SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Çamburnu'nda neler oluyor?

Çamburnu'nda neler oluyor?

13 Haziran 2017 Salı - 09:35








Çamburnu'da verilen sözler tutuldu mu? Bundan bir süre önce Sürmene'ye bağlı Çamburnu Milli Parkı'nda yangın çıkmıştı. Dünyada sarıçam ormanlarının denizle buluştuğu tek nokta olarak gösterilen Çamburnu'da çıkan yangın yüreğimizi ağzımıza getirmişti. Herkes şehrimizin bu güzide yerinde çıkan yangınla adeta kahrolmuştu.

Tabi yangından sonra epey spekülasyonlar ortaya çıktı. Yangının bölgeyi inşaatlara açmak isteyenler tarafından çıkarıldığı iddiaları ortaya atıldı.

Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün yangın bölgesinde bir basın açıklaması yaparak ortaya atılan iddiaların tamamen asılsız olduğunu ve yangın çıkan alanlarda kesinlikle bir inşaat yapılamayacağını duyurdu.

Milli Park sınırları içinde inşa edilen orman köşklerinin temellerinin yangından çok önce atıldığını belirten Üstün, "Burada tartışmalara konu olan inşaatlar 29 Eylül 2015 tarihinde Doğa Koruma ve Parklar Genel Müdürlüğümüzce onaylanan vaziyet planı doğrultusunda yapılmaktadır. Yapılar daha önce kaldırılanların yerine temeli su basmaz seviyesinde kagir üstü ahşap yapılmaktadır.

Orman köşkleri; iç ve dışı yöresel mimariye uygun ahşap olarak imal edilecektir. Kaldırılan eski yapıların yerine projelendirilen kır lokantası ve diğer günübirlik yapılar da aynı konseptte yapılacaktır.


Milli Park içinde taban alanı 40 metrekare olan 3 katlı 15 adet orman köşkü, tam teşekküllü restoran, mescit, yağmur barınağı, 3 adet yöresel ürün satış birimi, giriş kontrol noktası, 29 adet kamelya ve 45 araç kapasiteli otopark yapılacak" diye konuşmuştu.

BİTKİ ÖRTÜSÜ TAHRİP EDİLMİŞ

Şimdi ise başka iddialar gündeme taşınıyor. Yapılan inşaatlarda plan dışına çıkıldığından söz ediliyor. İnşaat alanının onaylanan 250 m2'den çok daha fazla bir alana taştığından ve plana uymayacak şekilde bina yoğunluğundan söz ediliyor. Son günlerde sosyal medya ortamlarında dolaşıma sokulan resimler de var.

Gerçekten de yürekler acısı... Bu resimlerde açıkça bina yoğunluğunun çok fazla olduğu göze çarpıyor. Diğer yandan inşaat yapılan alanlarda tek tük ağaçların dışında bitki örtüsü hoyrat bir şekilde tamamen tahrip edilmiş.

Adeta tıraşlanmış. İnşaatları yapmak için kesilen ağaç miktarını bilmiyoruz. Milli Parklar Müdürlüğü bu konuda gerekli denetimlerini yapıyor mu? Herkes şunu bilmeli insanlar oraya beton yığınlarını görmek için gelmiyordu.


Doğayla iç içe hoşça vakit geçirmek için geliyordu. Burayı 29 yıllığına işletecek işletme sahipleri de şunu iyi bilmeli: Oradaki ağaçları ve bitki örtüsünü yok ederseniz yapacağınız tesislerin kıymeti harbiyesi kalmaz.

Tesis, her tarafta var... Her şey para kazanmak mı? Herkes şunu anlamalı: İnsanlar Çamburnu'na doğayla iç içe olmak için geliyordu. Yoksa insanlara istediğiniz konforu sağlayın, günümüz dünyasında doğanın tahrip edildiği hiçbir yer artık pek rağbet görmüyor. Tıpkı Uzungöl'de olduğu gibi...

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap