SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Fındığın rengi...

Fındığın rengi...

13 Mart 2017 Pazartesi - 09:05








Son günlerde ülkemizde ve bölgemizde referandum çalışmaları hız kazandı. Karadeniz bölgesinde halk ve vatandaş ile buluşmaya çalışan vekillere en çok sorulan soru ne olacak bu fındığı hali.  İktidara neden sahib çıkmıyorsunuz muhalefete ise neden Hakkı'mızı savunmuyorsunuz gibi sorular neden evet neden hayır verilmesini anlatan milletvekillerine belediye Başkan'larına soruluyor. 

Doğu ve Batı Karadeniz Bölgesinin bir çok ili fındıktan geçiniyor. Fındık olmazsa bu illerin insanları geçim sıkıntısına düşüyor. 2-3 ton fındık üretimiyle bile bir yılını rahatlıkla idame ettirebilen bölge halkı iyi fiyata fındığın sattığında huzurlu bir sene geçirmiş oluyor.

Ancak bu yıl fiyatlarda çok oynama yaşandı. 14 ile 15 TL gören fındık şu ara 9,50 TL’ye kadar düşmüş durumda. Bu düşüş fındık üreticisini ciddi manada tedirgin ediyor. Tabi bu fındık fiyatları sürekli geri düşer, ve bu yılın rekoltesi ki yüksek görünüyorsa o zaman vay geldi fındığın başına diye söylenen bir dünya bölgemizde referandumda oy kullanacak fındık üreticisi vatandaşımız var.

Halk ile buluşan iktidarın milletvekillerine, bakanlarına fındık üreticisi her ne kadar fındığımız ne olacak dese de onların cevapı  biz fındık ürününe doğrudan gelir desteği veriyorum. Bu destek kilo başına 2 TL’ye yakın bir rakamdır. Yıllardır bu destek yapıldı. “Bizden daha ne istiyorsunuz” gibi savunma yapıyor olsalar da elinde fındığı olan üretici çok memnun olmuyor. Sadece üretici mi küçük esnafda fındık para etmedi mi biz de aradan çıkarız diye dert yanıyorlar.

Fındığın para etmediği dönemler de bölge illerimizin ekonomileri de sekteye uğuruyor. Sonra geçim sıkıntıları ve  sosyal denge de  bozuluyor. Bu olumsuzlukların sinyalleri bu aralar daha net görünüyor. Şimdi önümüzde bir referandum var geçmiş yıllara bakıldığında Karadeniz Bölgesi fındık üreticisi mevcut iktidara çok ciddi oy desteği verdi. Peki şimdi bu referandum da fındığın bu durumu karşısında fındık üreticisi seçmenin tercihini ne olacak. Onu göreceğiz. Gerçi 16 Nisanda yapılacak oylama bir parti oylaması değil. Bu bir anayasa değişikliği oylamasıdır. Ülkemizin yönetimsel yapısına dönük bir değişiklik oylamasıdır.


Dolayısıyla siyasi boyut açısından partizanlık yapılmaması gereken bir seçim. Gerçek olan fındıkla ilgili politikalar, alınacak olan önlemler, üretilecek olan çözüm önerileri söylemek. Vatandaşla buluşma noktasında daha etkin olacaktır. Ana muhalafet partisinin vekilleri ise fındıkla ilgili soruların karşısında eğer  bizler bölge halkı olarak  fındık üreticisi olarak gerçekten fındığımızı değerinde satamıyorsak fındığımızın rengi kahverengi referandumda kullanacağınız oy pusulasındaki hayırın da  rengi kahverengi fındık fiyatı düşüyorsa pasın kahverengine çıksın fındık fiyatları diyerek referandum da oy kullanacaklara çağrıda bulunuyorlar. Ne diyelim fındığın rengi şimdi den iktidarın vekillerini yendi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap