SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Almanya’daki gurur; doğrular, yanlışlar

Almanya’daki gurur; doğrular, yanlışlar

01 Mart 2016 Salı - 09:37








Ankara’daki Trabzon Vakfı’nın başlattığı ‘’Her Yönüyle Trabzon’’ etkinlikleri, bu kez Türklerin yoğun bulunduğu Almanya’ydı. Almanya’nın en zengin bölgesi olan Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin Dortmund kenti, 24- 28 Şubat tarihlerinde büyük bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Trabzon Valiliği’nin de önemli katkılarıyla gerçekleşen Trabzon Günleri, Türkiye’de olduğu gibi Almanya ya da Avrupa’nın değişik yerlerinde başka illerin yapacağı fuar ya da benzeri düzenlemeler için cesaret verici oldu.

Açılış töreninde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin CHP’li Başkan Vekili Akif Hamzaçebi başta olmak üzere çok sayıda katılımcı vardı. Salonda bulunan birkaç Alman, Bakan’ın yüksek volümlü ve hamaset dolu konuşmasını ağızları açık izledi. Konuşmalar uzun ve gereksiz unsurlarla doluydu.

YENİ UFUKLAR

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile Dortmund Belediye Başkanı Ullrich Sierau’un başkanlığında yapılan görüşmelerde, kentlerin kardeşlik ilişkilerinin daha somut işbirliği alanlarına dönüştürülmesi yolunda kararlar alındı, bir de belge imzalandı. Umarız yaşama  geçer. Alman Başkan’ın konuşmalarında önemli yer tutan İran olayını vurgulamalıyım. Almanlar, İran ambargosunun sona ermesinden sonra ortaya çıkan ticari ve ekonomik olanaklara yoğunlaşmış durumda. İran’a geçişte en önemli yolun Trabzon üzerinden olacağını fark etmişler. Bu konuda ciddi arayış içinde olduklarını saklamadı Dortmund Başkanı. Bu arada Ticaret ve Sanayi Odası ile Alman iş kesimleri arasındaki görüşmeleri de not edelim. Borissia Dortmund’la Trabzonspor arasında, Akyazı Stadı’nın açılış maçı da dahil, iyi niyet açıklamaları da kayda değer.

AKÇAABAT KÖFTE İZDİHAMI


İlk 2 gün, Almanya’nın Özgün koşulları nedeniyle katılım, beklentinin altında kalındı. Ancak hafta sonu tablo farklıydı. Almanya’nın yakın bölgelerinden, Fransa, Hollanda, Belçika’dan pek çok (çoğu Trabzonlu olan) Türk insanı, adeta fuara aktı. Öyle ki; tanıtım eksikliği nedeniyle Alman’ın parmakla sayılabildiği salon, bir ara kilitlendi. Köftecilerin önündeki kuyruklar, izdihama dönüştü.

EKSİKLER-HATALAR OLSA DA

Toplantı ve panellerin yapıldığı çadır salonda konuşmacılar, dışarıdaki davul zurnanın yankılanan çığırışı, mehter takımının insanı yerinden hoplatan bıktırıcı turları arasında Trabzon’un kültürel ve tarihsel birikimini yansıtmaya çalışsa da, Trabzon’un zenginliğinin taşınması konusunda ciddi eksiklikler olsa da, bu zenginliği taşımak yerine politik kaygılarla, ilgisiz birçok insan götürülse de, Trabzon kültürüyle hiçbir alakası olmayan Osmanlı giysili insanlar ruh gibi ortalıkta dolaştırılsa da, Trabzon Almanya’da önemli bir başarıya imza attı. Bu ülkede ciddi zorluklar çeken insanımız için bir motivasyon, bir özgüven, bir dayanışma duygusu yarattı.

Yanlışlardan, eksikliklerden dersler çıkararak gelecek düzenlemeleri daha nitelikli, Trabzon’un derinliğini ve zenginliğini daha iyi yansıtan, Trabzon dışındaki ve Avrupa’daki Trabzonluların başarılarını kucaklayan, daha çok sanat-kültürü ve ilişkileri geliştirecek programları öne koyan yeni bir bakış yakalanmalı...

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap