SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Çay tozundan dondurma

Çay tozundan dondurma

27 Kasım 2015 Cuma - 10:25




ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, yeniliklerin devam ettiğini belirterek, yeşil ve siyah çay tozundan dondurma yaptıklarını ve tadının çok hoş oldu





Çay İşletmeleri Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, ÇAYKUR’un yıllar sonra kâra geçtiğini ve pozitif çalışmaların devam ettiğini söyledi. Sütlüoğlu, çay kampanya dönemlerinin üretici tarafından takdir edildiğini belirterek, “Artık çay alımlarında sıkıntı yaşamıyoruz, üreticimiz artık ne zaman, ne kadar çay vereceğini, ÇAYKUR’un kurumsal yapısının ne anlama geldiğini bilmekte, kurum olarak 202 bin üreticimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Her zaman üreticimizi zora sokmadan, kendimizden taviz vererek, üreticimizin yanında olduk. Bundan böyle de olmaya devam edeceğiz” diye konuştu. DÜNYAYA AÇILDIK Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu, kurum olarak dünyaya açılmaya başladıklarını söyleyerek, “55 ülkeye çay satmaktayız, yeni bayilikler verdik ve halen bayilik isteyen ülkeler var” dedi. İsveç’te Nobel ödüllerinin verildiği tarihte 5 dalda ödül aldıklarını hatırlatan Sütlüoğlu, “Hiçbir ülkeye bu ödüller verilmedi. Dünya çay borsasında tek ödül alan biziz ve bu dünyanın gözü önünde gerçekleşti. Artık dünya piyasasında bir yerimiz olmaya başladı ve kalitemizden endişe duyanlar artık bizim ayağımıza gelmeye başladı” diye konuştu.

GÜNEYDOĞU KÖR BÖLGE

Güneydoğu illerinde kaçak çay tercihi yapıldığını belirten Sütlüoğlu, “Çayda radyasyon olayının patlamasının ardından bölge halkı kaçak çay içmeye başladı. Halen kaçak çay içmekte ve içtikleri çayın tamamen boya maddesi ile renklendirildiğinin farkında bile değiller. Diyarbakır ve Mardin illerinde halkımızla bir araya gelerek, buradaki etkinliklerde 20 binin üzerinde insanımıza çay içirdik. Halk çayımızı beğenmesine rağmen bu etkinliğin çok fazla etkili olduğunu düşünmüyorum. Bu tür etkinlikler ve yapacağımız çalışmalar ile Güneydoğu halkımızı yeniden Türk çayına döndürmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

DİDİ DÜNYA  MARKASI OLDU

Çay İşletmeleri Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, soğuk çayda ilk ürün olarak DİDİ ile işe başladıklarını söyleyerek, Türkiye’de her 7 kişiden birinin DİDİ içtiğini belirtti. 41 ülkeden DİDİ ye talep olduğunu ifade eden Sütlüoğlu, “Artık dünya markası haline geldik. Dünyada artık Coca Cola veya değişik içecek çeşitleri konuşulmuyor. Tek konuşulan DİDİ ve her geçen gün piyasası artmakta. Yeni yeni sözleşmeler yaparak Avrupa, Afrika, Orta doğu, Asya ülkelerine didi satmaya başladık” dedi. Türkiye’de ve Rize’de DİDİ tesislerinin kurulması için çalışmaların başlatıldığını bildiren Sütlüoğlu, “Şu an 4 fabrikada DİDİ üretimi yapılmakta, artık dünya markası olan DİDİ’miz kendi tesislerinde üretilme aşamasına geldi. Kendi bölgemizde yapacağımız tesisler ile daha hızlı büyümeye devam edeceğiz” diye konuştu.

RİZE’YE ÖZEL ÇAY

Rize’ye özel çay hazırladıklarını söyleyen Sütlüoğlu, “Yabancılara yönelik Rize’miz için özel çay çıkardık, Rize kültürünü ve tarihini yansıtan çeşitli kurum ve kuruluşların görüşleri ile tarihi dokusu olan çeşitli yöresel kaplar ile birlikte çayımızı çeşitlendirdik, 50’nin üzerinde sadece kendi bölgemizde satışı yapılacak olan çay çeşitlerini piyasaya sürdük” dedi.

PAKETLEME İNŞAATI SÜRÜYOR

Dünyanın en modern paketleme tesislerinin inşaatının başladığını belirten İmdat Sütlüoğlu, inşaatın alt taban çalışmalarının tamamlandığını bildirdi. Sütlüoğlu, “Dünyada eşi benzeri olmayan, en modern ve en son teknolojiye sahip paketleme tesisleri inşaatı devam etmekte, inşaatın önümüzdeki yıl ortalarında bitmesini bekliyoruz. Burada deniz suyundan yararlanıp enerji üretimi yapacağız. Mini çay işleme tesisi, en modern donanım ile donanmış bir tesis ve ayrıca turistik ziyaret destinasyonu olacak” dedi.

FABRİKASINI KURACAĞIZ

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, yatırım programına Stevia şeker fabrikasını aldıklarını belirterek, “Teklifi bakanlığa gönderdik, bunu bir yıl içinde hayata geçirmek istiyoruz. Çay ürününe güzel bir kardeş geldi. Artık piyasaya Rize’nin şeker otunu sunacağız. Şu an Didi’de kullanmaktayız. Kurum olarak yeni bir ürüne imza atmaya hazırlanıyoruz” dedi.

SEKTÖR, ÜRETİCİNİN YANINDA OLMALI

Sütlüoğlu, “Çay sektöründen ekmek yiyen, üreticisinin yanında olmak zorunda. Üreticinin alın terinin karşılığını vermeyenler, bunun hesabını bir gün verirler. Defalarca yaptığımız toplantılarda bile bu konular konuşulmasına rağmen fırsatçı firmalar üreticinin ahını almaya devam ediyor, alınan ürün asla helal değildir” diye konuştu.

PAZARDA EŞİT DEĞİLİZ

Sütlüoğlu, pazarda özel sektör ile eşit olmadıklarını söyleyerek, “Maalesef çay üreticisinin alın terinin hakkı verilmemekte, kurum olarak bizler devletin verdiği fiyatta çay alırken, özel sektörler ise 1.1 TL’ye kadar fiyat düşürerek, üreticiyi 4-500 Kuruş zarar ettirmekte ve özel sektör maliyetleri aldığı düşük fiyat ile aşağıya düşürmekte” dedi.

ÇAY YASASI ÇIKMALI

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, üreticiyi koruma ve çay ile ilgili çalışmaların tamamlanıp, önceki yıl bakanlığa gönderildiğini belirterek, “Uzun süredir yasanın çıkmasını bekliyoruz. Bu yasa ile çay kanunu yenilenmiş ve üretici yasalar ile korunmuş olacak” diye konuştu.

Mustafa BAYRAK


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap