SON DAKİKA



Haber > Artvin > TFF bize sahip çıkmıyor Batuma mı gidelim?

TFF bize sahip çıkmıyor Batuma mı gidelim?

03 Şubat 2020 Pazartesi - 12:37




Yaşadığı tüm ekonomik zorluklara rağmen zirvede yer alan Arhavispor’dan çok konuşulacak sert çıkış: ''TFF bize sahip çıkmıyor Batuma mı gidelim?''





// Karadeniz Özel // Yaşadıkları sıkıntıları dile getiren kulüp başkanı Yücel Sattıral, “Giderimiz çok gelirimiz ise yok denecek kadar az. Bir avuç gönüllünün fedakarlığı ile ayakta durmaya çalışıyoruz. Federasyon BAL Ligi’nin statüsünü acil değiştirmeli. Tıpkı Avrupa’da olduğu gibi profesyonel anlayış bu lige gelmeli. Grup sayısını azaltıp, takımlar fazlalaştırılmalı. Bir takım şampiyon oluyor. Diğerleri ise iddiasını yitirince oyuncularını maçlara bile getiremiyor. Bu durum maalesef şikenin yolunu açıyor. Bunları çözecek kurum TFF. Çözemezlerse Batum’a gidip orada mı oynayalım?” dedi.

Adları şimdi unutulsa da Kurtuluş Savaşı’nda, cephedeki askerlerimiz kadar cephe gerisinde en az onlar kadar kahramanlık yapan kadınlarımız vardı.

Çiçek Nine işte bunlardan birisi. Arhavi ve çevresinde öylesine cansiperhane işlere imza attı ki, bugün adını söylediğinizde bu hikayeyi bilenlerin gözleri dolar.

O nedenle Arhavi ve elbette Karadeniz ‘Kurtuluş Savaşı’nın kazanıldığı yer olarak hafızalara kazınmıştır.

Bunu neden anlatmaya gerek duyduk onu dilimiz döndüğünce ifade edelim.

Artvin’in şirin ilçesi Arhavi, futbol takımıyla halkının gurur kaynağı olmuş. Bir grup gönüllünün sahip çıktığı Arhavispor, bu işe milyonları akıtan kulüplere nazire yaparcasına büyük bir başarıya imza atmış.  BAL Ligi’nde yer alan Arhavispor şu an şampiyonluğun en güçlü adayı. Mütevazı bir kadroları olmasına karşın, iyi bir teknik adam ve elbette iyi bir yönetim sayesinde buralara gelmiş. Ancak bu denli başarılı olan Arhavispor, şu günlerde ciddi ekonomik sıkıntılar yaşıyor.

Kulüp başkanı Yücel Satıral ve bu işe gönül vermiş futbol sevdalıları, tüm sıkıntılara rağmen ayakta durmak için büyük çaba sarfediyor. Tıpkı örnek aldıkları Çiçek Nine gibi…
Ancak bu yeterli olmuyor. Hani “bir dokun bin ah işit” denir ya Arhavispor’un durumu da tam bu sözlere en güzel örnek.

Aslında istekleri yalnızca kendileri için değil. Eğer bu gerçekleşirse, Türkiye’de bu sorunun çözülmesini bekleyen onlarca kulübün dertlerine derman olacak.
Biz sorduk, Arhavispor başkanı Yücel Satıral ve yönetimi cevapladı. İşte doyumsuz sohbetten aklımızda kalanlar.

GELİR VE GİDERLERİNİZ NELER?

Çok fazla bir gelirimiz yok. Bize katılık ücreti olarak 15 bin TL ödendi. 23 ya da 24 bin TL’de biz teminat ücreti ödedik. Deplasmanda kilometre başı mazot ücreti ödüyoruz. Bize 2 bin 700 TL veriliyor. Deplasmanda gidiş dönüş konaklama vs. 12 bin TL’yi geçiyor.  Bu sadece bir maç için. Maçların bazıları Rize’de oluyor günü birlik gidip dönüyoruz. Ama sezonda birkaç kez deplasmana gidiliyor. Uzak mesafelerde ciddi bir gider var. Bunun dışında kulüpte 12 çalışanımız var. Kulüp personeli, hocalarla birlikte sahip 30 bin TL giderimiz var. Futbolcuya ödenenleri bunun dışında tutuyorum.

PEKİ BU ANLAMDA BEKLENTİLERİNİZ NELER?

Federasyonun bunu 3’üncü Lig gibi bir profesyonel statüye çıkartılmasını istiyoruz. Bölgesel Amatör Lig olarak bir takımı taşımak çok zor. Bu şekilde kulüplere başkan dayanmaz, her sene bir başkan değişir. Bu öyle insanların yardımı desteği ile getirilecek bir iş değil bu şekilde bir yere kadar taşırsınız. Avrupa da böyle değil mesela, 6 tane profesyonel lig var.



BİZE ŞİKE TEKLİF EDİLDİ

BAL’da bir takım şampiyon oluyor, belki çok harcama yapmış bir takım averaja takılıp şansını kaybediyor. E o zamanda şike yapılmaya başlanıyor. Ligin kalitesi düşüyor. Yarışma ruhu kayboluyor. Düşünün ki şampiyonluk şansınız azalınca oyuncunuz idmana gelmiyor.  Düşünün ki biz geçen sene şampiyonluk ihtimalini kaybedince gittiğim her deplasmanda maçı almak için teklif sunuldu. Lig bu hale gelmiş. Bu ligde ilk üç takımın finallere gitmesi lazım. Birinci olan takım direk katılsın. 3 takım küme düşeceğine 4 takım küme düşsün. Emin olun ligin kalitesi artar.

Bal’da çok kaliteli oyuncular var, ama çocuklar reklamını yapamıyor. Yetenekli çocuklar üst ligleri hak ederken kaybolup gidiyor.  Amatörde 152 kulüp var, bu kulüpler birleşip federasyon ile görüşülmeli. Bu sene bizim 8’nci senemiz, 2 sene de bir başkan değişiyor.

TRABZONSPOR VE RİZESPOR İLE İLİŞKİLERİNİZ NASIL?

Pek fazla olmuyor. Hazırlık maçı yapalım diyoruz. BAL diye pek sıcak bakmıyorlar. Sakatlık olur diyorlar.

Profesyonel Lig olma konusunda birlikte hareket ettiğiniz kulüpler var mı?

Birkaç kulübün başkanı ile ben görüştüm. Hepsi aynı fikirdeler. Herkesin şikayeti aynı. 3.Lig de olan takımlardan daha fazla giderimiz var. Sokakta ki vatandaşa forma satarak nereye kadar götürebilirsin ki. 152 kulüpten nerden baksanız 6 bin civarı insan bu ligden ekmek yiyor. Federasyonun bu konuda duyarlı olması lazım. Kesinlikle gruplar 12 takım değil 18 takım olarak, 11 grup değil 8 veya 9 grup olması ve ilk 3 takımın play-off’a giderek hak eden takımların yarışması lazım.  Hak yenmedin. Belediye takımlarının da bu ligden çekilmesi lazım. Bazı takımların yöneticisi belediye başkanı, yönetici arıyorsun muhatap bulamıyorsun.  Adam belediye takımının tek bir maçına bile gelmiyor.

BİZDE SİYASET YAPILMAZ

Bizim kulübümüzde ben başkanlığa geldiğimden beri siyaset yapan insan olmaz. Siyasetçi arkadaşlarımız var ama kulüp içerisinde, maçlarda siyaset yapılmaz. Biz de her kesimden insan var. Ayrım yapılmaz. Siyaset futbola karıştırılmaz. Bu takım ucuz maliyetlerle kurulmuş fakat çok öz verili bir şekilde çalışan bir yönetimi var.  Ben inşaat işi ile uğraşıyorum ama gerçekten aylardır inşaata gidemiyorum, sabah takımla idmanlardayım, onlarla yatıyorum, onlarla kalıyorum. Ailem bile sitem ediyor artık. Valiyi kaymakamı çağırıyoruz. Bir maçımıza bile gelmiyorlar. 1955 senesinde kurulmuş bir takım Trabzonspor’dan daha eski bir kulüp.

Takımımızda, yönetimimiz de özverili ile çalışıyor. Oyuncularımız da çok büyük meblağlar almamasına rağmen şampiyonluk için sıkı çalışıyorlar. Yöneticiler ve ben elimizde forma esnaf esnaf geziyoruz. 60 lira formaya 50 lira diyorlar tamam diyoruz veriyoruz. Ben bu ligden bir üst lige çıkarsam alt yapıya da yatırım yaparım.  Kulüp kasasına parada ayırırım. İş adamlarımız çok duyarsız. Belki önceden yapmış olabilirler. 8’e yakın holding olan bir ilçe fakat arıyoruz direk reddeden de var, bir düşünelim diyen de fakat hala bir katkı sağlandığını görmedik. Ben bir kredi kullandım, şu an ikinci kredi ile devam ediyorum. Halktan da forma ile iyi bir destek aldık.

BELEDİYE BAŞKANI EN BÜYÜK DESTEKÇİMİZ

Belediye Başkanımız sağ olsun, transferlerimizi o yapıyor, deplasman da konuklamamızı da sağlıyor.  Ayrıca MNG Kargo’nun müdürü var, deplasman mazot paralarımızı da o veriyor sağ olsun. Bu şekilde destek alıyoruz. Bize futbolcu ödemeleri ile personel maaşları kalıyor.

KALICI BİR GELİR NE OLABİLİR?

Benim bir fikrim vardı. Bizim bir arsamız var orada bir düğün salonu düşünüyoruz. Senede 1-1,5 milyon bir gelir sağlar. 3. Lig’e çıktıktan sonra böyle bir fikrimiz var. Kalıcı bir gelir elde etmek adına böyle fikirlerimiz var. Yani tek seferlik olarak birilerinden istemekle bu işin dönemeyeceğinin farkındayız. Burası 15-20 bin nüfuslu bir şehir. Burası 3.Lig için yeterli bir ekip. Burası 2.Lig’e çıkmaya çalışmayacak. Sporcu yetiştirip 3.Lig’de oynatıp dışarıya pazarlamaya çalışacaksın. Zaten yeterli olacaktır.

KARADENİZ’E SICAK KARŞILAMA

Başkan Danışmanı Ahmet Firidin, Spor Koordinatörümüz Nihat Erence, yazarlarımız Tevfik Kaynar ile Cengiz Akçay yaklaşık 2 saat süren ziyarette, Arhavispor yönetimi ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdi. Yaşadıkları sıkıntıları Karadeniz’e anlatan Arhavisporlu yöneticiler, “Umarız TFF, bu sorunumuzu sizin aracılığınız ile çözer” dediler.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap