SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Canlı giden canlı gelsin!

Canlı giden canlı gelsin!

20 Şubat 2017 Pazartesi - 08:59




Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün’den Karadeniz’e çarpıcı açıklamalar.





Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün, ilçenin sürekli göç verdiğini ve ilçe nüfusunun 30 yılda yarı yarıya azaldığını söyledi. Üstün, bu durumu esprili bir dille özetlerken gurbete çıkan vatandaşlara ‘Canlı giden canlı gelsin’ diyor.

Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün, Trabzon’un şirin ilçesi hakkında sorduğumuz soruları içtenlikle yanıtladı. Sürmene ilçesinde yürütülen projeler ve ilçenin yapısına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Üstün, ilçenin nüfusunun giderek azalmasından yakındı. Sürmene ilçesinin sürekli göç verdiği bilgisini paylaşan Üstün, “Nüfusumuz giderek azalıyor. Canlı gidenin cenazesi geliyor, canlı giden canlı gelsin” dedi.

BÜROKRASİ AĞIR İŞLİYOR

Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün, Sürmene ilçesindeki belediye başkanlığı görevinde sözünü verdiği birçok işi yerine getirdiğini söyledi. Hedefledikleri yatırım ve projeleri gerçekleştirirken devlet bürokrasisinin yavaş olması engeline takılmasından yakınan Üstün, “ Özel sektörden geldiğim için bu durum bana biraz şaşırtıcı geliyor.

Özel sektördeyken akşam düşündüklerimizi sabah uygulamaya geçirebiliyorduk ancak belediyede öyle işlemiyor. Burada önce planlayacaksın, sonra kamuoyuna kabul ettireceksin. Sonra bürokratlarla bu işi görüşeceksin, ilk teklif ettiğinde olmaz cevabını alacaksın. Israr edeceksin ve ancak bu şekilde başaracaksın. İşler bu sebeple karınca hızıyla ilerliyor. Ama sonuç alabiliyoruz”  diyerek bu sitemini dile getirdi.


SÜRMENE ÜSTÜN’LE KAZANDI

Sürmene ilçesinde bitirdikleri ve yürütmekte oldukları projelere de değinen Üstün, şunları kaydetti: “Öğretmenevini bitirdik. Halı sahayı bitirdik. Gençlik Spor İlçe Müdürlüğünü bitirdik. Soğuk hava deposunu bitirdik. Engelliler okulunu bitirdik.

Bu arada betonlama ve asfaltlama işlerini de bitirdik. Hasan Tahsin Kırali Okulu epeyce eskimişti, onu da yıkıp yerine yeni bir okul yaptırmayı düşünüyoruz. Sayın Bakanımız Süleyman Soylu bu konuda bize kaynak sağladı.

Şu anda da yürütmekte olduğumuz seyir terası projemiz var. Sürmene Kalesi dediğimiz bölgeye seyir terası yapmak istiyoruz. Bir de soğuk hava deposu projesini gerçekleştirdik. Et ve Süt Kurumuna ihale ettik. Artık Doğu Karadeniz’in eti buradan nakledilecek. Bu, et fiyatlarına da düşüşle yansıyacak.”

İMARDA SON SÖZ BÜYÜKŞEHRİN


Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri arasındaki ilişkilere dair değerlendirmelerde bulunan Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün, “Trabzon Büyükşehir Belediyesi imar konusunda son sözü söyleyen makam.

Bu durum bence çok doğru. İlçe belediyelerinin inisiyatifine bırakılırsa zarar oluşur. Çünkü ilçeler hep iyi niyetli kişiler tarafından yönetilmiyor. İlçe belediyelerine kaynak sağlama konusunda da öncelikle büyükşehrin kaynaklarına da bakmak gerekir. Tamam, biz onlardan kaynak istiyoruz ama onlar da ancak mevcut imkanlar dahilinde bizim taleplerimizi karşılayabilir. Bunu anlayışla karşılamak gerekir. Ek olarak vatandaş hizmet gördükçe daha fazlasını ister. Herkeste ‘belediye yapsın’ diye bir anlayış hakim olmuş. En ufak bir aksaklıkta bile eline kazma kürek alan bir vatandaş neredeyse yok. Her şeyi belediyeden bekliyorlar, yapmayınca da ‘hizmet etmiyorsun’ diyorlar” şeklinde konuştu.

SEYİR TERASINA TAPU ENGELİ

Sürmene Kalesi üzerinde kurmayı planladıkları seyir terası hakkında da bilgi veren Üstün, bu projenin bazı engellere takıldığını belirtti. Üstün, “Tapu kadastro çalışmaları sırasında vatandaş o kalenin yarısını kendi üzerine tapu etmiş. Çok ilginç bir olay, Anıtlar Kurulu’na kayıtlı bir yer ama tapusu vatandaşta. Vatandaş da ne kiralamaya ne de satmaya razı geliyor” dedi. Sürmene Kalesi olarak adlandırılan yere yapılacak seyir terası projesinden bahseden Üstün, buranın vatandaş üzerine tapulu olması nedeniyle işlerinin aksadığını ve yavaşladığını bildirdi. Üstün, “Aslında kale olmaktan ziyade Cenevizliler zamanında iki gözetleme kulesinin yapıldığı bu mekanda odalar var. Bu sebeple halk dilinde buraya kale demişiz. Kale dediğimiz bu yere yapılacak olan bir seyir terasının yüksekliği ve manzarası dolayısıyla güzel olacağını düşündük. Ancak vatandaş engeline takılınca işimiz uzadı. Bizim bu proje için ayırdığımız bir para var. Hibe desteğimiz de var. Şu ana dek yapmış olmamız gerekiyordu ancak vatandaş satmaya da kiralamaya da razı gelmiyor. Böyle olunca Anıtlar Kurulu inceleme yapamıyor. Seyir terası projemiz de şu an beklemede” ifadelerini kullandı.

NÜFUSUMUZ AZALDI


Sürmene ilçesinde 25- 30 yıl içerisinde yaklaşık yüzde 50 oranında nüfus kaybı yaşandığına dikkat çeken Üstün, “Bir tarafımızda fındık yetiştiriliyor, diğer tarafımızda çay. Dolayısıyla vatandaşımız çevre ilçelere gidiyor. Bunun dışında İstanbul’a da göç edenler oluyor. Evlenip kız götürenler oluyor. Ardından bunlar yaşlanan anne babasını da buradan alıp götürüyor. Gittikçe nüfusumuz azalıyor. 25-30 yıl önce 50 bin civarında olan nüfusumuz bugün 25 bine kadar geriledi. Her gün İstanbul’dan 2-3 tane cenaze geliyor. Ben de artık gelen cenazeleri görünce ‘canlı giden canlı gelsin’ diyorum” diye konuştu.

EĞİTİME EN BÜYÜK DESTEK SÜRMENE’DEN

Sürmene’nin Trabzon genelinde eğitime en çok katkıda bulunan ilçe olduğunun altını çizen Üstün, Hasan Tahsin Kırali Okulu’nun yıkılıp yerine başka bir okul yapılacağını ve bu ismin de yaşatılacağını açıkladı. İlçede okul konusundaki yatırımların devam ettiğini bildiren Üstün, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın da Sürmene’ye bir okul yaptırmak istediğini müjdeledi.

ÇAMBURNU YANGINI YANLIŞ YORUMLANDI

Çamburnu Ormanı’nda gerçekleşen yangının çeşitli ideolojilere sahip insanlar tarafından malzeme haline getirildiğini vurgulayan Üstün, “O aylar çamların en kuru olduğu aylardır. Dolayısıyla gerçekleşen yangına çok da şaşmamak gerekir. Hele ki bu durumu turizm projeleri, katliam, komplo gibi kelimelerle anmak hiç doğru değildir. Yine aynı günlerde Düzköy’de bir ev, Rize’de iki yer yanmıştı. Çamburnu yangını da tabii ki bizleri üzdü ama orada inceleme yapan ekiplerimiz çamların yaşayacağını söyledi. Bu sebeple çeşitli spekülasyonlara kulak asmamak gerekir” dedi.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap