SON DAKİKA



Haber > Gündem > Zirve sonrası Başbakanlık’tan önemli açıklama

Zirve sonrası Başbakanlık’tan önemli açıklama

11 Mart 2015 Çarşamba - 07:03




Başbakan Ahmet Davutoğlu Başkanlığı’nda Ekonomi Zirvesi toplandı.





 Zirveye, Başbakan Davutoğlu’nun yanı sıra Başbakan Yardımcıları Ali Babacan ve Numan Kurtulmuş, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, BDDK Başkan Vekili Mutalip Ünal, SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, Hazine Müsteşar Vekili Cavit Dağdaş ve ilgili bürokratlar katıldı.

Zirvenin ardından Başbakanlık’tan basın açıklaması yayımlandı. Açıklamada, “Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu başkanlığında ekonomik konularda bir değerlendirme toplantısı yapılmıştır. Toplantıya, ilgili Bakanlarımız, bağımsız kurumlarımızın başkanları ve ilgili yetkililer katılmıştır. Toplantıda, son dönemde uluslararası piyasalardaki gelişmeler ve bu gelişmelerin ülkemize etkileri değerlendirilmiştir. Toplantıda, Türkiye ekonomisinin temellerinin oldukça güçlü olduğu ve 2014 yılı Ekim ayında açıkladığımız Orta Vadeli Programımızın temel öncelikleri olan enflasyon ve cari işlemler açığının, petrol fiyatlarındaki gerilemenin de etkisiyle, öngörülenden daha olumlu gerçekleşeceği konusunda görüş birliği oluşmuştur. Bunun yanı sıra, OVP’de öngörülen mali disiplinin kararlılıkla korunacağı vurgulanmıştır. Sayın Başbakanımızın açıkladığı 25 Öncelikli Dönüşüm Programı önümüzdeki dönemin yapısal reform programının omurgasını oluşturmaktadır ve eylem planları kararlılıkla uygulanacaktır. Hükümetimizin güçlü ve dengeli büyüme hedefi doğrultusunda sanayi üretimini, istihdamı ve şirketlerimizin sermaye yapısını destekleyecek bir paket üzerinde çalışılmaktadır. Bu paket yakın bir zaman içinde kamuoyuna açıklanacaktır” denildi.

Son göstergelerin, Amerika Birleşik Devletleri ekonomisinin beklenenden daha hızlı iyileşme sürecine girdiğine, Avrupa Birliği ülkelerinde ise canlanmanın henüz başlamadığına işaret ettiğinin belirtildiği açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası’nın hızlı bir parasal genişleme kararı alması, ABD Dolarının değer kazanmasına neden olmuş ve bu durum tüm gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de finansal piyasalarda dalgalanmalara neden olmuştur. Bu süreçte, Türk Lirasının değer kaybı diğer gelişmekte olan ülkelere göre bir miktar daha fazla olmuştur. Bankacılık kesimimiz bu tip şoklara karşı oldukça dayanıklı bir yapıdadır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumumuz, 2002 yılından beri etkin denetim ve gözetimiyle bankacılık kesimimizi sağlıklı bir yapıya kavuşturmuştur.

Sermaye Piyasası Kurulumuz, yeni yasal çerçevesinde sermaye piyasalarını geliştirmek için yoğun bir çaba göstermekte, etkin düzenleme ve denetleme çalışmalarıyla uluslararası piyasalara güven vermektedir.”
Açıklama, şöyle devam etti:


“Merkez Bankamız, yasasında belirlenen çerçevede araç bağımsızlığına sahiptir. Merkez Bankamız 2002 yılından beri, başta 2009 yılındaki küresel kriz olmak üzere, birçok kez bu tip uluslararası dalgalanmalara karşı aldığı tedbirlerle başarılı sınavlar vermiş ve kapasitesini uluslararası piyasalarda kanıtlamıştır. On iki yılı aşkın bir süredir Hükümetlerimizle Merkez Bankamız arasında yakın bir iletişim ve istişare mevcut olmuştur. Bugün de Merkez Bankamız para politikaları hedefi doğrultusunda gereken zamanda gereken tedbirleri almaktadır.

AK Parti iktidarı; Hükümet programları, Kalkınma Planları ve Orta Vadeli Programlarıyla ekonomi politikaları ile ilgili hedeflerini açıkça ortaya koymuş, bu hedeflere ulaşmak için güçlü bir siyasi irade göstermiştir. Tüm ekonomi birimlerimiz bu hedefler doğrultusunda çalışmaktadır.”

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap