SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Fındıkta afet uyarı sistemi

Fındıkta afet uyarı sistemi

06 Mart 2017 Pazartesi - 09:15








Fındığımız; baş tacımız, göz nurumuz, geçim kaynağımız, ülkemizin önemli ihracat ürünü her koşulda sadece rekolte ve fiyatı ile gündemde fakat son günlerde fındık sanayi ve sanayicisi dünyada gelişen teknolojiye paralel olarak birçok tarımsal ekipmanı kullanır olmuştur. 'Kıt kanaat imkanlarla her yıl fındık mevsimini bekleyen, beklerken de acaba fındığımızın başına bir afet gelir mi diye düşünen fındık üreticileri bu teknolojiden faydalandırılıyor mu' diye sormak lazım. Peki bu teknoloji neler olabilir ki sizce? Bakınız bir Büyükşehir Belediyesi üreticisi ve vatandaşı için tarımda erken uyarı sistemini nasıl kurmuş: İzmir Büyükşehir Belediyesi kendi tarım üreticileri için onların faydanalacağız bir çalışma bir projesi nasıl hayata geçirmiş...

İzmir tarımına 'erken uyarı' sistemi Tarım sektörüne yaptığı katkı ve desteklerle örnek bir model oluşturmuş olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, çiftçilere teknolojik destek sağlayan erken uyarı sistemini uygulamaya geçirmiş. Maksat 'Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi' ile çiftçinin cep telefonuna otomatik mesaj göndererek bu sistemle sulama ve ilaçlama uyarıları don ve fırtına gibi olumsuz koşullar önceden haber veriyor.

Bu erken uyarı sistemi ile üreticiler, arazilerine yönelik sıcaklık, hava nemi, yağış miktarı, rüzgar hızı ve yönü, toprak sıcaklığı, güneşlenme, toprak nemi gibi bilgilere sahip oluyor. Tabi en önemlisi ise fındıkta en çok korku olan don afeti ve fırtına gibi olayları önceden haber veriyor olması tam da fındık üreticisi için geliştirilmiş bir sistem sanki dedirtiyor. Bütün bunların yanında güzel bir uygulama olan iklime ve zararlılara karşı erken uyarılar, ilaçlama gibi önerileri de sistem sayesinde öğrenilerek ürünlerdeki verim ve kalitenin artması sağlıyor.

Bu sistemin yani Erken Uyarı Sistemi'nin çalışması için ayrıca elektrik kaynağına ihtiyaç yok. Sistem solar panel ve şarj edilebilir bataryalar ile çalışmasını sürdürürken, GPRS modem vasıtasıyla topladığı dataları internet ortamına aktarıyor.

Sistem, bitkisel zararlılar konusunda tespitlerle, yapıyor zararlı popülasyonunun sınır değerleri aştığı durumlarda çiftçinin cep telefonuna otomatik mesaj gönderiyor. Ayrıca ilaçlama uyarısı yaparak üreticinin zamanında, doğru ve yeterli ilaçlama yapmalarını sağlıyor.   Bunu başaran bu hizmeti veren bir sosyal demokrat Büyükşehir Belediyesi örneği var önümüzde.


Biz neden bunu fındık üreticisi için gerçekleştirmiyoruz? Şimdi soruyorum: Her seçimde ve her koşulda reklamlarına bu milletin paralarını harcayan, fındık üreticisinin oylarını alan bölgemizin belediyeleri ve yerel yöneticileri dünyada tarım için gelişmiş böyle teknolojileri neden halkının ve ülkesi için çok değerli, kıymetli bir ürün için bu imkanları sunmazlar? Dünyada tarım için gelişmiş teknolojik modelleri, bu sistemleri bilimin ışığında fındık üreticilerine bu türlü imkanları yerel yönetim olarak gerçekleştirebilir ve birçok tarımdaki afetin önlemlerini alabiliriz.

Batı ve Doğu Karadeniz'deki bütün belediye ve yerel yöneticilere derim ki; ülkemizin ve bölgemizin önemli ürünü fındığımız için erken uyarı sistemleri konusunu ciddiye alınız ve bu türlü projelere destek olunuz. Bilim ve tarım ayrılmaz bir ikili olmuştur. Gelişen dünyada fındık ve fındık üreticisi için bölgemizde bu uygulamayı gerçekleştiriniz.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap