SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Dere ıslahında çağ atladık!

Dere ıslahında çağ atladık!

23 Mayıs 2017 Salı - 10:30








Karadeniz, gürül gürül akan dereleriyle meşhur. Derelerimiz; kültürümüzde, yaşamımızda çok önemli yer tutar. Türkülere konu olan derelerimiz bölgemizin adeta yaşam kaynağı... Bu nedenle dere ıslah projeleri çok önemli. Orman ve Su İşleri Bakanlığı dere ıslah projelerinde epey bir mesafe kat etti. Geçmiş yıllarda derelerimizi ıslah edelim derken neredeyse yok etme noktasına getiriyorduk. Şimdi bunlardan dersler çıkarılmış...

Bazı projeler çevre örgütleri ve bilim adamları tarafından eleştirilse de geçen zaman diliminde doğada daha az tahribat yapan, ekosistemi koruyan projeler yapılmaya başlandı. Artık derelerimiz kenarlarına örülen yüksek duvarlar arasına hapsolmayacak. Maalesef, öyle ıslah projeleri vardı ki, baktığınızda içiniz ürperiyordu. Bunlar, doğayla barışık olmayan, çevre bütünlüğünü bozan, adeta doğayı zapturapt altına almaya çalışan soğuk yüzlü projelerdi. Dereler sanki mapushanenin yüksek duvarları arasına hapsedilmiş durumdaydı. Ne hayvanlar dereden su içebiliyor ne de derelerin içindeki karabatak, ördek, kuğu, su samuru ve kurbağa vb. su canlıları derenin dışına çıkabiliyor.

Bırakın hayvanları o yüksek duvarlardan insanların inmesi bile çok zor. Oysa, insanlar gezip dinlenmek ya da yüzebilmek için derelere rahat inebilmeli. Dere ve insan yaşamı iç içe olmalı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, geçen günlerde derelerin ıslahı için çok güzel projeler gündeme getirdi. Tüm Türkiye’de uygulamaya konulan projeler gerçekten hem dereleri tahrip etmiyor hem de insanların derelerden çok güzel bir şekilde istifade etmesine olanak sağlanıyor.

Zaten olması gereken de buydu. Bu kapsamda Değirmendere Deresi üzerinde dere ıslah çalışması yapılarak bölge insanı için dere kenarında hoşça vakit geçirebilecekleri mesire alanları oluşturulacak. Türkiye’de ilk olarak “Trabzon’un Of ilçesi Solaklı Vadisi Taşkın Kontrol, Rekreasyon ve Rehabilitasyon Projesi” ile başlanan estetik dere ıslah çalışmaları Trabzon Solaklı Vadisi 2. Kısım, Giresun Aksu Vadisi ve Rize İyidere’de sürdürülüyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı bu tür projelerle dereler taşkın zararına karşı ıslah ederken, yapılan peyzaj çalışmaları ile de insanların hoş vakit geçirebileceği mesire alanları oluşturuluyor. Yine Trabzon’da Değirmendere Vadisi, Giresun’da Yağlıdere Vadisi, Şebinkarahisar Kelkit Çayı ve Harşit Çayı Vadisi’nde de planlama ve proje çalışmaları tamamlanırken, buralarda da ıslah çalışmalarına kısa sürede başlanacak. Umarız derelerimiz bu projelerle daha güzel bir hale gelerek hem turistlerimizin hem de vatandaşlarımızın kullanımına sunulur.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap