SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Denizde balık kalmadı

Denizde balık kalmadı

23 Ekim 2017 Pazartesi - 09:18




Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, makam ve mevki sahiplerinin gereğini yapmamaları nedeniyle denizlerde balığın tükenme noktasına





Selahattin ÖZCAN

Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, gazetemize açıklamalarda bulunarak denizlerde balığın bitme noktasına geldiğini belirtti. Aslan, balık nesillerinin devamı ile geçimini su ürünleri avcılığıyla sağlayan bölgedeki Su Ürünleri Kooperatifi başkanları ile birlikte sorun ve sıkıntılarını ilgili ve yetkili organlara bildirip, bu doğrultuda su ürünleri avcılığıyla ilgili uygulanan yasaklardan kaynaklanan sıkıntıların giderilmesi için bazı yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini 2013 yılında belirtmelerine rağmen bir sonuç alamadıklarından yakındı. Arslan, son yılların en verimsiz sezonu olduğunu da vurgulayıp, aslında bu günlerin kendileri için pek de şaşırtıcı bir durum olmadığını çünkü yıllardır bugünleri yaşayacağımızın kaçınılmaz olacağını ifade ettiklerini söyledi. Arslan, “Ne yazık ki ilgililer ve yetkililer bizleri duymadı veya duymak istemedi” diye konuştu.

BAKANLIK KURULMALI

Başkan Arslan ayrıca, “Bizler geçimini denizlerden su ürünleriyle sağlayan balıkçılar olarak yaklaşık 80 yıllık bir balıkçılık tarihine ve kültürüne sahip insanlarız. 40 yıla yakın bir süredir balıkçılık yaparak geçimimi sürdürüyorum. Bizler bu konuda hem tecrübe ve bilgi birikimimizle hem de sorumluluk sahibi olarak her zaman bu denizlerin daha verimli olması için çaba göstererek bu denizlerin daha verimli hale gelmesi için yapılması gerekenleri yetkili ve ilgili kurum ve kuruluşlarla her zaman paylaştık. Ta ki 1980’li yıllarda denizlerimizin verimli olduğu yıllarda dedik ki, bu ülkeye bir balıkçılık bakanlığı kurulmalı. Eğer ülkeyi o zaman yönetenler bizleri dikkate alsalardı şu anki duruma gelmezdik” ifadelerini kullandı.

BASKI KALKSIN

Arslan, “Sözün özü şudur: Bundan sonra çıkarılacak yasalar da başta olmak üzere ne yapılırsa yapılsın, kararlar ve önlemler alınırsa alınsın bu denizlerdeki avcılık sistemi ve balık popülasyonunun üzerinden av baskısı kalkmadığı sürece denizlerimizde hiçbir balık türünde artış olmayacağı gibi balık çeşitliliğinde de artış olmayacaktır” dedi.

SIKINTI YAŞIYORUZ

Arslan, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bu yıl da av sezonu istediğimiz gibi başlamadı. Eylül ayı itibariyle balık avı beklentilerin altında kaldı. İçinde olduğumuz Ekim ayı itibariyle palamut avcılığında iyi bir süreç yaşadık. Palamuttan sonra da hamsi avı gündeme gelecek. Bizim olmazsa olmazımız her zamanki gibi hamsi avı. Ancak maalesef hamsi avcılığına Eylül ayında başlandığı için sıkıntı yaşıyoruz ve balığın kalitesi de bu şekilde düşüyor. Buna da dikkat edilmeli. Denizde hamsi bitme durumuna geldi. Bunun da başlıca sebebi balık unu fabrikaları. Bu kadar yoğun balık avı olunca hamside de sıkıntı yaşıyoruz.”  

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap