SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Demiryolu nerden gelsin?

Demiryolu nerden gelsin?

01 Haziran 2015 Pazartesi - 10:48








Yeni Türkiye’nin geleceği için; son 13 yılda yapılan/yapılmakta olan en büyük yatırım ve hizmetler kuşkusuz ulaşım alanındadır. 13 yılda 17 bin 600 km bölünmüş yol, dağları delip yolları kısaltan tüneller, 27 havaalanı, hızlı tren ağları, iki kıtayı denizin altından birleştiren Marmaray ve Metro... Son olarak; 50 yıllık hayalimiz olan, Ordu-Giresun Havalimanı geçtiğimiz günlerde Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımızın katılımlarıyla törenle hizmete açıldı. Artık sadece karayoluna mahkûm değiliz. Dilersek uçarak, İnşallah yakın zamanda da hızlı trenle uzaklar artık bize de yakın olacak... Son yıllarda/günlerde; Karadeniz’e sadece Samsun’dan ulaşan demiryolunun bölgeye nereden devam etmesiyle ilgili tartışmalar devam ededururken ve en fazla; Erzincan-Gümüşhane-Trabzon ve Erzincan-Gümüşhane-Tirebolu (Giresun)-Trabzon ya da hem Tirebolu hem Trabzon çatalı hatları gündemdeyken, geçtiğimiz günlerde Ordu Olay gazetesinin manşetten ve tam sayfa yaptığı haber işin boyutunu değiştirecek gibi. Ordu Olay gazetesinin haberinde; “Aklın Yolu Öncelikle Samsun-Sarp Demiryolu” manşetini atmış ve “Karadenizlilerin istediği: Samsun-Sarp Demiryolu” alt başlığıyla da konuya vurgu yapmış. Konuyla ilgili yorumu mu; 2.5 yıl önce kaleme aldığım köşe yazımdan alıntılarla tekrar ifade etmek istiyorum.

TREN YOLU GELİR Mİ?

(28.01.2013) Gelmeli. Eğer; bölgenin gelişmesi, Giresun’un bir sanayi ve turizm şehri olması isteniyorsa mutlaka ama mutlaka gelmeli... Tren yolu, diğer adıyla demiryolu özellikle taşımacılık açısından çok daha ekonomik maliyetlerle dünyayı ayağımıza getirecek ve bizi dünyaya açacak bir ulaşım yoludur. Bugüne kadar sadece karayoluna mahkûm edilen bölgemiz, ulaşımın ve taşımacılığın yüksek maliyetleri yüzünden bir türlü gelişememiş; yatırım, sanayi ve turizmin avantajlarından fayda sağlayamamıştır. Bırakın havayolunu-demiryolunu, denizyolunu dahi kullanamamış, onun dahi avantajlarından fayda sağlayamamışız. Ya da sağlatılmamışız... Şahsi kanaatimce, demiryolu şimdilerde planlandığı gibi Erzincan-Gümüşhane üzerinden değil, sahilden Samsun-Ordu-Giresun-Trabzon güzergahından gelmeli. Samsun tarafından çarşambaya kadar getirilen demiryolu, Erzincan-Gümüşhane istikametinden daha yakın olduğu gibi, bölgede coğrafi olarak sahile konuşlanan il ve ilçelerin konumu ve yüksek potansiyeli de göz önüne alınarak planlanmalıdır. Nüfus, sanayi, ekonomi hep sahildedir. Sahilden gelecek demiryolu; Trabzon’a insin, Giresun’a gelsin, Ordu’ya gitsin tartışmalarını da sona erdirerek hepsine fayda sağlayacaktır. Aklın ve mantığın kabul ettiğini gözün de görmesi gerekir... Tren gelir hoş gelir ley ley limi limi ley... Odaları boş gelir limi limi güzel gel bize... Dizelerindeki gibi olmasın... Hoş da gelsin... Dolu da...

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap