SON DAKİKA



Haber > Gündem > Ziya Paşa'dan 4 S siyaset, spor, sermaye, Suriye..

Ziya Paşa'dan 4 S siyaset, spor, sermaye, Suriye..

27 Haziran 2015 Cumartesi - 09:11








4 S. Yani; Siyaset, Spor, Sermaye ve Suriye Türkiye ve O'nun "T"si olan Trabzon'un gündemi ağırlıklı olarak 4 S ile haşır neşir şu günlerde. * Eee, muhabirliği elden bırakmadan muharrirliğe icabet etmeye çalışan bizden de cümle alem olmasa da, kalemimize aşina olanlar kıssadan hisse hesabıyla üç beş satır bekler dururlar!.. Geçmiştekilerden de beklemişlerdi, bugün de bekleyenler var, yarın da bekleyecekler. Bugün için bana biraz daha müsaade edin. Size geçmişten Ziya Paşa'nın (1825-1880) söylediklerinden "dünden bugüne hesabıyla" aktarma yapayım mı? Ziya Paşa Terkib-i Bent tarzında yazdığı beyitlerini okuyunca, eminim ki "150 yıl geçmiş ama bizde hiçbir şey değişmemiş" diyeceksinizdir.

*

Önce Siyasete... Sâdıkları tahkir ile red kâide oldu, Hırsızlara ikram-ü inâyet yeni çıktı. (Vatanına, milletine bağlı olanları aşağılamak ve onları reddetmek kural haline geldi. Hırsızlara ikramda bulunmak ve yardım etmek ise yeni çıktı.)

*

Sonra Spora... Âyinesi iştir kişinin lâfa bakılmaz Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde (Kişinin aynası yaptığı işlerdir, laflarına bakılmaz. (Trabzonspor Başkanı gibi) Çünkü kişinin aklının seviyesi ancak yaptığı işlerle ortaya çıkar. (Trabzonspor'un içine düşürüldüğü hal gibi.)


*

Daha sonra Sermayeye... Milyonla çalan mesned-i izzette ser-efraz. Birkaç kuruşu mürtekibin cây-ı kürektir. (Yüksek ve şerefli mevkilerdeki güçlerine güvenip milyonları çalanlar başı dik, alnı açık dolanırken; birkaç kuruş çalan hırsız kürek cezasına çarptırılır.)

*

En sonunda Suriye'ye... Yıldız arayıp gökte nice turfa müneccim, Gaflet ile görmez kuyuyu reh-güzârinde. (Birçok acemi müneccim, gökte yeni yıldızlar keşfedeyim derken gaflete dalarak yollarının üzerindeki kuyuyu görmez.) * Tabii ki bu beyitte Ziya Paşa, bazı insanların işleri ve kendilerinden beklenen işlerle uğraşacağı yerde (Türkiye'yi yönetmek), gerçekleşmesi imkânsız hayallerin peşinde koşmaları (Esad'ı 6 ayda devirerek Şam'da cuma namazı kılmak) ve gülünç duruma düşerek başlarına (Türkiye'nin ve İslâm Alemi'nin) kötü işler açmalarıdır.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap