SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Fındık tanıtımına ayar

Fındık tanıtımına ayar

28 Şubat 2017 Salı - 09:10








Türkiye’nin ihracatını artırmak ve Türk ürünlerini dünya pazarlarına tanıtmak amacıyla faaliyet gösteren “Tanıtım Grupları” tekilleştirildi. Yeni düzenleme ile Fındık, Şekerli Mamüller, Deri, Makine, Kuru Meyve, Makarna-Bulgur-Bakliyat ve Bitkisel Yağlar,  gibi birçok tanıtım grupları artık bir tek çatı altında  Türkiye Tanıtım Grubu adı altında tekelleştirildi.

Kısaca Türkiye İhracatçılar Meclisi nezdinde Türkiye Tanıtım Grubu oluşturularak Türkiye Tanıtım Grubu’nun gelirleri, ihracat işlemleri üzerinden FOB bedelin on binde üçüne kadar Ekonomi Bakanlığı’nca belirlenen oranda kesim yapılarak artık tanıtım faaliyetlerini Tim yönetecek.

Daha evvel ise ihracatçı birlikleri nezdinde faaliyet gösteren bu tanıtım gruplarının tasfiyesi ile gelirleri ve diğer hak ve kıymetlerinin Türkiye Tanıtım Grubu’na devredilmiş oldu.  İşin ilginç yanı ise bütün bu çalışmalar yapılırken bir çok tanıtım grubu başkanlarının geniş kapsamlı bir bilgiye sahip olmalıları...

Bu kadar acele bir şekilde bu konunun kanunlaştırılması da çok ilginç. Bu kanunla bir ok tanıtım grubu artık lağvedildi. *Bir diğer önemli konu ise geçmişten bugüne bu gruplarda biriken paraların nerede, nasıl harcanması ile ilgili daha geniş kapsamlı bilginin kamuoyu ile paylaşılmaması...

Tanıtım grupları ihracatçıların kendi ürünlerini dünyaya daha iyi tanıtmak amacıyla, üyelerinden yapılan zorunlu kesintilerlerdi, ona göre bir misyonu ve vizyonu görevi vardı.


Araştırmalara  göre bu tanıtım gruplarının kasasında yaklaşık 300 milyon lira para birikmiş. Bu para nereden birikti diye sorarsanız; üyelerinden kanunla kesilen zorunlu paralardı.

Bu fonda birikilen paranın tasarrufu artık tek bir elde oldu. Bakanlık artık nasıl bir çalışma ile bu parayı nasıl, ne şekilde nereye kullanacak ilerde göreceğiz.

Fındığı bilmeyenlerin, fındık ticareti yapmamış insanların bu paraları nasıl harcayabileceğini ve fındık tanıtıma ne kadar katkı sağlayacaklarını göreceğiz. Bu yasa kanunlaşırken AK Partililerin kabul oylarını anladık da CHP’li vekillerin kabul oylarını bir türlü anlayamadım.

İktidarın vekilleri talimata göre hareket ediyor da, bu CHP’li vekiller ne oyladıklarını  sanırım anlamamış olmalılar yoksa Böyle önemli bir konuya muhalefet yerine el kaldırmazlardı.

Fındığın içinde olmayanların bence fındık tanıtımını nasıl yapacakları da ayrı bir soru. Bu türlü çalışmaların içinde ihracatçıların, sanayicilerinin olmadığı yerde maya tutmaz.


Sonra ‘kandırıldık’ demeyin!

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap