Nisan ayında don tehlikesi ve aşırı yağışların olması muhtemel ve yeni sezon ürünün akıbeti ancak Nisan ayından sonra netlik kazanabiliyor. Yapılan açıklamalarda “Aşırı düşen fiyatların, yeniden çok yükselmesi beklenilmemeli, makul seviye görüldüğü zaman fındık satılmalı” dense de (-ki bu makul fiyat şimdilik sezon başındaki 13 lira olarak gösteriliyor) bekleyen kazanır. Özellikle Nisan ayında fiyatların 15 lira seviyesini aşması ve yeniden 20 lira sınırını zorlaması büyük ihtimal dahilindedir...

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap