SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Çömlekçi geçmişini arıyor

Çömlekçi geçmişini arıyor

18 Aralık 2016 Pazar - 08:49




Çömlekçi Mahallesi Muhtarı Ahmet Refik Günaydın’dan dobra açıklamalar…





Mahalle muhtarları ile söyleşimizde bu kez Çömlekçi Mahallesi’ne konuk olduk. Muhtar Ahmet Refik Günaydın, mahallenin geçmişteki huzurunu ve ekonomik refahlığını aradığını belirtti. İşte Günaydın’ın açıklamaları…

Çömlekçi Mahallesi Trabzon’un en eski mahallelerindendir. Ne gariptir ki bu Tanjant yolu meydandan geçince bizi Meydan ve Esentepe’den kopardılar. Aramızda zamanın Berlin Duvarı gibi bir utanç duvarı oluşturdular. Bizim artık nefes alacak noktamız kalmadı. Çömlekçi Mahallesi meydana sadece dar bir sokakla çıkabiliyor. Muhtar olduktan sonra belediyeyle işbirliği yaparak o merdivenleri de genişlettim. Böylece bir nebze de olsa Çömlekçi Mahallesi'ne nefes aldırdık.

HEPSİNİ ÜSTLENİRİM

1999’da muhtar adayı oldum ve güçlü bir ekiple geldim. 1999’da belediyeden gelen ödeneği alıp Çömlekçi’nin altyapısını komple yeniledik. Öyle bir noktadaydık ki Çömlekçi’de pozitif çukurlar vardı ve kanalizasyonlar taştan yapılmaydı. Biz yeniledik. Mahallenin tüm yollarını hem asfalt hem de beton döktürdük. Diğer çalışmalarımızda ise halka nasıl yardımcı olabiliriz sorusuna cevap aradık. Çömlekçi Mahallesi’nde gerçek bir fakir varsa ben hepsinin masraflarını üstlenmeyi taahhüt ediyorum.

KİMİN OTURDUĞU BELLİ DEĞİL

Nüfus Müdürlüğüne gidiyorsun. Bizim bir yerden haberimiz yok. Şurada gidiyorsun bir eve. 'Ben bu evi kiralamak istiyorum' diyorsun. Mal sahibiyle konuşuyorsun, 'Tamam' diyor, gidiyor Nüfus Müdürlüğüne, bize hiç uğramak yok. Gidiyorum, Çömlekçi'de falan numaralı evde oturuyorum. Nüfus müdürü bakıyor, bu ev boş mu, boş; oturuyor musun, oturuyorsun; bir de evrak veriyor, diyor ki; bunu muhtara ver. O tabii ki muhtara gelirse muhtar onu sorguya çekecek. Getir evrakı, sana verir mi, vermez. Vermediği gibi de şimdi kimin oturduğu da belli değil.

DiYALOG iÇiNDE ÇALIŞTIK

Bizim en büyük sorunlarımızdan birisi de sokak aydınlatmaları idi. Rica ve başvurularımızla bunu da çözdük. Çöp hususuna gelince, bu konuda da titizlikle çalıştık. Halka çöp hususunda onları bilinçlendirecek broşürler dağıttık ve okullarımızda seminerler düzenledik. Biz belediyeyle diyalog içinde çalıştık, herhangi bir sıkıntımız yok belediyelerle. Eskiden siyasiler gelip mahallelerde halkı dinlerlerdi, halktan bilgi alırlardı; ama şimdi öyle değil. Şimdiki siyasilerde bu yok. 

MERKEZ MAHALLE

1999 yılında 15 bin nüfusun nerede oturduğunu, hangi dairede, kiminle oturduğunu, kaç çocuğu olduğunu, neyle geçirdiğinin hepsinin hesabını teker teker veririm. Fakat şu an bin 200 nüfusun hesabını veremiyorum. Çünkü bir evde bakıyorsun on-on beş kişi kalıyor. Çömlekçi, Trabzon'un en merkez mahallesidir. Ben şu an Çömlekçi'de kim nerede kalıyor, ne yapıyor bilemiyorum. 

Soylu’ya Allah uzun ömür versin

İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’ya Allah uzun ömürler versin. Şu an arasam her ne kadar yoğun olursa olsun bize cevap verir fakat diğer siyasilerle pek bir irtibatımız yok. Kentsel dönüşüm Çömlekçi için şarttı. Olması gereken bir şeydi. Birinci etabı bundan 3 yıl önce bitirildi. Bu aşamada sıkıntılar çekildi. Yıkılan yerler için biçilen fiyat halkı memnun etmedi, mahkemeye gidildi. Sonuçta artışla birlikte halkın da onayı alınarak çalışmalara devam edildi. Artık paralar da peşin ödeniyor. Sıkıntı şu: Tanjant yolu üzerindeki birçok bina yeni.

TOKi'DEN KONUT FIRSATI

Yenicuma Mahallesi'nde TOKİ'nin yaptığı dairelerden Çömlekçi Mahallesi hak sahiplerine 110 daire ayrıldı. Çömlekçi'deki yerini satıp daire almak isteyenler ya da burada hak sahibi olmamasına rağmen daire satın almak isteyenler 25 bin lira peşinat ve 13 ay vadeyle kira öder gibi ev sahibi olabilirler. Bu konuda bana müracaat edebilirler. Çekilişsiz kurasız daire sahibi olmaları mümkün. Bir de ben Çömlekçi halkını korumak ve gözetmekle mükellefim. Bu benim görevimdir.

iKi DEFA ALTIN ÇAĞ

Çömlekçi iki defa altın çağını yaşadı. Birincisi 80'li yıllarda İran'a yapılan nakliyeyle maddi yönden altın çağını yaşadı. İkincisi ise Sarp Sınır Kapısı açılınca bavul ticaretinin Trabzon’a geldiği zaman yaşadı. Pazar yeri kurulunca oradan gelen insanlar Çömlekçi’yi mekan tuttular. Bavul ticareti bitince, Rusya'nın ekonomisi bozuldu, iş fuhuş ekonomisine döndü. O dönem Çömlekçi de lekeyi yedi. Sokak ortalarında, cadde üzerlerinde bayanların çırılçıplak pazarlık yapmalarını engellemek için şu anda bile otelci işleten kardeşlerimize sesleniyorum. Lütfen bunları engelleyelim, men edelim. Düşünelim ki şu mahallede sizin anneniz ve aileniz de çoluk çocuğunuz da var.  Siz vicdanınıza danışarak bunu kabul ediyorsanız, bizim diyecek bir şeyimiz yok. Lütfen bu çirkin görüntüleri bertaraf edelim ve burayı huzurlu bir mahalle yapalım. En büyük arzum bu. 

Selahattin Özcan-Şükran Atalar

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap