SON DAKİKA



Haber > Artvin > Komşuyu çıldırtan karar!

Komşuyu çıldırtan karar!

18 Ocak 2018 Perşembe - 09:25




Türkiye’nin 2018 yılından itibaren yürürlüğe koyduğu ikamet yasası komşuda kriz çıkarttı. 180 günlük sürenin 90 güne indirilmesini Sarp Sınır Kapısınd





Türkiye tarafından uygulanan 180 gün kalma süresi 90’e indirilmesi ve gün içerisindeki giriş çıkışların bir gün sayılmasının ardından tepkiler çığ gibi büyüyor. Türkiye tarafından genelge yayınlanarak yabancıların ülkemize girişlerinde 180 gün kalma süresi 90’e indirildi, ayrıca gün içerisinde yapılan giriş çıkışlar bir gün olarak sayılmaya başlandı. Gürcistan vatandaşları yapılan uygulamayı sarp kapısının Gürcistan tarafında protesto ettiler. Konuyla ilgili acara başbakanı Zurap PATARADZE Türkiye ye gelerek Artvin valisi, Hopa ticaret odası ve konsolosluk yetkilileri ile görüşme yaptılar. Gürcistan da ki protestolar sabah saatlerinde başladı yaklaşık 2 saat süren protestolar esnasında sarp kara hudut kapısında giriş çıkışlarda geçici olarak aksaklıklar meydana geldi.

Yapılan uygulama ile sadece Gürcistan tarafı değil aynı şekilde Türkiye de özellikle Karadeniz bölgesi olumsuz olarak etkilenmektedir. Artvin’in Kemalpaşa ilçeci Gürcistan yakın olan en önemli yerleşim yeri olarak bu uygulamadan en çok etkilenecek olan yerleşim yerlerinden biridir. Bölgede yapılan karınca ticareti adıyla anılan  tekstil ticareti ciddi manada bölge esnafına katkı sağlamaktaydı. Yürürlüğe giren bu uygulama nedeniyle Kemalpaşa esnafı iş yerlerine kilit vurdular.

Gürcistan Acara Başbakanı Zurap PATARADZE ve Artvin valisi Ömer DOĞANAY arasında yapılan görüşme neticesinden her iki ülkenin iç işleri bakanları konuyu görüşeceklerin mutabıkına varıldı. Görüşmede bulunan Hopa ticaret ve sanayi odası başkanı Osman AKYÜREK basına yaptığı açıklamada “Gayet olumlu bir görüşme gerçekleştirdik. Yapılan bu uygulamadan sadece Gürcistan değil aynı zamanda Türkiye’ de ticaret yapan esnaf kardeşlerimizde olumsuz etkilenmektedir. Daha önce iki devlet arasında yapılan ikili anlaşma mevcuttur. Yapılan bu uygulamanın Bu ikili anlaşmaya uyumlu olmadığı ve bu genelgenin kısa sürede düzeltilmesi gerektiğine karar kıldık.  Konu hakkında her iki devletin iç işleri bakanları bakanlık düzeyinde görüşme yapacaklar. Fakat bununla ilgili süre dolmadan bu konunun çözüme kavuşulması gerektiği görüşüne varıldı. Bende Kemalpaşa’da 700 esnafımızın olduğunu belirterek bu ticaretin ve komşuluk ilişkileri açısından çok önemli olduğunu nüfus cüzdanı ile giriş çıkış yapılan bir dönemde yapılan bu uygulamanın bir genelge ile önünün kapatılmış olmasının doğru olmadığını belirttim” dedi. 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap