SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Batum’da dev kültür şöleni

Batum’da dev kültür şöleni

08 Mayıs 2016 Pazar - 10:52




Avrasya Üniversitesi’nin katkılarıyla Batum’da sergilenen Çalıkuşu Balesi, kültür şölenine sahne oldu. Rektör Prof. Dr. Aşkın Asan, yapılan etkinliğin





Avrasya Üniversitesi ve Türkiye Cumhuriyeti Batum Başkonsolosluğu’nun ortaklaşa organize ettiği, Mersin Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenen iki perdelik “Çalıkuşu” isimli bale gösterisi Batum’da sahnelendi. Batum Sanat Merkezi’nde sahnelenen gösteriyi; Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Archil Khabadze, Artvin Valisi Kemal Cirit, Türkiye’nin Batum Başkonsolosu Yasin Temizkan, Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aşkın Asan, devlet sanatçısı ve oyunun yönetmeni Merih Çimenciler, Avrasya Üniversitesi öğrencileri ile çok sayıda Gürcü vatandaş seyrederken adeta büyülendi

DEV EKiP

Sergilenen ‘Çalıkuşu Balesi’ isimli gösteri birçok ilki içinde barındırıyor. Eserin en önemli yanı Türk Sanat Müziği ile icra edilmesinin yanı sıra, kanun, ud, ney ve tambur’un orkestrada yer alması. Eser, Mersin Devlet Orkestrası’nın etnik sazlarıyla canlı müzik eşliğinde sahnelenirken; bu eseri 65 kişilik dev bir ekip icra etti. Oyunun başlıca oyuncuları Büşra Ay, Ender Üçdemir, Burak Serkan Cebeci, Niyazi Cingöz, Bleda Özlem, Özge Hoşer, Barın Tümen, Tarkan Günal, Ketevan Chkhikvadze, Mahmut Akyol, Başak Özenç, Murat Koman, Hülya Özkan, Sayaka Watıka, Tugay Ak, Meltem Ayar, Hasan Akyol’dan oluşuyor.

Sıkı işbirliği


Organizasyonun mimarlarından olan Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aşkın Asan da konu ile ilgili, “Biz Avrasya Üniversitesi olarak daha önce Batum’daki üç üniversite ile protokol imzaladık ve çok sıkı işbirliğiiçerisine girdik. Birçok projeyi birlikte yürütüyoruz. Burada da bir kültür organizasyonu gerçekleştirdik. Hem Kültür Bakanlığımız hem de Dışişleri Bakanlığımızın destekleriyle, Mersin Devlet Opera ve Balesi bugün bizim katkılarımızla burada sahne aldı. Gürcistan bu sergilenen oyuna müzik açısından aşina. Çünkü burada da dizi olarak yayınlanmış bir eser. Muhteşem bir kültür şölenidir. Bundan Sonra da hem Trabzon’da hem Avrasya Bölgesi’nde hem de Gürcistan’da kültür faaliyetlerimiz hiç kuşkusuz devam edecek” ifadelerine yer verdi.

İKİLİ İLİŞKİLER

Konu ile ilgili duygu ve düşüncelerini aktaran Artvin Valisi Kemal Cirit ise aynı iklimin çocukları olduklarını belirterek, “Aynı iklimin çocukları birbirlerine destek olurlar. Bugün de bunu görüyoruz. Şu anda Acara Özerk Cumhuriyeti hükümeti ile ilişkilerimiz çok iyi noktada. Bunu biz birçok ortamda da değerlendiriyoruz. 400’e yakın Türk firması ile sadece Acara yönetiminde yaklaşık 1.5 milyar dolarlık Türk yatırımının olduğu bir alandayız. Hem kültürel hem ekonomik hem de ticaret sektörünün çeşitli alanlarında büyük bir dostluk örneği göstererek devam etmekteyiz. Bugün bizim burada asıl bulunma sebebimiz Türkiye’nin yaptığı kültür organizasyonuna Batum’un ev sahipliği yapıyor olması. Avrasya Üniversitesi burada açılım sergileyerek bir bina açtı. Ayrıca burada bir kültür organizasyonuna aracılık yaparak, hem Mersin Opera ve Balesi’nin hem Kültür Bakanlığının hem de Dışişleri Bakanlığı’nın öncülüğü ile çok yönde bir birliktelikleberaber burada büyük bir organizasyon gerçekleştirildi. Biz de bu işbirliğini geliştirmek için iki ülkenin her noktada aynı organizasyonu yapabileceklerini göstermek istiyoruz. Bu balede Gürcü çocukların da oynaması, iki ülke için de güzel bir organizasyon olduğunu göstermektedir” dedi.

Biz komşuyuz

Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Archil Khabadze’nin tercüman eşliğinde yapılan röportajında, “Normalde Gürcistan ile Türkiye dost ve kardeş ülkelerdir. Acara ve Artvin bölgesi her zaman bu ilişkide çok önemli bir rol oynamıştır. Bu konuda Artvin Valimiz Sayın Kemal Cirit’e teşekkür etmek istiyorum. Her zaman bize iyi niyetini gösteriyor. Türkiye ile Gürcistan arasında ticari ilişkileri hem Avrasya Üniversitesi Rektörü ile hem de ekonomi açısından ayrıca farklı diğer konularda da her zaman birbirimizin yanındayız, destek oluyoruz. Bölgesel olarak da zaten birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Çünkü başka türlü ilerlememiz mümkün değil. Komşu ülkeleriz. Dolayısıyla şunu ifade etmek istiyorum: Sarp Sınır Kapısı ve bölge zaten ilişkilerin en büyük örneğidir. Bunu daha da ileriye taşımamız gerekiyor. Ayrıca kültürel açıdan da çok önemli etkinliklerimiz var” diye konuştu.


HEYECAN VERiCi

Yönetmen Merih Çimenciler (devlet sanatçısı), oyun hakkında bilinmeyen detayları paylaştı. Batum’da olmaktan çok memnun olduğunu dile getiren Çimenler, “Batum ve Rusya, Çalıkuşu’nu ve Reşat Nuri Güntekin’i iyi tanıyor. Temayı çok iyi biliyorlar. Zaten Türk Sanat Müziği ile balede icra edilen ilk ve en önemli Türk romanı olma özelliğini taşıyor. İçerisinde kanun, ney, bendir, tambur gibi kendi sazlarımız var. Şu anda Mersin Devlet Opera Balesi’nin Çok başarılı dansçılarıyla icra ediyorum. Gerçekten Kültür Bakanlığı Devlet Opera Balesi Genel Müdürlüğü ve eğitimdeki başarılarıyla çok sevdiğim Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aşkın Asan, Batum Başkonsolosu Yasin Temizkan’ın Yoğun çalışmaları ve bizim çok iyi hazırlanmamız, Türkiye’yi temsil etmemiz heyecan verici. Bu oyun, eğitim için de çok önemli. Çünkü ‘Feride’ idealist bir öğretmen. Oyunu yaparken düz bir eser seçmedik. Bu bir şuur ve bilinçle yapılmış bir iş. Mersin Opera ve Balesi’nin dansçılarının yanı sıra Gürcistan’dan 4 küçük çocuk oyunun içerisinde yer alacak. Birisi Feride’nin küçüklüğünü canlandıracak, birisi Vehbi’yi canlandıracak, diğer iki çocuğumuz da oyunda yine yer alacak. Bu da Gürcistan ve Türkiye arasında güzel bir kültürel ilişkidir diye düşünüyorum” dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap