SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > 3 bin 500 girişimci yetiştirildi

3 bin 500 girişimci yetiştirildi

06 Şubat 2015 Cuma - 14:32




Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimcilik programlarından son 5 yılda yaklaşık 3 bin 500 girişimcinin mezun olduğunu söyledi.





Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimcilik programlarından son 5 yılda yaklaşık 3 bin 500 girişimcinin mezun olduğunu söyledi. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, bir televizyon kanalı tarafından yayınlanan ekonomi programında Trabzon ve bölgede girişimcilik çalışmalarını anlattı. Hacısalihoğlu’nun yanı sıra programa TEB KOBİ Bankacılığı Pazarlama Direktörü Devrim Tavil, KTÜ Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Olkan Çuvalcı ve Teknokent Girişimcisi Cemalettin Şimşek katıldı.

Doğu Karadeniz merkezli Trabzon’un girişimcilik endeksi sonuçlarının paylaşan TEB KOBİ Bankacılığı Pazarlama Direktörü Devrim Tavil, illerin sosyo ekonomik sıralamasında Trabzon’un 31. sırada yer aldığını söyledi. Kişi başı gayri safı milli hasılaya bakıldığında ise Trabzon’un 45. sırada olduğu dile getirdi. Bu iki veri arasında önemli bir fark olduğunu vurgulayan Tavil, ülkelerin girişimcilik endeksi çalışmasını Türkiye’de uyguladıklarını, hatta il ve bölge bazında girişimcilik endekslerinin çıkarıldığını kaydetti. Tavil, “Türkiye'de 33 binden fazla kişinin katılımıyla gerçekleşen, 12 bölge çapında, 26 bölge detayında girişim faaliyetleri inceleyen araştırmayı tamamladık. Biz bir fotoğraf çektik. Bundan sonra bu verileri nasıl kullanacağımız önemlidir. Bu amaçla illere gidiyoruz ve Girişim Merkezlerini hayata geçiriyoruz. İstanbul ve Gaziantep illerinden sonra Trabzon’da Girişimcilik Merkezi’ni hayata geçireceğiz“ dedi.

DOĞU KARADENİZ GİRİŞİMCİLİKTE TÜRKİYE ORTALAMASININ GERİSİNDE

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerini kapsayan bir araştırma gerçekleştirildiğini kaydeden Tavil, Doğu Karadeniz Bölgesi Girişimcilik Endeksi’nin Türkiye ortalamasının biraz altında olduğunu kaydetti. Tavil, “Çok kötü değil ama ortalamanın biraz altında bir bölgeyiz. Potansiyel girişimcilik endeksi oranları ölçüldü. Bu oran nedir ? Önümüzdeki üç yıl içerisinde girişimcilik faaliyetinde bulunan kişilerin 18-64 yaş grubuna oranı olarak tanımlanıyor. Bu endekste Türkiye ortalaması 31.64, Doğu Karadeniz Bölgesi 25.6. Doğu Karadeniz burada Türkiye ortalamasının biraz gerisinde. Erken dönem girişimcilik endeksi var. Bu da bir işin yada şirketin sahibinin yöneticisi olan, kendisine veya çalıştırdığı kişilere 3.5 yıldan beri ücret ödememiş kişilerin yine aynı nüfus gurubuna oranı bunda Türkiye ortalaması yüzde 9.95, Doğu Karadeniz Bölgesi yüzde 7.72 oranında” diye konuştu.

Fırsata ve ihtiyaca dayalı girişimciliğin çok önemli olduğuna işaret eden Tavil, bir girişimin fırsata dayalı olmasının güzel olduğunu, ihtiyaca dayalı olanın ise biraz daha çaresizlikten kaynaklandığını ve özellikle kriz dönemlerinde olduğunu dile getirdi. Tavil, “ Bir iş fırsatı görüp o alana yatırım yapmak gerçekten güzeldir. Ama alternatifiniz olmadan bir şekilde girişimciliğe atılım yapılmasının ise zorluklar içerdiğini görüyoruz. Bu iki oran çok önemlidir. Fırsata dayalı girişimcilik oranı Türkiye’de 66, 67 seviyelerinde, Doğu Karadeniz’de bu oran 62 seviyelerinde. İhtiyaca dayalı girişimcilik oranında ise Doğu Karadeniz tamamen Türkiye’ye paralel bir yapıda seyir ediyor. Bu oran ise yüzde 30’lar seviyesinde” şeklinde konuştu.

DOĞU KARADENİZ’DE İLERİ YAŞLARDAKİ İNSANLAR DAHA GİRİŞİMCİ

Doğu Karadeniz Bölgesinde ileri yaş girişimciliğin oranının yüksek olduğunu ifade eden Tavil, “Yani 45-65 yaş aralığında girişimcilik endeksi Türkiye’de 14 iken Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 19’a çıkıyor. 55-64’e baktığımızda Türkiye ortalaması 5.5 iken Doğu Karadeniz’de 7.9’a çıkıyor” ifadelerini kullandı.

TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası 5 yıldan beri yürüttüğü girişimcilik programı ile yaklaşık 3 bin 500 kişiyi girişimciliğe hazırladığını söyledi. Özellikle bu alanda devlet desteklerinin girişimciliğe hazırlanan adaylara daha kolay verilmesi gerektiğini ifade etti. Hacısalihoğlu, “Odamızın girişimcilik programının ana hedefi devletimizin üzerindeki istihdam yükünü azaltmaktır. Bu girişimcilik potansiyeli olan kişilerdi destekleyerek sağlanabilir. Oda olarak girişimcilik programından mezun olan başarılı adaylar kurdukları işletmelerde istihdam sağlayarak kendilerine sunulan devlet desteğinin çok fazlasını gerek ödediği vergi gerekse yaptığı istihdam ile fazlasıyla ödemektedir” dedi.

TTSO Başkanı Hacısalihoğlu, bu anlamda özellikle girişimcilerin yararlandığı desteklerin özellikle KOSGEB gibi kuruluşlar aracılığı ile kullandırılan devlet desteklerinde bürokrasinin daha azaltılması gerektiğini savundu. Hacısalihoğlu, girişimcilerin iş fikirlerini aldıkları eğitimlerin ardından hayata geçirmeye çalıştıklarını ancak bürokrasinin bu süreçte geride kaldığını ifade ederek, “Sermayesi devletten alacağı destek olan girişimciler yatırımlarını yapıyorlar ama destek gecikince borca girmiş oluyorlar. Ve maalesef başarılı olması için destek verdiğimiz girişimci bu nedenle başarısız oluyor. Biz bu desteklerin hem çok kolay hem de çok hızlı girişimci adaylara verilmesinden yanayız” şeklinde konuştu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap