SON DAKİKA



Haber > Artvin > Artvin’de Hayvan Pazarı Kuruldu

Artvin’de Hayvan Pazarı Kuruldu

14 Ağustos 2018 Salı - 15:35




Artvin’de Kurban Bayramı öncesi canlı hayvan pazarı kuruldu. Satıcı bu yılki durgun piyasadan yakınırken, alıcı ise fiyatların yüksek olduğunu ama Tür





Artvin Belediyesi tarafından Artvin- Erzurum Devlet Karayolu 1’inci kilometresinde Artvin Belediyesi Mezbahanesi yanında kurulan ‘Artvin Belediyesi Hayvan Pazarı’ bu yılda aynı yerde kuruldu. 

Pazarda ağırlıklı büyük baş yer alırken, küçükbaş sayısı ise son hafta artış gözlenmesi bekleniyor. Pazara ilk bu yılda besicilerden Taner Köse gelirken Töse piyasanın durgun olduğunu söyledi. Pazarın daimi ilk gelenlerinden Taner Köse ise; 30 adet büyük baş, 100 adet büyük baş hayvanla pazardaki yerini aldı. Büyükbaş 5 Bin ile 8 Bin TL arası değiştiğini ifade ederken küçükbaş ise Bin TL ile Bin 300 TL arasında değiştiğini ifade etti.

Bu sene bir canlılık yok olacağını da pek düşünmüyoruz diyen Köse, “Türkiye ekonomisinden kaynaklı bir durum söz konusu. Bu kurban piyasasında yansıdı. Birkaç yıl sonra besicilik biter. İnsanlar alabilmesi için kurbanlık bulma şansıda yok büyükbaş için. Kazanma şansı yok bu şartlarla bu piyasada üretim maliyetleri çok yüksek hayvancılıkta yapılan teşviklerin yetersiz olması. Teşviklerinde asıl üreticiye ulaşmıyor. Teşvikler varsa da büyük şirketlere köylüye, küçük üreticilerin teşviklerden faydalanabilmesi zor.

Geçtiğimiz yılla bu yıl hiçbir değişiklik yok her şeyin fiyatı yüzde 40 arttı, ama hayvan fiyatları yine aynı. Alıcı zorlanıyor. Besici yüksek fiyata satamıyor ama maliyeti arttı onun için bu yıl durumla iyi görünmüyor” dedi.

Yusufeli’ne bağlı Avcılar Köyü’nden Artvin hayvan pazarına 15 büyükbaş getiren 38 yaşındaki Yavuz Haşaş, pazara getirdiği canlı ağırlığı 300 kilogram ile 600 kilogram arasında değişen kurbanlıkların fiyatlarını 7 bin ile 10 Bin arasında değiştiğini ifade etti. İki gündür hayvan pazarında olduğunu ifade ederek sadece iki satış yapabildiğini söyledi.


Artvin Merkez Ortaköy’den hayvan pazarına 11 büyük baş kurbanlık getiren Aydın Özkan ise; “Yaklaşık 10 yıldır besicilik yaptığını ifade ederek. Bu yıl ki pazara getirdiği kurbanlıkların fiyatları 5 bin ‘den 11 bin’e kadar olduğunu ifade etti. Üç gündür hayvan pazarında olduğunu ifade eden Özkan, şuana kadar 3 kurbanlık sattığını söyledi. Bu yılki piyasanın orta halli olduğunu ifade ederek, ne öldürüyor ne güldürüyor” dedi.

Avcılar köyü muhtarı Necdet Uzun’da; “6 bin ile 12 bin arası büyük baş hayvanı pazara getirdiğini ifade ederek, pazarda alıcının olmadığını söyledi. Fiyatlardan memnun değiliz çok düşük dedi. Hayvan bakımı için kullandığımız ürünler arttı. Geçen sene 40 TL’ye aldığımız yem bu yıl 75 TL’ye çıktı. Ondan dolayı besicinin köylünün durumu iç açıcı değil. Kurban bayramından memnun değiliz” dedi.

Emekli öğretmen Selahattin Yılmaz ve Artvin Belediyesi çalışanı Murat Alkan hayan pazarına Artvin Merkez’den kurbanlık getiren Selçuk Gümüş ile sıkı pazarlık içindeydi. İki tarafta arasında kalan 500 TL basın mensuplarının araya girmesiyle anlaşama sağlandı. 250 TL alıcıdan, 250 TL satıcıdan ikram edilmesiyle orta yol bulundu ve taraflar el sıkıştı.

Pazara 20 hayvan getiren ve Artvin’in Hatila yaylasında otlattığını söyleyen Selçuk Gümüş, piyasanın orta halli olduğunu ifade ederek, “Geçen sene yöre fiyatlar biraz daha iyi ama üretim arttı yemin otun fiyatları arttı dedi. Alıcı her daim pazarlık ister bizde ne bize ne onları üzecek şekilde pazarlıklarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Artvin Belediyesi Çalışanı Murat Alkan ise, “Geçen yıla nazaran biraz daha pahalı, ekonomik şartlardan dolayı doların yükselmesi fiyatları da etkilemiş dedi. Kurbanlık seçerken ilk olarak Artvinli hayvanları tercih ediyorum. Daha sonra yayla hayvanını tercih ediyorum” dedi.

Hayvan pazarında sıkı pazarlıklar devam edeceğe beklerken bu yıl genel bir durgunlun son günlerde azalması bekleniyor.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap