SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Fındık timi işbaşı yapacak!

Fındık timi işbaşı yapacak!

09 Haziran 2016 Perşembe - 12:47




Fındığın verim ve kalitesini arttırmak amacıyla "Fındık Erken Hasat Müdahale Timi" kurulacak.





Karadenizli üreticinin en önemli geçim kaynağı olan fındığın hasadı, ağustos ayında bahçelerde başlayacak.

Ordu'da ziraat odaları bünyesinde kurulacak "Fındık Erken Hasat Müdahale Timi", fındık toplama tarihlerine uymayan üreticilere müdahale edecek.

Üreticiler, erken hasadın yol açtığı ürün kaybıyla ülke ekonomisinin zarara uğrayacağı konusunda bilgilendirilecek. Ürünün sağlıklı toplanmasına ilişkin eğitim verecek tim, 16 yaşından küçük kişilerin çalıştırılmaması için denetlemeler de yapacak.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, yeni sezona yaklaşılırken erken hasadın önüne geçmek için çalışma başlattıklarını söyledi.

Kurulacak Fındık Erken Hasat Müdahale Timi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Soydan, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün açıklamış olduğu tarihler dışında toplanmaması için oluşturduğumuz ekip sahalara çıkacak. Alanlara çıkacak tim, bu konuda üreticilerimizi uyaracak. Ayrıca toplanan fındığın harmana serilmesi ve kurutulması, fındık çotanaklarının naylon çuvala bırakılmamasıyla ilgili uyarılarda bulunulacak. Timde yer alacak kişiler ilçelerimizdeki odalara bağlı ziraat mühendislerinden oluşacak. Kaç mühendisin yer alacağı ise yapılacak toplantı sonrası belirlenecek." dedi.


Çocuk işçiliği de önlenecek

Soydan, çocuk yaşta işçilerin çalıştırılmamasının da bu sayede engelleneceğini ifade ederek, "Fındık bahçelerimizde çalıştırılan işçilerin, özelikle dışarıdan gelen çocuk işçilerin önüne geçilmesi için çalışmalarda bulunulacak. Bu tim, fındığın daha verimli hale gelmesi için hasat döneminde bu tür olumsuz yapılmaması gereken birçok konuda üreticilerimize alanlara giderek uyarılarda bulunacak." diye konuştu.

Her ilçede faaliyet gösterecek timin ziraat odaları bünyesinde oluşturulacağını belirten Soydan, şunları kaydetti:

"Toplama tarihleri açıklandıktan sonra bazı üreticilerimiz bahçeye erken girebiliyor. Erken toplanan fındıkta bir hasat kaybı oluyor. Bu durumda üründe kalite kaybı, yani randıman kaybı ile kilo kaybı yaşanıyor. Bu da hem üreticinin cebine zarar hem de bölge ekonomisine zarar veriyor. Ayrıca erken toplanan fındıklar çuvallarda kaldığı zaman aşırı ısınmalardan dolayı üründe bir çürüme oluşuyor. Bu da fındıkta aflatoksin sebebi oluşturuyor. Bunları önlemek için böyle bir ekip kuracağız"

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap