SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Bu dolmuşlar kanser edecek

Bu dolmuşlar kanser edecek

03 Aralık 2016 Cumartesi - 08:06




Çarşı Mahallesi Muhtarı Sami Sancak'tan çarpıcı açıklamalar…





Ziyaret durağımız bu kez Trabzon'un şirin mi şirin semtlerinden Çarşı Mahallesi. Esnafın kesişme adresi burası. Muhtar Sami Sancak, gerek muhtarlığı gerekse azalığı döneminde buraya büyük hizmetlerde bulunmuş güleç yüzlü bir insan. Nezih bir ortamda karşılandık. Anlaşılan Sancak'ın mahalle ile ilgili bayağı sorunları var. 

Bu tarihi semtin kronikleşmiş sorunlarından biri otopark. Araç işgali altında bulunan Çarşı Mahallesi'ne doğalgazın gelmesinin göçü önleyeceği görüşünde Muhtar Sancak. Tarihi Küçükayvasıl Kilise'nin turizme katkısından Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'na sitem içeren sözlerine kadar her şeyi anlattı, biz not aldık. 

Şu anda resmi olarak 3. dönemim. Ama daha önceden bir muhtarımız vardı, rahmetli oldu. 4 dönem de onun azalığını yaptım. O biraz rahatsız olduğu için ben yerine bakıyordum. Yani toplamda 25-30 sene kadar bir tecrübemiz var. Çarşı Mahallesi, esnaf mahallesidir. Bizim burada 870 civarında konutumuz, 7 - 8 bin dolayında iş yerimiz var. Yani konutlarımıza baktığınız zaman eskiden şehrin en zengin mahallesiydik ama bu günlerde gelir düzeyimiz biraz azaldı. Yine de esnaf mahallesi olduğu için dışarıdan bakıldığında zengin bir mahalle görünümünde. Kültür düzeyi yüksek bir mahalle. Bu mahallenin iki kısmı var: Dereboyu Sokak ve Esnaf Sokak dediğimiz noktalar.

FAKİRLERE DESTEK

40 dolayında fakirimiz var. Valilikten de belediyeden de yardım alıyorlar. Biz de muhtarlık bünyesinde onlara yardım ediyoruz. Eskiden esnafımızın durumu iyiydi, ben her esnafa bir tane aile bağlamıştım. Yani aile başka bir yerden yardım almıyordu. Bağlı olduğu esnaf onun ihtiyaçlarını biliyordu ve günlük, 15 günlük ve aylık olmak üzere tüm ihtiyaçlarını temin ediyorlardı. Senede 1 veya 2 defa yoksul çocukların okul kıyafetlerini yeniletiyordum. Ben organizasyonu yapıp bırakıyordum, esnaf yardım ediyordu. Arada bir de denetlemesini yapıyordum. Esnaf ilgileniyor mu diye kontrol ediyordum. Bu, 2008’den sonra bozuldu. Esnafın gelir düzeyi düşünce artık daha kaldıramadı. Çünkü maddi anlamda külfetli bir işti bu. Ondan sonra iyice azaldı. Yine yardım eden esnaflarımız var ama senede bir kere ya da 6 ayda bir kere olmak üzere.

OTOPARK SORUNU KRONİKLEŞMİŞ

Mahalle olarak otopark sıkıntımız mevcut. Burada iş yerleri olan bütün esnaf başka mahallelerden araçlarıyla geliyor. Otoparklarımız da yetersiz olduğu için sorun yaşıyoruz. Ben bunu birçok kez dile getirdim. 'Çarşı etrafından 3 mahallenin odak noktaları var' dedim. 'Mesela Çarşı Mahallesi, Pazarkapı Mahallesi ve Ortahisar Mahallesi’nin olduğu noktaya bir otopark kuralım' dedim. Çarşı Mahallesi'nin olduğu noktaya Kemerkaya, Cumhuriyet Mahallesi az daha öte noktada Gazipaşa Mahallesi. Şehrin ana arterlerinin olduğu noktaya bir otopark kurulsun, bu iş yerlerinin sorunu çözüldüğü gibi bir sene içerisinde de bu maddi sıkıntılar da çözülür. Ayrıca geri kazanım sağlarız. Bizim bir de Kemerkaya Mahallesi ile ortak bir sıkıntımız var. O da şu: Cumhuriyet Caddesi’ndeki trafiğin sahilden yukarıya verilmesi. 

GÜMRÜKÇÜOĞLU'NUN ESPRİSİ

Bir sıkıntımız da Semercilerbaşı ile Kunduracılar Caddesi trafiği. Buralar yaya trafiğinin yoğun olduğu noktalar ve araçlar buralardan geçtiği için kırmızı ışıkta durduklarında çıkan egzoz gazı ve duman orada yayaları ve iş yerlerini de olumsuz etkiliyor. İnsanlar rahatsız. Orada gıda maddesi satan yerler var. Az yukarıda Akçay Lokantası var. Ben bunu geçenlerde meclise taşıdım. Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu dalga geçti konuyla ilgili. 'Demek ki Akçay'ın kebabı ondan daha lezzetli oluyor' gibisinden bir espri yapmış orada. Imperial Hastanesi’nin önünden tekrar yola giriş var. Yani orayla ilgili bayağı sıkıntımız var. Vatandaştan şikayet geliyor. Ben geçen 10 dakika durdum orada, inanın nefes alamadım. Oranın esnafını dolmuşlar kanser edecek. 

KİLİSENİN TURİZME KATKISI OLUR

Küçük Ayvasıl Kilisesi'nin kapısı açıldı. Müzeler Birliği tarafından da buraya eleman verildi. Sabahleyin açıp akşam kapatıyorlar. En azından turizme katkısı olur. Ufak bir restorasyon düşünülüyordu ama şu anda ne oldu bilmiyorum. Geçenlerde Müzeler Genel Müdürü geldi Trabzon’a. Orayı çocuk okuma salonu olarak değerlendirmeyi tavsiye ettim onlara. Onlar da olabilir diye söylediler ama yaparlar mı bilmiyorum. Olursa güzel olur, çocuklar o atmosferde oturur, kitaplarını okur, bilgi alırlar. Böylece buranın canlılığını da artırabiliriz. Dünyanın en eski ve tarihi mekanlarından birisi burası. Türkiye’nin de değil dünyanın yani. Bu mahalle esnaf mahallesi olduğu için esnafı rahatlatıcı tedbirler alınmalı. Sokak aydınlatmalarımız da zayıf, yeni sarı lambalar yeterince ışık vermiyor. Bu sorunumuz çözülürse insanlar orada daha fazla vakit geçirebilir diye düşünüyorum. Parke taşlarımız deforme oldu, yenilenmesi lazım. Bir sıkıntımız da mahalleye doğalgazın gelmemesi. Bu mahalleye doğalgaz gelse göç de vermez burası. Ahmet Metin Genç tüm muhtarların bilgisayarlarını yeniledi, kendisine teşekkür ediyoruz.

ANA ARTERLER İŞGAL EDİLİYOR

Çarşı Mahallesi boyunca tüm sokaklar otopark olmuş. Yukarıdaki noktaya 3 durak vermişler, her durağa 2’şer duraktan 6 araç… Postane tarafı da aynı. Ama araç sayısında 6 araç sınırı varken oraya 12 tane araç geliyor. 12 de karşıdan gelince o cadde geçilmez hale geliyor. Tıkanıp kalıyor. Yaya trafiğine de müsait değil çünkü o dolmuşlar kaldırımları da işgal ediyor. O yol ana arterlerden birisi. Trabzon’un en eski yolu ama dolmuşlar tarafından işgal ediliyor. Bir de akşam 5-6'dan sonra çift sıra gelip trafiği tıkıyor bu dolmuşlar. Yolcu bekliyorlar, boş gitmek istemiyorlar. Buna biz düzenleme getiremediler. Eğer gerçekten ikişer araçlık dolmuş kotası koysalar duraklara, çok sorun olmaz; ama sayı artınca trafiğin tıkanması da kaçınılmaz oluyor. 

BİNALARIMIZA TAŞ DİZİMİ YAPILMALI!

Kemeraltı’nın üstü tamamen kapatılmayacak. Şu anki tenekeler restorasyon için orada, daha sonradan kalkacaklar. Üstünün kapatılıp kapatılmayacağına dair net bir bilgim yok. Zaten oradaki binalar kod farklarından dolayı oranın kapatılmasına müsaade etmeyebilir. Kapatılmaya müsait değil orası. Çünkü orada tarihi eserler var, eski binalar ve yeniden yapılan binalar var. Bana göre üstten aşağıya o binalara taş dizimi yapılması lazım. Orasının üstü de tamamıyla kapatılamaz, yapı buna uygun değil. Orası tümüyle kapatılsa denizden gelen rüzgar bayağı bir sıkıntı yaratır. Denizden gelen soğuk havayı çeker. İnsan daha çok üşür. Yani kapatmak çözüm değil. Yetkilileri aradığımız zaman onlarla görüşebiliyoruz. Mesela belediyeyi aradığımız zaman ulaşıyoruz. Ahmet Bey daha sıcak bu konularda ama o da bazı noktalarda yetersiz kalıyor. 

Selahattin Özcan-Şükran Atalar

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap