SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Avrasya'dan 1. Dünya Savaşı Paneli

Avrasya'dan 1. Dünya Savaşı Paneli

12 Mayıs 2015 Salı - 15:24




"100 Yılın Ardından I. Dünya Savaşı: Trabzon’un Öyküsü"’ konulu panel Avrasya Üniversitesi Yomra Yerleşkesi Prof. Dr. Mütasım Süngün Konferans Salonun





Avrasya'dan "100 Yılın Ardından 1. Dünya Savaşı: Trabzon’un Öyküsü" paneli. Panelin açılış konuşmasını Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aşkın Asan yaptı. Asan, konuşmasında şu cümlelere yer verdi: "1. Dünya Savaşının üzerinden 100 yıl geçti. 1. Dünya Savaşına katılan ve katılmayan tüm ülkelerde anma etkinlikleri düzenleniyor, etkinlikler çerçevesinde her ülke vatandaşlarına derin acılar yaşatan savaş konusunda bilgi veriyor. Bizde Avrasya Üniversitesi olarak bir etkinlik planladık. Bu aslında birçok ayağı, birçok aşaması olan bir çalışmadır.

Bu paneli birinci aşama olarak görebiliriz dedi.Panelin moderatörlüğünü yapan KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Öksüz ise, 1461 den itibaren aralıksız Türk hakimiyetinde olan Doğu Karadeniz Bölgesinin 1916 yılında ilk defa bir işgalle yüz yüze geldiğini belirterek, bölgenin yaylaları vadileri hep savaş izleri ile doludur. Yaşı elli ve üzeri olan insanların çocukluk anılarında bunun izlerini de bulmak mümkündür,Bu muhacirlik hadisesi sosyal hafızada hala canlılığını muhafaza etmektedir. Pek çok hadisenin hatırlanmasında anlatılmasında bir milat teşkil etmektedir. Son yıllarda her yerde kullanılan ‘’Bize Her Yer Trabzon’’ sözünün temelinde muhacirliğin olduğunu düşünüyorum"

Tarihçi Yazar Mehmet Bilgin ise şöyle konuştu, "1.Dünya Savaşı denilince Ermenilerden bahsetmemek mümkün değildir. 1918’den sonra Ermeniler tarafından bölgeler boşaltılmadan önce tekrar katliam yapılmıştır. Bayburt’ta, Erzurum’da ve  Erzurum’un doğusunda bulunan köylerde Ermeniler’in yaptıkları zulüm kayıtlarda bulunmaktadır. Bunun sebebi şudur, emperyalist güçler yerel toplulukları farklılıklarını kullanarak birbirlerine düşman ediyorlar. Bu düşmanlık katliamlara yol açabilecek şekilde günümüzde de sürüyor. Afrika’da  da sürüyor, Orta Doğuda da sürüyor,  hemen hemen emperyalizmin at koşturduğu her coğrafyada sürüyor. Yani 1. Dünya Savaşının müsebbibi olan Almanya, İngiltere, Rusya, Fransa ve Amerika gibi büyük güçler Osmanlının içinde bulunan Ermenileri, Rumları mağdur etmişlerdir. Kendi suçlarını gizlemek için  aradan çekilirken bu toplulukları da birbirine düşman olarak bırakmışlardır. Biz Ermenilerle uğraşacağız, Ermeniler bizimle uğraşacak ama biz niye kavga ettik diye düşünmeyeceğiz. Arada İngilizlerin petrolü ele geçirmesin düşünmeyeceğiz  öylemi. Bu olayın temelinde bu yatıyor."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap