SON DAKİKA



Haber > Karadeniz Web TV > Trabzon ilçelerinin nabzını tutuyor...

Trabzon ilçelerinin nabzını tutuyor...

10 Ekim 2018 Çarşamba - 12:08




Yerel seçim durağımız bu kez Tonya





Yöre sakinleri: Yerel yönetimler çalışmadı diyemeyiz ama bu çalışmalar maalesef yeterli değil. Tonya istediği hizmeti tam manasıyla alamadı.

29 Mart 2019’daki yerel seçimler öncesi Tonya halkı tüm sıkıntılarını gazetemize anlattı. Halk, yapılan hizmetleri yeterli bulmazken ilçeye en az bir fabrika yapılmasını istedi. İşte vatandaşın yerel seçimlerle ilgili görüşü…

 

 


VEYSEL BAHADIR: Tonya’da eksiklerimiz var. Gençlerimiz iş alanı olmadığı için maalesef burada durmak istemiyor. Bu gençleri
burada tutmak için mutlaka bir fabrikaya ihtiyacımız var. Yapılan hiçbir şey yok. Hizmetlerden memnun değiliz. Gösteriş için hizmet verilmez. Elimizde olan bir hayvancılık vardı, o da artık kalmadı gibi bir şey. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Eğer Tonya’ya istihdam anlamında bir yatırım yapılmazsa maalesef yayla olarak kalmaya devam edeceğiz. 

AHMET ŞAFAK: Yerel yönetimler çalışmalarda bulundu ama Tonya için bunlar yeterli olmadı. Çünkü buranın yol ağı çok  fazla. Şu an baktığınızda nüfus her geçen gün azalıyor. Eskiden hayvancılığa destek verilirdi, şimdi o da yeterli değil. Mevcut belediye başkanımız güzel çalışmalar yapıyor ama inanın bunlar yeterli olmuyor. Tonya’nın daha fazla yatırıma ihtiyacı var. İstihdam sağlanması gerekiyor. Yetkililer acil olarak burada istihdam anlamında bir yardımda bulunmalıdır.

ERGÜN KARAGÜZEL: Tonya belediye başkanımız çok iyi niyetli bir insan. Kendi imkanıyla hizmet vermeye çalışıyor ancak bu
hizmet tek başına olmaz. Devlet Tonya’ya el atmak zorundadır. İlçemizde sadece süt fabrikası var, o da batmış durumda. Bakın
Tonya’da iş imkanı olsa bu gençler buradan kaçar mıydı? İş olmadığı için herkes ya il merkezine ya da başka illere kaçıyor.

MURAT GÜNAYDIN: Trabzon’un en şirin, en doğal ilçesi Tonya’dır. Kültürünü hiçbir zaman kaybetmedi. Ama iş imkanı olmadığı
için maalesef gençlerini kaybediyor. Tonya ilçesinde istihdam alanlarının olması şarttır. Bakın sadece bir üniversite bile bizi heyecanlandırdı.  Niye? Bir kişi dahi işe girse mutlu oluyoruz. Buraya gelen öğrenciler buradan alışveriş yapacak, para bırakacak.
Demek ki neymiş, iş alanı olursa, istihdam sağlanırsa bu halk buradan gitmez.

ORHAN ATALAR: Biz artık burada durmak istemiyoruz. Herkes iş yapıldığından bahsediyor. Basına çıkıyorlar, şunu yaptık bunu yaptık diye. Gelsinler göstersinler bu halk için neler yapılmış? Göz boyamak için bir iki çalışma dışında Tonya’ya hiçbir çalışma yapılmamıştır. Böyle de giderse maalesef Tonya köy haline gelecektir.


ŞÜKRÜ KARAGÜZEL: Devletimizden Allah razı olsun, ilçemize bir yatırım yapmayı düşündü. Ancak yöneticilerimiz maalesef bu yatırıma karşı çıktılar. Bir fabrika gelecekti, gelemedi. Sebep? İstenmedi. Şimdi bakın burada herkes işsiz. Niye? İş yok çünkü. Herkes kaçıyor. Başka yerlere gidiyorlar. İnşallah bu fazla gitmez. Yoksa Tonya’da kimse kalmayacak.

YILMAZ BEKTAŞ: Bugün Tonya’nın nüfusu 14 bin ama dışarıda yaşayan Tonyalıların nüfusu bunun 3-4-5 kat daha fazlası. Yani Tonya artık göç veren değil göç alan bir yer olmalı. Turizm alanında önümüz parlak. Bunu iyi değerlendirmeliyiz. Madem fabrikalara izin vermiyoruz. Bari turizm alanında hem yerel yöneticiler hem de halk olarak elimizden geleni yapmalıyız.

FATİH ŞİŞMAN: Tonya’da belediye başkanımız çok güzel işler yaptı. Borçlu olan bir belediyede hiçbir fuzuli harcama yapmadı. Her şeyi açık ve şeffaf. Bu konuda kendisini tebrik ediyorum. İlçe olarak eksiklerimiz var mı diye sorarsanız, var tabiî ki ama bu konuda her şeyi başkandan beklemek doğru olmaz. Burada milletvekillerimize, bakanlarımıza büyük iş düşüyor. Tonya artık ciddi yatırımlar bekliyor.

ABDURRAHMAN KARAGÜZEL: Tonya’da iş imkanları bulunmadığı için gençlerimiz genelde gurbete gidiyorlar. Nüfusun burada kalabilmesi için  iş alanlarının artırılması gerekiyor. Tonya’nın merkezinde trafik sorununun da bir an önce çözülmesi  gerekiyor.

ALİ KARAGÜZEL: Tonya hayvancılıkla geçinen bir ilçe ama hayvancılık bitti sayılır artık. Tonya sürekli göç vermeye başladı. Bize iş
alanları lazım,  bunlar düzeltilmedikçe Tonya gelişemez. Turizmin geliri zengine, fakire bir şey yapmaz. Fakirin ancak parasını alır. Devletin yaptığı yatırımlardan memnunuz. 60 yaşındayım, asfalt yolla ilk kez karşılaştım. 


FİKRİ BAŞAR: Yöneticilerimizin daha çok çalışması lazım. İlçemize yatırım gelmesi gerekiyor. Bakın Tonya her zaman göç veriyor. Şurada okuyan bir öğrenciye ‘Okul bitince Tonya’da durur musun’ diye sorsanız, kesinlikle yok diyecek. Çünkü Tonya’da iş imkanı
yok.

TEREYAĞININ başkenti Tonya’dır

Rotayı bu kez Trabzon’un şirin ilçesi Tonya’ya kırdık. Şehrin denize kıyısı olmayan ilçelerinden biri olan Tonya ‘tereyağının başkenti’ diye anılıyor. İlçeyi turlarken sorunlarla da yüzleştik. Vatandaşların serzenişleri de cabası. Buradaki en büyük sorun ‘istihdam’. Bu nedenle ilçe giderek ‘köyleşme’ye başladı bile. Fabrikanın olmadığı, işsizliğin tavan  yaptığı yerde haliyle nüfusun artması da beklenemez.

Tonya’da Belediye Başkanı Osman Beşel’in konuğu olduk. Başkan Beşel Tonya için yaptıklarını bir bir sıraladı. Hatta küçük bir kitapçık bastırarak belediyenin hizmetlerini buradan aktardı. 

Tonya’nın başından sonuna kadar gitmediği yer kalmayan ve hizmet için elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışan Başkan Beşel, “Ben buraya büyük bir inançla geldim. Başaracağım dedim. Benden önceki başkanlarımızın yarım kalan hizmetlerini tamamladım. Ancak her şey bitti diyemem, daha çok çalışmam gerekiyor. Tonya her zaman hak ettiği yere gelmek zorunda.


Bu bilinçle hizmet vermeye devam edeceğim. Yarım kalan ve yapılması gereken projeler var. Eğer nasip olursa onlar  için de çalışmalarımı hızlandıracağım” dedi.

Yeniden başkanlık için aday olabileceğini bildiren Beşel, “Ben kendimdeki enerjiyi yerinde görüyorum. Bunun için görev verildiği takdirde yeniden aday olacağım. Hizmetler beklemez. Bakın ben yaptığım tüm hizmetlerin bedelini belediyemizde yayınlıyorum. 
Yani başkanlık bittiğinde telefon numaramı değiştirmeme gerek yok” dedi.

Turizm alanında da birçok hizmet yapıldığını belirten Başkan Beşel, “Tonya’nın birçok turizm merkezi var. Kadıralak, Kalınçam, Erikbeli... buraların yolları için çok özverili çalıştık. Önümüzdeki dönemlerde Tonya ilçemiz kenarda kalan bir ilçe değil, illeri birbirine bağlayan ve bu bağlamda büyük katkı olan bir yer olacak” ifadelerini kullandı.

Beşel, şunları söyledi: “İlçemize tabiat parkı kazandırdık. Kadıralak Yaylası mevkiinde 357 hektarlık orman alanının Türkiye'nin
223. tabiat parkı olarak ilan edilmesi ilçemiz ve bölgemiz açısından turizm yönünden elde edilen en büyük kazanımlardan birisi olmuştur. Tabiat parkımızın gelişme planı yapılmış olup kısa zamanda uygulamasına geçilecektir.

Doğru ve istikrarlı bir para yönetimiyle, tasarruf tedbirleriyle, harcanan paranın hizmet olarak tam karşılığının halka yansımasının sağlanmasıyla belediyemizin piyasa borçları ödendi, piyasadaki ticari itibarı artırıldı, personel maaşı, alınan malın ve hizmetin karşılığı zamanında ödenmektedir. Tonya’nın yeni gelir kapısı olarak adlandırdığımız ceviz projesinin ilk adımı hayata geçti. 


Kösecik Mahallesi ve Büyük Mahalle Livalobo Yaylası’nda örnek kapama ceviz bahçesi kuruldu. Daha geniş kapsamlı proje tanzim 
edildi. Destek alınması ve hayata geçmesi  için çalışmalarımız devam etmektedir.”

Kemal BEKTAŞ

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap