SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Afeti fırsata çevirme peşinde

Afeti fırsata çevirme peşinde

28 Eylül 2016 Çarşamba - 10:54




CHP Trabzon İl Başkanı Turgay Güngör, Beşikdüzü Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu’nu ise sel afetini fırsata çevirme peşinde olduğunu söyledi





CHP Trabzon İl Başkanı Turgay Güngör, “Çözüm yıkıp yeniden yapmakta değil, teknik bir planlama ile sorunu çözmeye çalışmaktan geçmektedir.”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon İl Başkanlığı Beşikdüzü’nde yaşanan sel felaketi ile ilgili geniş kapsamlı rapor hazırladı ve çözüm önerilerinde bulundu. Konuyla ilgili raporu yetkililere ileteceklerini söyleyen CHP Trabzon İl Başkanı Turgay Güngör, amaçlarının kimseyi suçlamak değil, çözüm sunmak olduğunu söyledi.

Raporu anlatmaya başlamadan önce Turgay Güngör, bölgemizin topoğrafik ve iklimsel şartlar gereği taşkın ve heyelan her an yaşanması olasıdır diyerek sel felaketin büyüklüğüne etkin olarak şu maddeleri sıraladı.

AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ

Çözüm önerilerinde bulunan Turgay Göngör, Beşikdüzü ilçemizde yaşanan taşkın ve heyelanlar sonucu ilçe merkezinde zarar görmeyen esnaf yok gibidir. Yaşanan taşkınların oluşu irdelendiğinde teknik ve idari bir takım uygunsuzlukların buna neden olduğu aşikardır diyerek  “Devlet, kendi uygulamaları ve engelleyici tedbirleri almayışı, eksik alışı nedeniyle birincil sorumluluk noktasındadır. Beşikdüzü ilçemiz afet alanı ilan edilerek,  esnafın bütün zararları öncelikle karşılanmalı, bütün borçları ertelenmelidir. Beşikdüzü’ne bağlı mahallelerde yollar ve araziler büyük zarar görmüştür. Yolların açılması yanında şevlerin sanat yapıları ile ıslahı acilen planlanmalı, özellikle konutu şev kopması ile askıda olan yerler öncelikle ele alınmalıdır. “


ÇÖZÜM YIKMAKTA DEĞİL

Günör, “Tarım alanlarının tahribatı sonucu arazilerin çok önemli bölümünde tarım yapılabilme özelliği ortadan kalkmıştır. Gelecek yıl tarımsal ürün kaybı büyüktür. Vatandaşın bu kayıpları devlet tarafından karşılanmalıdır.  İlçe belediye başkanı, afeti bir fırsata çevirme peşindedir. Seslendirdiği kentsel dönüşüm, sorun çözüm amaçlı değil, ilçeyi dönüştürme amaçlıdır. İlçe yerleşim alanını yıkıp kot yükselterek yeniden inşa etme yaklaşımı teknik yönden yapılabilir olmadığı gibi gülünç bir yaklaşımdır. Soruna bu açıdan bakıldığında Samsun-Sarp arasındaki yüzlerce yerleşke sahil yolu inşaatı ile düşük kotta kalmıştır. Bunları mı da yıkıp yeniden yapmak gerekmektedir? Çözüm yıkıp yeniden yapmakta değil, teknik bir planlama ile sorunu çözmeye çalışmaktan geçmektedir.”

TEKNİK ÇÖZÜM MEVCUTTUR

Beşikdüzü ilçemizde de yaşanan taşkın olaylarının teknik çözümü mevcuttur diyen Göngör, “Bu planlama yapılmalıdır. Her üç derenin memba alanlarında rüsubat tutucu yapılar inşa edilmeli, dereler şehir geçişindeki yatak kapasiteleri , makine ile temizliğe imkan tanıyacak uygun genişliğe kavuşturulmak üzere, gerekli kamulaştırmalar yapılmalıdır.

Ekli vaziyet planında da gösterildiği üzere ilave taşkın koruma yapıları yanında, 1 nolu dere güzergahı yeniden planlanmalı, ıslah güzergahı değiştirilmelidir.2 ve 3 nolu derelerin ıslahlı kesitleri memba yöne doğru uzatılmalıdır.


İlçe merkezinde daha önce bütünüyle kapalı kesitler , kısmen açılmış olsa da halen kapalı olan bölümlerde mevcuttur. Dereler bütünüyle açık hale dönüştürülmeli, yapımı şehir içi ulaşım için zaruri olan geçiş yapıları bombeli bir şekilde inşa edilerek, kesit kapasiteleri artırılmalıdır.

RUSUBAT TUTUCU YAPILMALI

Her üç derenin memba alanlarında en az iki adet rüsubat tutucu yapı inşa edilmelidir diyen Turgay Güngör, “ Bu yapılardan memba bölümündeki geçirgen yapı özelliğinde, blok kaya ve ağaçları tutucu özellikte, mansaptaki ince malzemeyi depolayıcı nitelikte olmalıdır. Bu yapıların inşa edileceği alanlar ve toplama havzaları kamulaştırılmalıdır.

Her üç dere güzergâhında yapılan incelemede, dereleri uygun ıslah şartlarına kavuşturmak için, önerilen yeni güzergâhlar dikkate alındığında dere yatak genişliği ort. 5,0 m, kamulaştırılacak alan genişliği 10,00 kabul edilerek, tahmini 50 da saha ile bu saha içinde kalan 35 yapının  kamulaştırılmasının gerekli olacağı düşünülmüştür.”

BEŞİKDÜZÜ ÖRNEK OLSUN


Bölgemiz, genel özellikleri itibariyle ülkemizin afetlere maruz kalabilecek önemli yerleri içerisinde yer almaktadır diyen Güngör, “Geçmiş yıllarda yaşanan örnek olaylar bu durumun göstergesidir. Afetlere yönelik alınabilecek tedbirler, sadece ilgili kurumlar tarafından alınacak tedbirler olmayıp, diğer kurum ve vatandaş işbirliğini gerektirmektedir.

Afetlere ilişkin tedbirler, yaşanması olası afet öncesi ve sonrası alınacak önlemler olarak düşünülmemelidir. Temel sorun ,geleceğe yönelik bir  planlama çalışmasının olmamasıdır.

Beşikdüzü için sıraladığımız çözüm önerileri bölgede her an her noktada oluşması muhtemel taşkın ve heyelan olayları içinde geçerli olduğunu düşündüğümüz bir yaklaşımdır.

DSİ ve Karayolları teşkilatı Samsun-Sarp karayoluna mansaplanan yüzlerce yanderenin ıslahı ile ilgili ortak bir çalışma tasarlaması zaruri görülen durumdur. Beşikdüzü’nde  ortaya konacak kamu iradesi ile çözüm yakalama çabası model bir çalışma olarak düşünülmelidir.”

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap